Kamena bajka: idilično selo na otoku Hvaru koje odiše mirisima stare Dalmacije

Pitve Hvar
piše Putni Kofer

Doći na otok Hvar i fokusirati se samo na razvikane turističke destinacije poput gradova Hvar i Stari Grad, a ne posjetiti njegovu iznimnu unutrašnjost bila bi prava šteta. U središnjem dijelu najsunčanijeg hrvatskog otoka, na blagoj padini iznad Jelse, smjestilo se jedno od najstarijih hvarskih naselja – malo pitoreskno selo Pitve. Zbog svoje stoljetno sačuvane arhitekture, ova veličanstvena bajka smatra se jednim od najočuvanijih kamenih sela sa svim karakteristikama tipičnog dalmatinskog mjesta.

Jedan od najljepših vidikovaca u Hrvatskoj, s kojeg pogled puca na čarobni kanjon, otočić i slapove, nerazvikana je tajna Nacionalnog parka "Krka"

OVDJE SU DANI DUŽI, RITAM KORAKA SPORIJI, SLUH OŠTRIJI I POGLED BISTRIJI

Idilično selo Pitve očarat će svakog posjetitelja svojim prekrasnim kamenim kućicama obavijenim tišinom, uskim popločanim uličicama, starim suhozidima, vinogradima, maslinicima i poljskim putevima. Malobrojno stanovništvo bavi se uzgojem vinove loze i turizmom, a o životu u unutrašnjosti otoka kažu da je to poput neke druge dimenzije – „ovdje su dani duži, ritam koraka sporiji, sluh oštriji i pogled bistriji”.

Osim bajkovitog izgleda sela u kojem vlada sklad između tradicionalnog načina života i očuvane ljepote prirode, stanovnici svakodnevno uživaju u nevjerojatnom pogledu koji se pruža prema otoku Braču i makarskom primorju, ali i planinskim vrhovima Biokova. Mnogi kažu da se radi i o najboljim proizvođačima vina na otoku, a ako volite raditi svojim rukama i ne bojite se fizičkih poslova, u Pitvama se možete okušati u branju grožđa i maslina te proizvodnji maslinovog ulja i vina.

JEDINSTVENI TUNEL PITVE U KOJEM SE NE MOGU MIMOIĆI DVA AUTOMOBILA

Iz Pitava prema južnoj obali vodi uski tunel Pitve – Zavala. Tunel je dugačak 1.400 metara i širok 2,30 metara te je posebna atrakcija na Hvaru jer povezuje dva dijela otoka, a donedavno je bio jedina veza između naselja na južnoj strani i grada Jelse. Izgrađen je uz pomoć vojske, a ono što je karakteristično za njega je da nema svjetla, širok je tek za jedan automobil pa se promet regulira sa semaforima. Klaustrofobični tunel je, na svoj specifičan način, turistička atrakcija i zasigurno iskustvo koje posjetitelji pamte s određenim strahopoštovanjem.

Koji je primorski gradić prije 250 godina bio najveći u Hrvatskoj? Imao je više stanovnika od Zagreba, Rijeke i Varaždina

Osim što povezuje dva dijela otoka, tunel u Pitvama krije i jednu strogo čuvanu tajnu. Naime, u njemu se nalaze uska vrata iza kojih se od davnina čuvaju vina. Hladni uvjeti tunela očito su bili savršeni za hvarske vinare koji već desetljećima u njegovim zidovima skladište vrhunske kapljice, zbog kojih je najsunčaniji otok u Europi poznat diljem svijeta.

Jeste li već posjetili otok Hvar i drevno selo Pitve? Ako niste, svakako ga uvrstite na listu želja! Osim što će vas autentični dalmatinski ambijent očarati, pokazat će vam jedan potpuno drugačiji svijet od onog na koji ste navikli. U Pitvama je sve opuštenije i jednostavnije, cijelo selo je ispunjeno dobrim duhom prošlosti zbog kojeg imate osjećaj da je vrijeme u njemu odavno stalo.

PODIJELI ČLANAK