Ovo su najljepša i najslikovitija europska sela koja i uživo izgledaju poput razglednice

Najljepša sela u Europi koja i uživo izgledaju poput razglednice
piše Putni Kofer

Veliki gradovi oduvijek su privlačili turiste, a sve najposjećenije svjetske lokacije upravo su velike metropole pune znamenitosti, života i događanja. No, turistima su sve zanimljivija i manja mjesta koja unatoč velikom interesu zadržavaju svoj šarm i tradicionalni stil života. Smještena su na nekim od najneobičnijih mjesta na svijetu, uklesana u stijenu, u blizini vulkana, u srcu moćne planine… Ovo su najljepša sela u Europi u kojima će svaka vaša fotografija izgledati poput razglednice!

OIA, GRČKA

Malo obalno selo na otoku Santoriniju mjesto je jednih od najljepših zalazaka sunca na svijetu. Oia kao da je uklesana u stijene otoka, a njezine su ulice obrubljene snježno bijelim kućama s plavim, zaobljenim krovovim tipičnima za ovaj kraj. U Oiji možete provesti dan na brodiću i promatrati ga s morske pučine, izgubiti se u prekrasnim uličicama, razgledavati crkve i arhitekturu, a uoči zalaska smjestite se na terasu nekog kafića ili restorana i gledajte narančastu loptu kako preko modrih krovova upada u more. U Oiji živi tek 1.545 stanovnika, no ljeti ju preplave turisti tako da je najbolje vrijeme za posjet van glavne sezone, na proljeće ili u jesen.

GÖREME, TURSKA

Ovo mjesto sa samo 2000 stanovnika smješteno je u Kapadokiji, povijesnoj regiji Turske u centralnoj Anatoliji. Izgleda kao da je doslovno uklesano u kamenu, okruženo je vilinskim dimnjacima i kamenim formacijama po kojima je Kapadokija nadaleko poznata i ima niz vrijednih povijesnih, prirodnih i kulturnih lokaliteta. Zanimljivo je da je mjesto promijenilo više imena – Korama, Matiana, Maccan, Machan i Avcilar – no kad je dolina Göreme postala pravi turistički hit i počeli su je posjećivati turisti, promijenio je ime u Göreme i postao centar događanja i pravi mamac za posjetitelje diljem svijeta.

Kamo na vikend izlet u Dalmaciju? 9 fenomenalnih ideja za uživanje u prirodi i upijanje povijesti

Selo se nalazi na ulazu u Nacionalni park Göreme, mjesto proglašeno svjetskom baštinom UNESCO-a u kojem se mogu vidjeti crkve u stijenama iz 10. i 11. stoljeća. Kapadokija je najpoznatija po letovima balonom sa spektakularnim pogledima te uvijek fantastičnoj turskoj kulturi koju karakterizira zavodljiva kuhinja i aromatična vina.

HALLSTATT, AUSTRIJA

Najslikovitije mjesto Austrije, a možda i cijele Europe, koje je poslužilo kao inspiracija za planetarno poznati crtić Ledeno kraljevstvo smjestilo se na obali istoimenoj jezera Hallstatt. Prekrasan je u sva godišnja doba, ali zimi ima neku posebnu magiju. Toliko je posebno da su Kinezi čak izradili njegovu repliku! Ako se odlučite za izlet u Hallstatt, uživajte u šetnjama i prekrasnim pogledima, popnite se na Salzberg, „slanu planinu“, vozite se u žičari i promatrajte mjesto iz zraka, a svakako posjetite slavne rudnike soli, muzej lubanja, arheološka nalazišta…

Dosta vam je tmurnih i hladnih dana? Ovih 5 destinacija u Europi idealne su za bijeg u toplije krajeve

VERNAZZA, ITALIJA

Jedno od pet sela slavnog nacionalnog parka Cinque Terre i njegova jedina prava luka, Vernazza je mjesto koje ima dugu ribarsku povijest. Nalazi se u Liguriji, u općini La Spezia i obično se razgledava zajedno s ostatkom parka, no zaista zaslužuje dodatnu pažnju turista. Selo je kao urezano u stijenu, zgrada šarenih fasada, uskih, mediteranskih uličica i elegantnih kuća. Ima i malu plažu, do njega se može doći brodom ili vlakom, a u njemu je i niz slatkih lokalnih restorana u kojima možete uživati u brojnim specijalitetima. U svakom se kamenu osjeti onaj pravi talijanski duh, a mnogi će se složiti da je ovo jedno od najljepših mjesta u Italiji.

