Otok sunca, prekrasnih plaža i raskošnih grmova lavande: 6 mjesta koja morate posjetiti na Hvaru

Otok Hvar i njegov glavni grad
piše Putni Kofer

Najsunčaniji hrvatski otok, kristalno čisto i neodoljivo more, prekrasne plaže, opojni mirisi cvijeća i raskošni grmovi lavande, spomenici pod zaštitom UNESCO-a, gastronomija koja će ugoditi i najzahtjevnijim nepcima, najljepši zalasci sunca… Sve je to otok Hvar, jedno je od vodećih turističkih mjesta u Hrvatskoj. O njemu se piše i priča, a da je tako pokazuju naslovi najpopularnijih svjetskih medija koji su otok Hvar nebrojeno puta okrunili titulom najljepšeg, najboljeg i najatraktivnijeg otoka u Europi. Ako uskoro krećete s planiranjem ljetnog godišnjeg odmora ili produženog vikenda, u nastavku donosimo najljepša mjesta na Hvaru koja svatko mora uvrstiti na svoju ‘bucket listu’!

Nerazvikani gradovi u Europi koje vrijedi posjetiti ovog proljeća: osvajaju ljepotom, šarmom, arhitekturom i životom koji teče njihovim ulicama

GRAD HVAR

Dom najvećih hrvatskih umjetnika nadahnjuje svojom venecijanskom arhitekturom, drevnim tvrđavama i zlatnim ulicama koje se svake večeri stapaju sa zalaskom sunca u širokoj paleti boja. Ono što je izdvojilo grad Hvar od niza drugih prekrasnih jadranskih mjesta zasigurno je ostavština različitih nacionalnih, kulturnih i civilizacijskih skupina koji su živjeli i upravljali otokom.

Zahvaljujući takvoj povijesti, kao i božanskoj ljepoti koja je bila inspiracija mnogim umjetnicima, danas se Hvar može pohvaliti sa stotinama impresivnih spomenika, prvim građanskim kazalištem u Europi, ali i ljudima koji su ostavili neizbrisiv trag u domaćoj kulturi i svjetskoj literaturi poput Hanibala Lucića te Petra Hektorovića.

STARI GRAD

Stari Grad se smatra najstarijim gradom u Hrvatskoj kojeg su 384. godine prije Krista utemeljili Grci. Smješten na mjestu gdje se duboki zaljev dodiruje sa zelenilom prostranog polja, Stari Grad je povijesno srce Hvara, a prepoznao ga je i UNESCO 2008. godine kada je njegovu povijesnu jezgru i Starogradsko polje upisao na listu zaštićene svjetske baštine.

Kultni obrok koji je simbol hedonizma i okupljanja oko stola ima samo jedno pravilo: hrana mora biti ukusna, domaća i pripremljena s ljubavlju

Njegova najpoznatija atrakcija je Tvrdalj, maleni renesansni dvorac s ribnjakom i perivojem iz 16. stoljeća kojeg je izgradio hrvatski pjesnik Petar Hektorović. Hvarani će vam reći da ga je gradio tijekom cijelog života i da mu je bio jednako važan kao i književno djelo.

VRBOSKA

Na sjevernoj obali našeg najsunčanijeg otoka, okružena borovom šumom i vinogradima, smjestila se Vrboska, maleno romantično naselje i pravo malo blago otoka Hvara. Sačuvala je svoj autohtoni šarm i tipičnu mediteransku arhitekturu, a bogata ribarska tradicija koju možete pronaći u mjesnoj gastronomiji, kao i poetske ulice i atraktivna obala, jednostavno će vas natjerati da se zaljubite u nju i vratite prvom prilikom.

Malo je otočnih mjesta na svijetu koji se mogu pohvaliti s prelijepim starim mostovima kao Vrboska i upravo su zato oni simbol tog pitoresknog turističkog odredišta. Ta bajkovita zdanja nisu samo obične kamene konstrukcije, mostovi su ruke koje spajaju obale i ljude, a predstavljaju simbol života, ljubavi i prijateljstva. Obiđite ih sve i uživajte u ljepoti krajolika, aromatičnim mirisima i ambijentu kojeg ćete dugo pamtiti.

PITVE

Doći na otok Hvar i fokusirati se samo na razvikane turističke destinacije poput gradova Hvar i Stari Grad, a ne posjetiti njegovu iznimnu unutrašnjost bila bi prava šteta. U središnjem dijelu otoka, na blagoj padini iznad Jelse, smjestilo se jedno od najstarijih hvarskih naselja – malo pitoreskno selo Pitve. Zbog svoje stoljetno sačuvane arhitekture, ova veličanstvena bajka smatra se jednim od najočuvanijih kamenih sela sa svim karakteristikama tipičnog dalmatinskog mjesta.

Idilično selo Pitve koje odiše mirisima stare Dalmacije očarat će svakog posjetitelja svojim prekrasnim kamenim kućicama obavijenim tišinom, uskim popločanim uličicama, starim suhozidima, vinogradima, maslinicima i poljskim putevima. Malobrojno stanovništvo bavi se uzgojem vinove loze i turizmom, a o životu u unutrašnjosti otoka kažu da je to poput neke druge dimenzije – ‘ovdje su dani duži, ritam koraka sporiji, sluh oštriji i pogled bistriji’.

JELSA

‘Gradić na otoku Hvaru najpoznatiji po opuštenoj atmosferi, UNESCO-ovoj baštini, kristalno plavom moru, prekrasnim plažama, najboljim vinarijama u regiji’, tako svoju priču započinje turistička zajednica na svojim web stranicama, i zaista je tako. Ako ste u potrazi za mirnom lukom u kojoj se život ljuljuška polako kao brodice na bonaci, ova hvarska šarmerica pravi je izbor za vas. Razgledajte stari jelšanski grad, jedan od najljepših dalmatinskih parkova – Perivoj, crkve sv. Marije, Gospe od zdravlja, sv. Roka i sv. Mihovila.

SUĆURAJ

Smješten na najistočnijem dijelu otoka , 77 kilometara udaljen od grada Hvara, Sućuraj je slikovito malo mjesto u kojem živi samo 400 stanovnika koji se uglavnom bave turizmom i ribarstvom. Ovo prekrasno mjestašce je odlično povezano s kopnom trajektnom linijom iz Drvenika na Makarskoj rivijeri pa će vaše putovanje trajati samo dvadesetak minuta. Nezaobilazan užitak svakako pružaju i restorani s ponudom prvoklasne svježe ribe i vrhunskih vina. Posjetite Franjevački samostan, župnu crkvu sv. Jurja, baroknu crkvu sv. Ante te prošetajte kroz čarobne, kamene uličice u kojima svaka kuća priča svoju jedinstvenu priču.

PODIJELI ČLANAK