Oaza za odmor nekadašnjih plemića: najljepši dvorci, kule i utvrde na karlovačkom području

Najljepši dvorci na karlovačkom području
piše Putni Kofer

Hrvatski plemići pomno su birali lokacije za svoje dvorce i utvrde. I mnoge su odlučili napraviti baš na području današnje Karlovačke županije, bogate vodom zbog četiri rijeke, dovoljno blizu Zagreba, ali i europskih središta kojima su gravitirali. Područje Karlovca i okolice povijesno su obilježile obitelji Zrinski i Frankopan, čiji su brojni kašteli do danas ostali očuvani i, premda različito očuvani i održavani, prava su turistička atrakcija. Od 16 dvoraca i utvrda na području Karlovačke županije samo ih je tri privedeno svrsi. To su Dubovac, Ozalj i Ogulin, dok se druge nažalost može samo razgledati izvana ili su čak ruševine.

Gdje ovog ljeta otputovati Ryanairom za šaku eura? Ove destinacije idealne su za uživanje u moru i suncu

STARI GRAD DUBOVAC, KARLOVAC

Očuvan i obnovljen renesansi kaštel s gotičkim elementima koji bdije nad Karlovcem prvi se put spominje u 13. stoljeću, a još je 1896. otvoren je za javnost. Jedan je od najbolje sačuvanih i najljepših spomenika feudalnog graditeljstva u Hrvatskoj, sagrađen je na prapovijesnom humku iznad Kupe, a ime je dobio po dubu (hrastu) koji raste na okolnim padinama. U Branič kuli može se razgledati stalni postav posvećen povijesti dvorca i ovog kraja, a u prizemlju se nalazi ugostiteljski objekt.

STARI GRAD OZALJ

Stari grad Ozalj impresionira svojim izgledom, pričama i ljepotom. Ovo je impresivno zdanje smješteno na brežuljku iznad Kupe kroz godine nadograđivano i pripadalo je mnogim obiteljima, najpoznatije je po tome što su u njemu živjeli i djelovali Nikola, Petar i Katarina Zrinski i Fran Krsto Frankopan. Može se ući u njega i razgledati ga, a dio unutrašnjosti služi i kao Zavičajni muzej.

STARI GRAD NOVIGRAD NA DOBRI

Ovaj je dvor nažalost samo ruševina, ali ruševina u kojoj je, s vrlo malo mašte, lako zamisliti koliku je važnost i ljepotu imala kroz povijest. Naime, upravo je Novigrad na Dobri bio jedno od sjedišta urote Zrinskog i Frankopana protiv Habsburgovaca. Sagrađen je između 12. i 14. stoljeća, promijenio je mnogo vlasnika, a u današnjem, lošem stanju je otkako je pred kraj Drugog svjetskog rata spaljen. Ono što je posebno impresivno je pogled s utvrde i stari kameni most preko Dobre, remek djelo graditeljstva sagrađen u 18. stoljeću od klesanih kamenih blokova.

Na sjeveru Hrvatske nalazi se jedan od najljepših dvoraca u Europi koji je idealno mjesto za vikend izlet

FRANKOPANSKI KAŠTEL, OGULIN

Jedan od najmoćnijih velikaša svog vremena, Bernardin Frankopan, dao je 1500. godine sagraditi ovaj renesansni kaštel, koji je imao dobro utvrđenu tvrđavu, palaču i široki dvorišni prostor. Smješten je iznad Đulinog ponora na rijeci Dobri, a danas je u njemu Zavičajni muzej s više zbirki, spomen sobom Ivane Brlić-Mažuranić, planinarsko-alpinističkim dijelom postava…

DVORAC BOSILJEVO

Ne tako davno, prije nekoliko desetaka godina, ovaj je dvorac bio središte društvenog života za stanovnike Bosiljeva i okolnih mjesta koji su se u njemu okupljali na plesnjacima, druženjima… Danas je ovaj, možda i najljepši dvorac ovog kraja, zbog neriješenih vlasničkih odnosa pod ključem i propada. No i izvana je jasno da je riječ o prekrasnom zdanju, koje je tijekom stoljeća više puta mijenjao oblik zbog nadogradnji, a najpoznatiji je kao rezidencija obitelji Frankopan koja je u njemu živjela dvije stotine godina.

Najljepši dvorci u Hrvatskoj

Ako još nemate ideju kako kvalitetno provesti vikend, želite na jedan dan iskusiti kako je imati plavu krv i nakratko zaboraviti na posao i obaveze, preporučujemo da se uputite ka nekoj od najatraktivnijih povijesnih atrakcija Lijepe Naše. Ovo su najljepši dvorci u Hrvatskoj!

PODIJELI ČLANAK