Oaza za odmor nekadašnjih plemića: najljepši dvorci, kule i utvrde na karlovačkom području

Najljepši dvorci na karlovačkom području
piše Putni Kofer

Hrvatski plemići pomno su birali lokacije za svoje dvorce i utvrde. I mnoge su odlučili napraviti baš na području današnje Karlovačke županije, bogate vodom zbog četiri rijeke, dovoljno blizu Zagreba, ali i europskih središta kojima su gravitirali. Područje Karlovca i okolice povijesno su obilježile obitelji Zrinski i Frankopan, čiji su brojni kašteli do danas ostali očuvani i, premda različito očuvani i održavani, prava su turistička atrakcija. Od 16 dvoraca i utvrda na području Karlovačke županije samo ih je tri privedeno svrsi. To su Dubovac, Ozalj i Ogulin, dok se druge nažalost može samo razgledati izvana ili su čak ruševine.

Šarmantni slovenski grad na Dravi dom je najstarije vinove loze na svijetu, prekrasnog dvorca i vrhunske suvremene umjetnosti

STARI GRAD DUBOVAC, KARLOVAC

Očuvan i obnovljen renesansi kaštel s gotičkim elementima koji bdije nad Karlovcem prvi se put spominje u 13. stoljeću, a još je 1896. otvoren je za javnost. Jedan je od najbolje sačuvanih i najljepših spomenika feudalnog graditeljstva u Hrvatskoj, sagrađen je na prapovijesnom humku iznad Kupe, a ime je dobio po dubu (hrastu) koji raste na okolnim padinama. U Branič kuli može se razgledati stalni postav posvećen povijesti dvorca i ovog kraja, a u prizemlju se nalazi ugostiteljski objekt.

STARI GRAD OZALJ

Stari grad Ozalj impresionira svojim izgledom, pričama i ljepotom. Ovo je impresivno zdanje smješteno na brežuljku iznad Kupe kroz godine nadograđivano i pripadalo je mnogim obiteljima, najpoznatije je po tome što su u njemu živjeli i djelovali Nikola, Petar i Katarina Zrinski i Fran Krsto Frankopan. Može se ući u njega i razgledati ga, a dio unutrašnjosti služi i kao Zavičajni muzej.

STARI GRAD NOVIGRAD NA DOBRI

Ovaj je dvor nažalost samo ruševina, ali ruševina u kojoj je, s vrlo malo mašte, lako zamisliti koliku je važnost i ljepotu imala kroz povijest. Naime, upravo je Novigrad na Dobri bio jedno od sjedišta urote Zrinskog i Frankopana protiv Habsburgovaca. Sagrađen je između 12. i 14. stoljeća, promijenio je mnogo vlasnika, a u današnjem, lošem stanju je otkako je pred kraj Drugog svjetskog rata spaljen. Ono što je posebno impresivno je pogled s utvrde i stari kameni most preko Dobre, remek djelo graditeljstva sagrađen u 18. stoljeću od klesanih kamenih blokova.

Nerazvikano slovensko jezero zimi se pretvara u ledenu bajku, ljeti nudi savršeno osvježenje, a obožavaju ga ljubitelji prirode i lovci na dobre fotografije

FRANKOPANSKI KAŠTEL, OGULIN

Jedan od najmoćnijih velikaša svog vremena, Bernardin Frankopan, dao je 1500. godine sagraditi ovaj renesansni kaštel, koji je imao dobro utvrđenu tvrđavu, palaču i široki dvorišni prostor. Smješten je iznad Đulinog ponora na rijeci Dobri, a danas je u njemu Zavičajni muzej s više zbirki, spomen sobom Ivane Brlić-Mažuranić, planinarsko-alpinističkim dijelom postava…

View this post on Instagram

A post shared by SvjetskiPutnik (@svjetskiputnik.hr)

DVORAC BOSILJEVO

Ne tako davno, prije nekoliko desetaka godina, ovaj je dvorac bio središte društvenog života za stanovnike Bosiljeva i okolnih mjesta koji su se u njemu okupljali na plesnjacima, druženjima… Danas je ovaj, možda i najljepši dvorac ovog kraja, zbog neriješenih vlasničkih odnosa pod ključem i propada. No i izvana je jasno da je riječ o prekrasnom zdanju, koje je tijekom stoljeća više puta mijenjao oblik zbog nadogradnji, a najpoznatiji je kao rezidencija obitelji Frankopan koja je u njemu živjela dvije stotine godina.

Najljepši dvorci u Hrvatskoj

Ako još nemate ideju kako kvalitetno provesti vikend, želite na jedan dan iskusiti kako je imati plavu krv i nakratko zaboraviti na posao i obaveze, preporučujemo da se uputite ka nekoj od najatraktivnijih povijesnih atrakcija Lijepe Naše. Ovo su najljepši dvorci u Hrvatskoj!

PODIJELI ČLANAK