Raj na zemlji: 10 najljepših plaža na Jadranu stvorenih za uživanje

Najljepše plaže u Hrvatskoj
Foto: Shutterstock
piše Ivan Fratrić

Svi mi koji odlazimo na odmor na more imamo onu jednu plažu koja nam je srcu najdraža i uz koju vežemo drage uspomene. No, postoje plaže na našoj obali koje su nevjerojatno lijepe, u tolikoj mjeri da će vam se odmah urezati u sjećanje i s kojih nikad nećete htjeti otići. Neke od njih nerijetko su završavale na popisima najljepših na svijetu i one su pravi dokaz koliko jadranska obala krije prirodnih ljepota. Bez puno odugovlačenja – ovo su najljepše plaže u Hrvatskoj!

Šefovi vas zovu i šalju poruke nakon radnog vremena? U ovoj se zemlji uvodi zakon koji će omogućiti radnicima da ignoriraju svoje poslodavce

STINIVA (VIS)

Jedan od najvećih bisera naše obale nalazi se na otoku Visu, u malenoj uvali koja se probija između stijena i koja skriva jednu od najljepših plaža u Hrvatskoj. Stiniva se nalazi na južnoj strani otoka, a s obzirom na to da do nje ne vodi nikakva cesta, uspjela je sačuvati svoju prirodu ljepotu. U uvali se nalazi ugostiteljski objekt, a do nje je moguće doći brodicom ili pješice kroz slabo uređene staze i mediteranski krš. Bijeli šljunak, prekrasno čisto more i stijene koje kao čuvari okružuju plažu zaista su veličanstven prizor u kojem ćete zasigurno uživati.

ZLATNI RAT (BRAČ)

Ne postoji plaža u Hrvatskoj koja uživa u tolikoj popularnosti i svjetskoj slavi kao Zlatni rat u Bolu na Braču. Ova rajska plaža je simbol jadranske obale i neizostavni motiv promotivnih spotova za hrvatski turizam. Nastala je kao produkt specifičnih geoloških okolnosti koji joj daju specifičan izduljeni oblik i koji se mijenja pod utjecajem vjetrova, valova i morskih strujanja. Zbog svoje neobičnosti i ljepote zakonom je zaštićena kao značajan krajobraz.

SVETI LUKA (CRES)

Podno malenog pitoresknog mjestašca simpatičnog imena Lubenice na otoku Cresu, smjestila se skrovita šljunčana plaža koja će oduševiti baš svakoga. Budući da se do nje ne može doći autom, već isključivo pješice iz Lubenica ili brodom, na njoj nećete naići na veliki broj kupača. Ovo prekrasno mjesto idealno je za sve one koji vole mirno i opuštajuće okruženje, uz bogatstvo mirisa mediteranskog bilja i soli. Osim što krasi naš popis najljepših plaža hrvatske obale, njemački časopis Bild svrstao ju je na visoko 15. mjesto najljepših plaža na svijetu.

View this post on Instagram

A post shared by Putni Kofer? (@putni_kofer)

Pored brojnih prelijepih plaža, Cres oduševljava svojom raznolikošću biljnog i životinjskog svijeta, iskonskom prirodom, mirisima, tišinom, tirkiznim morem, šumama, malim selima, ljubaznim stanovnicima i ukusnom hranom. Istražite tajne najvećeg otoka u Jadranskom moru i saznajte što sve vidjeti na Cresu.

OPRNA (KRK)

U neposrednoj blizini Stare Baške, u malenoj uvali s koje pogled puca na čisto plavo more, nalazi se najljepša plaža na otoku Krku. Oprna je sačinjena od šljunka i pijeska, a do nje je najlakše doći brodom. Ako se odlučite za dolazak kopnenim putem, ostavite auto na glavnoj cesti i zatim se laganim koracima spustiti niz liticu po uskim stazicama. Na plaži možete iznajmiti efektne suncobrane i ležaljke koji će vam pružiti prijeko potreban hlad u toplim ljetnim mjesecima. Ako smo vas zainteresirali, provjerite što sve vidjeti na otoku Krku te upoznajte srdačne Bodule za koje kažu da su duša Kvarnera!