TOBERMORY, ŠKOTSKA

Tobermory je glavni grad škotskog otoka Mull, a njegova je najpoznatija vizura luka sa šarenim zgradama koja se smatra jednom od najljepših u Europi. Luka se nalazi u zaštićenom zaljevu u kojem je, prema legendi, 1588. potonuo jedan od brodova Španjolske armade koji je prevozio kovčege pune zlata. U glavnoj ulici možete pronaći niz dućana s lokalnim proizvodima, autentičnih restorančića, hotela i apartmana… Ovaj je kraj poznat po dobrom viskiju i siru, koji svakako treba kušati.

FURNAS, AZORI, PORTUGAL

Na otoku São Miguel, koji je dio Azorskog otočja, autonomne regije u Portugalu, smjestila se dolina Furnas s istoimenim mjestašcem u čijem okruženju možete vidjeti dva aktivna vulkana. Tu se nalazi i park Terra Nostra s više izvora termalne vode, kao i jezero Furnas idealno za duge šetnje u prirodi.

Samo selo Furnas ima manje od 1.500 stanovnika i smješteno je na jugoistočnom dijelu otoka, oko 50 kilometara od glavnog grada, Ponta Delgade. Osim po nevjerojatnoj prirodi koja spaja vulkane i termalnih izvora, ovo je područje poznato i po fantastičnoj gastronomiji pa se aktivnosti svakako isplati spojiti s uživanjem u lokalnim specijalitetima i vinu.

FOLEGANDROS, GRČKA

Otok nevjerojatne prirodne ljepote smješten je između Parosa i Santorinija, no unatoč položaju između dva najkozmopolitskija grčka otoka, zadržao je potpuno drugačiji stil. Relativno netaknut turizmom uspio je zadržati svoj šarm, a trajektima je dobro povezan i s Atenom i Santorinijem pa ga ne bi trebalo propustiti prilikom posjeta nekoj od te dvije, razvikanije lokacije.

Sela na Folegandrosu imaju tipičnu cikladsku arhitekturu, male, snježno bijele kuće sa šarenim prozorima i vratima. Glavno mjesto na otoku je Chora, a glavna luka je Karavostasi. Ovdje možete šetati, kupati se na prekrasnim plažama, uživati u vodenim sportovima i fantastičnoj grčkoj kuhinji.

WENGEN, ŠVICARSKA

Malo alpsko selo većini poznato po utrci Svjetskog skijaškog kupa odlično je mjesto za odmor u prirodi, kako u zimskim, tako i u ljetnim mjesecima. Smjestilo se na nadmorskoj visini od 1274 metra, a njegove drvene kućice, kao i hoteli nastali u „belle epoque“ razdoblju čine ovo mjesto pravom planinskom razglednicom. Zbog svog položaja, uvijek je osunčano, a njegovu turističku atraktivnost ne umanjuje ni činjenica da su auti zabranjeni. Od mjesta Lauterbrunnen, gdje je moguće parkirati, u Wengen se stiže vlakom. Zimi je ovdje glavna aktivnost skijanje, a ljeti planinarenje na nekoj od 500 kilometara označenih staza u okolici.

PORTREE, ŠKOTSKA

Glavni grad otoka Skye, star tek 200 godina, užurbana je luka i vibrantno kulturno središte. Grad se razvio oko same luke na okolne stijene, no lokalno stanovništvo i danas se najviše bavi ribarstvom. Portree je često baza iz koje turisti istražuju ostatak otoka. Mjesto ima odličnu turističku ponudu, od bazena, trekkinga na ponijima, izleta brodovima, brojnih trgovina, dobrih restorana i velikog izbora smještaja, od kampa do simpatičnih lokalnih pansiona. Na otoku turisti ne propuštaju obići neobične stjenovite formacije Trotternish Ridge, Old Man of Storr, Kilt Rock i uistinu nevjerojatne šiljate stijene Quarainga.

ALBARRACÍN, ŠPANJOLSKA

Nekadašnja prijestolnica Maurskog kraljevstva, mali gradić Albarracín u španjolskoj pokrajini Teruel, ima bogatu povijest i sačuvao je do danas islamski i srednjovjekovni duh. Stara jezgra, utvrđeni dio, veći je od onog urbaniziranog i u njemu se mogu vidjeti tri različita razdoblja gradnje. Samo mjestašce ima nešto više od 1000 stanovnika, a proglašeno je i nacionalnim spomenikom. Okruženo je kamenim planinama, zbog čega je omiljena destinacija alpinistima i slobodnim penjačima.

PODIJELI: