Jedinstveno “malo misto” satkano od kamena i cvijeća na otoku kojeg je masovni turizam zaobišao osvojilo nas je ljepotom i mediteranskom opuštenošću

Foto: Jure Ravlić / TZ Šolta
piše Lana Mindoljević

Slikovite kamene kuće, uske popločane ulice, slapovi bugenvilija koji se slijevaju s prozora i krase ograde uređenih dvorišta… A samo nekoliko koraka dalje, kad stupite iz malene ulice na onu glavnu, tišinu prekida zvuk nadvikivanja na malenom pazaru, zveckanje šalica iz kafića, pravi mediteranski šušur. Upravo mi je ovaj kontrast prolazio kroz glavu dok sam rano ujutro ovog ljeta šetala Grohotama. Najstarije i najveće mjesto na Šolti središte je otoka i baš zato u jutarnjim satima buja životom, pa se poslije ponovo vraća u mirni zen malog otočkog mista. Grohote su mjesto koje osvaja na prvu i, premda nisu direktno na moru, jedno su od najposebnijih mjesta na prekrasnoj Šolti.

Najljepši dvorci u Europi čuvari su prošlosti i intrigantnih priča: ovih deset svaki zaljubljenik u povijest mora posjetiti barem jednom u životu

ŠOLTA, NEZASLUŽENO, PROLAZI ISPOD RADARA TURISTIMA. NO ZATO JE OSTALA AUTOHTONA I PREDIVNA

Šolta, nezasluženo, često prolazi ispod radara turistima. No za nju je, čini mi se, to možda čak i dobro. U drugoj polovici kolovoza na cestama i plažama nema gužve, parking se nalazi lako, prekrasne uvale ostale su nedevastirane. Plodna polja i maslinici i danas se obrađuju i pokazuju da se zbog turizma nije napustila poljoprivredna i maslinarska tradicija otoka. Izraz “Mediteran kakav je nekad bio” već se izlizao, koristi se i za lokacije kojima je turizam potpuno promijenio lice. Ali Šolta ostavlja dojam možda i posljednjeg mjesta na obali na kojeg se ova tvrdnja uistinu odnosi.

SRDAČNI DOMAĆINI SPREMNI POMOĆI I MIRAN SUŽIVOT LOKALACA S TURISTIMA

Osim na nekoliko mjesta, na otoku pretjerane apartmanizacije nema. Stranaca i turista ima, ali ne previše pa se njihovi jezici nezamjetno miješaju s lokalnim dijalektom. Domaći ljudi dočekuju vas s osmjehom, srdačni su, kad vide da vam je puknula guma na autu nesebično će priskočiti u pomoć. Iako je jedini na otoku, vulkanizer će vam promjenu naplatiti manje nego u Zagrebu. Lokalci će vas posluživati u obiteljskom restoranu, sjediti na stolu do vas u kafiću dok pijete vino ili pivo… Cijeli je dojam Šolte da je to otok kojem turisti ne smetaju, na kojem su se uklopili u svakodnevni otočki život, na kojem poštuju domaćine, a i oni njih.

JUTRA U GROHOTAMA SU ŽIVAHNA JER CIJELI OTOK DOLAZI TU U NABAVKU

Grohote se nalaze praktički u središtu Šolte i iz njih do bilo kojeg od još sedam naseljenih mjesta ima manje od 10 kilometara. Najbliže mjesto na obali je Rogač, udaljen tek dva kilometra, u kojem pristaje trajekt i u kojem se nalazi nekoliko lijepih plaža. U samom centru Grohota nalazi se doslovno sve što čovjeku može zatrebati na odmoru: tri kafića, velika trgovina, mesnica, pošta, ljekarna, štand s voćem i povrćem, pekarnica, kiosk… To objašnjava jutarnju vrevu u tom malom mjestu, koja mu daje poseban šarm i dva oprečna lica. Jutarnje, koje je živahno i užurbano, te popodnevno, ono izmučeno vrućinom, lijeno, spremno za fjaku nakon objeda.

Kultni obrok koji je simbol hedonizma i okupljanja oko stola ima samo jedno pravilo: hrana mora biti ukusna, domaća i pripremljena s ljubavlju

GROHOTE SU MJESTO U KOJEM SU SNIMANE BROJNE SCENE VELOG MISTA

Iako površinom nije veliko, mjesto Grohote ima više zanimljivih arhitektonskih znamenitosti, a i sve su obiteljske kuće uređene u duhu tradicije poštujući izvorni izgled mjesta i njegov mediteranski duh. Koliko su Grohote prototip dalmatinskog mista i otočke atmosfere dokazuje i činjenica da su u mjestu snimane brojne scene legendarnog Smojinog Velog Mista. Vizurom mjesta dominira zvonik crkve svetog Stjepana Prvomučenika. Prekrasna je to kamena građevina podignuta između 1914. i 1942. godine na mjestu stare crkve.

CRKVENA ZVONA I GROB VELIKE PJESNIKINJE VESNE PARUN

Crkva je trobrodna u neorenesansnom stilu, a njezin je zvonik dovršen 1958. godine. Crkvena su zvona imala važnu ulogu u životu Šoltana. Zvoneći na različite načine obilježavala su početak i kraj radnog dana, vrijeme obroka, najavljivala su blagdane, upozoravala na požar, javljala o smrti nekog od mještana… I danas se zvona redovito oglašavaju tijekom cijelog dana i noći, pa ako imate lak san potražite smještaj nešto dalje od crkve. Uz samu crkvu nalazi se staro mjesno groblje, na kojem je, po vlastitoj želji, pokopana velika hrvatska pjesnikinja Vesna Parun, čija je majka rođena na Šolti.

KAŠTEL SLAVIĆ I LIJEPO UREĐEN MJESNI PARK

Nedaleko od crkve, a u Grohotama je zapravo sve blizu jedno drugom, nalazi se i impozantna tvrđava koja dominira mjestom. To je Kaštel Slavić, četverokutna kula pravilnog oblika koja je savršeno obnovljena i održavana. Ne zna se točno kad je izgrađena, no pretpostavlja se da je kaštel utemeljila obitelj De Benedetti u 17. stoljeću.

Danas su u kaštelu smješteni uredi općine, a u njegovom se dvorištu održavaju kulturne manifestacije. Na ogradi koja okružuje kaštel i gleda na lijepi gradski park, nalazi se posveta Vesni Parun, priča o njezinoj vezi s otokom i morem, te su ispisani stihovi njezinih najpoznatijih pjesama. 

U BRATSKOJ KUĆI DANAS SU TURISTIČKI URED, KNJIŽNICA I GALERIJA

Bratska kuća nekad je bilo imanje u vlasništvu Bratovštine sv. Stjepana Prvomučenika, sveca zaštitnika Grohota. Bratovštine su bile društveno-vjerska udruženja koja su u Dalmaciji osnivane još od 12. stoljeća. Članovi, najstariji muškarci u obitelji, u toj su se kući sastajali, družili, proizvodili i skladištili vino i maslinovo ulje…  Zgrada je kasnije koristila i kao prva škola na otoku, a danas se unutar njezinog dvorišta nalazi turistički ured, knjižnica i galerija.

NAJBLIŽE SU PLAŽE U ROGAČU, ALI CIJELI JE OTOK NADOHVAT RUKE

Kad se zaželite mora, iz Grohota ćete automobilom začas stići do bilo kojeg mjesta na otoku. Najbliže plaže, koje su dostupne i pješke, su one u Rogaču. Posebno nam se svidjela plaža Banje sa slikovitom kamenom kućom s plavim prozorima. Šolta je fantastičan otok i za one koji ljetuju bez auta. Iz trajekte luke voze dvije linije autobusa, koje povezuju sva mjesta na otoku, a obje prolaze kroz Grohote. Ako navečer ostajete u Grohotama, možete popiti piće u jednom od tri kafića, a u mjestu radi i vrlo hvaljena konoba Momčin dvor.

PREPUSTITE SE LJEPOTI I MIRU GROHOTA I SAMO UŽIVAJTE U OTOČKOM ŽIVOTU

Grohote su tipično otočko mjesto mediteranske atmosfere, prekrasne arhitekture kojom dominira kamen, mirno, a opet dovoljno živahno. Uz to, savršena je polazna točka za istraživanje cijelog otoka. Nakon samo dan, dva ovdje prepustit ćete se šoltanskom stanju uma, lutati njegovim prekrasnim uličicama, pronalaziti svaki dan neku novu zanimljivost i naprosto – uživati.

PODIJELI ČLANAK