Grad saksofona, piva i burne povijesti: ovaj slikoviti belgijski gradić osvojit će vas na prvi pogled

Dinant u Belgiji: Grad saksofona, piva i burne povijest
Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Unatoč tome što je jedna od najmanjih zemalja u Europi, Belgija ima izuzetno puno toga za ponuditi svojim posjetiteljima – srednjovjekovne dvorce, modernu arhitekturu, svjetski poznatu modnu scenu, izvrsnu hranu i više od 1000 brendova piva! Belgija ima i izvrsnu prometnu povezanost pa se u neposrednoj blizini glavnog grada lako mogu planirati ležerni bjegovi vikendom i kratka putovanja, a i odlično je povezana Ryanairovim letovima iz Zagreba. Ako ste već posjetili veličanstveni Brisel i u potrazi ste za manjim i mirnijim mjestima gdje zaista možete odmoriti mozak i zaboraviti na sve obaveze – predlažemo da istražite Dinant! Ovaj belgijski dragulj može se pohvaliti činjenicom da je u njemu živio izumitelj saksofona, a obožavaju ga i ljubitelji dobrog piva i aktivnog odmora!

Ovaj je grad najpovoljniji i najisplativiji za turiste u Europi: vrvi životom i kulturom, ima prekrasnu povijesnu jezgru i dvorac s pogledom za pamćenje

DINANT – GRAD U KOJEM JE ŽIVIO ADOLPHE SAX

Podno lanca sivih stjenovitih planina i uz obalu rijeke Meuse smjestio se prekrasni gradić Dinant. Udaljen je 90 kilometara od Brisela, u njemu danas živi desetak tisuća ljudi, a ime mu potječe od starog keltskog naziva Sveta dolina. Ovaj slikoviti belgijski biser poznat je po brojnim znamenitostima i povijesnim pričama poput one da je u njemu živio Adolphe Sax, dizajner glazbenih instrumenata i izumitelj saksofona.

View this post on Instagram

A post shared by Kateryna Rymarenko (@rymarenkokateryna)

Adolphova kuća nalazi se u ulici koja nosi njegovo ime, a po cijelom gradu možete pronaći simbole i spomenike posvećene tom melodičnom instrumentu i njegovu tvorcu. Lagano prošetajte gradom i potražite lokalne vodiče koji će vas provesti kroz zabavnu turističku turu „Sax i grad”.

Prekrasan grad posebne energije ogrnut će najšarmantnije ruho i oživjeti sva vaša osjetila: pripremaju jedinstveno urbano događanje koje se ne propušta!

OVDJE SE PROIZVODI I NAJPOZNATIJE PIVO U BELGIJI

Slikovita dolina u kojoj se smjestio Dinant poznata je i po proizvodnji najpoznatijeg piva u Belgiji – Leffe – za kojeg su zaslužni redovnici iz opatije Notre Dame de Leffe. Recept za omiljeno nacionalno piće razvili su početkom trinaestog stoljeća, a koristili su, uz već poznate sastojke iz tog doba, i razne biljke koje su rasle u blizini samostana.

View this post on Instagram

A post shared by The Beer Brothers (@the.beerbrothers)

Pivo se i dalje kuha po starom receptu, a u Dinantu danas možete posjetiti i Muzej piva Leffe koji je postao nezaobilazno odredište za sve turističke posjete. 

MOĆNA TVRĐAVA IZ 11. STOLJEĆA S KOJE PUCAJU IMPRESIVNI POGLEDI

Ovo je belgijsko mjestašce bilo i poprište borbi u oba svjetska rata 20. stoljeća, a grad je tisućama godina od neprijatelja čuvala Citadela Dinant. Lokalno poznatija kao Citadelle de Dinant, ova moćna građevina datira iz 1040. godine kada je tadašnji princ sagradio početni dvorac kako bi grad zaštitio od osvajača. Najbolji način da posjetite tvrđavu je obilazak s vodičem, koji je uključen u cijenu ulaznice.

View this post on Instagram

A post shared by Putni Kofer? (@putni_kofer)

Za uspon do Citadele možete birati između 408 stepenica koje su sagrađene 1577. godine ili prekrasnu žičaru, a dočekat će vas zadivljujući pogledi na grad i njegovu okolicu. Posjet će vas odvesti u tamnice koje su služile kao zatvor i ćelije za mučenje, s giljotinom. Također ćete naučiti o svakodnevnom životu sredinom 19. stoljeća, susresti se s replikama kuhinje, pekare i spavaonica…

RAJ ZA PUSTOLOVE, LJUBITELJE AKTIVNOG ODMORA I PRIRODE

Dinant je i poznato mjesto za ljubitelje aktivnosti na otvorenom. Parc de Furfooz je šumski park udaljen samo 15 minuta vožnje od centra grada, sa skrivenim špiljama, brvnarama, pa čak i rimskom kupkom koja se nalazi duž njegove staze uz rijeku. Najbolji način da se upoznate s prekrasnom florom i faunom ove regije je vožnja kajacima, a ako ste spremni za visine – prošetajte najvišim i najdužim mostom od užeta u Belgiji ili isprobajte nevjerojatan zip line iznad prekrasne doline rijeke Meuse.

View this post on Instagram

A post shared by Visit Dinant (@visit_dinant)

Zbog vrlo lijepog položaja grada i njegove poznate Citadele, ovo mjesto zasigurno ste vidjeli na brojnim fotografijama na Instagramu. Ponekad se doima kao da je proizišlo iz filmskog seta Gospodara prstenova ili Igre prijestolja. Pa, zašto ga i vi ne biste uvrstili u svoj sljedeći plan puta? Čini se kao idealna „city break” destinacija!

PODIJELI ČLANAK