View this post on Instagram

A post shared by The Nomad Life | Kroatie (@thenomad.life)

SAKARUN (DUGI OTOK)

Kako bi osjetili dašak Kariba na obali Jadranskog mora, svakako se zaputite do Dugog otoka na Sakarun (ili Saharun) – jednu od najimpozantnijih plaža koju Hrvatska ima u svojoj ponudi. Ovo šljunčano malo čudo koje se nalazi u blizini naselja Veli Rat i Soline oduševit će svakoga, pogotovo one najmlađe koji će uživati u plitkoj vodi i pijesku. Uz plažu se nalazi i borova šuma koja nudi prirodan hlad, a sa svake njene strane pronaći ćete ugostiteljske objekte koji će ugasiti žeđ i pružiti prijeko potrebno osvježenje.

PUNTA RATA (BRELA)

Kao i Zlatni rat na Braču, Punta rata je plaža koja se nalazi na području koje pripada kategoriji zaštićenog krajobraza. Zbog svoje iznimne ljepote, jedna je od naših najnagrađenijih plaža, a priznanje su joj dali i američki mediji Forbes i The Huffington Post proglasivši je jednom od najljepših svjetskih plaža. Osim prekrasnog šljunka i tirkiznog mora, Punta rata je specifična po jednom ukrasu koji joj daje specifičan izgled i šarm, a to je tzv. Kamen Brela ili Šakan kamen – hrid na kojoj raste više vrsta mediteranskog raslinja. Mnogi misle da je proslavljeni kamen povezan sa sredozemnom medvjedicom kojoj je ovo bilo prirodno stanište.

BANJE (DUBROVNIK)

Smještena svega nekoliko minuta od povijesne jezgre grada, plaža Banj je najpoznatija dubrovačka gradska plaža. Prepoznatljiva po udobnim ležaljkama s raskošnim baldahinom, plaža je zaštićena kao nematerijalno kulturno dobro i opremljena ugostiteljskim objektima kao što su caffe barovi i restorani. Ovdje ćete uživati u pogledu na stare gradske zidine i na maleni otok Lokrum, ali i u brojnim vodenim aktivnostima kao što su paragliding, jet ski, banana na vodi… U kasnim večernjim satima plaža Banje se pretvara u elitno okupljalište onih željnih dobrog provoda u Dubrovniku.

View this post on Instagram

A post shared by Sol Tourism Croatia (@solcroatia)

NUGAL (MAKARSKA)

Makarska rivijera nadaleko je poznata po svojim prekrasnim krajolicima te se smatra najljepšim dijelom naše obale, što podrazumijeva da će se na tom dijelu onda naći i jednako lijepe plaže. Upravo takva je plaža Nugal koja se nalazi između Makarske i Tučepa. Isprva je to bila plaža na kojoj su uživali nudisti, no pojavom interneta, njena popularnost je eksplodirala. Budući da se nalazi podno stijena, do nje je moguće doći jedino pješke (za što će vam trebati nekih 45 minuta ako se uputite iz Makarske) ili brodom.

RAJSKA PLAŽA (RAB)

Znate da ste na pravom mjestu ako plaža u svom imenu ima pridjev ‘’rajska’’ i da nemate što drugo očekivati od nje nego prekrasne vizure koje oduzimaju dah. Rajska plaža u Loparu na otoku Rabu u potpunosti opravdava svoje ime, a zbog svoje pristupačnosti u njoj mogu uživati turisti koji se nalaze u okolnom hotelskom i kamperskom naselju, kao i oni iz privatnog apartmanskog smještaja. Kupačima se nudi obilje sadržaja, od odbojke na pijesku, parasailinga, aquaparkova do tobogana, a ovdje ćete pronaći i bogatu ugostiteljsku ponudu za slučaj da vam je potreban predah od morskih radosti.

ŠUNJ (LOPUD)     

Na južnoj strani otoka Lopuda u blizini Dubrovnika smjestio se još jedan pretendent za titulu najljepše plaže Jadrana. Prekrasna šljunčana plaža Šunj toliko je plitka da morate hodati i više od 100 metara da bi mogli zaplivali pa je idealna za obiteljske odmore s malom djecom. Nalazi se u park šumi kroz koju treba propješačiti kako bi se došlo do nje, a raskošno zelenilo koje je okružuje pruža prijeko potreban hlad u toplim danima. Površine od tek 4,38 četvornih kilometara, s 269 stanovnika, ovaj je elafitski otok na samom jugu Hrvatske prava oaza mira. 

Koje su najljepše plaže i skrivene uvale u južnoj Dalmaciji? Provjerite naše prijedloge

Ova se hrvatska regija može pohvaliti brojnim mjestima koja kriju neke od najljepših uvala i plaža na Mediteranu. Uz najljepše more na svijetu i dodir netaknute prirode, upoznajte i najljepše skrivene uvale i plaže u južnoj Dalmaciji.

PODIJELI ČLANAK