Najljepši dvorci svijeta: pet impresivnih građevina koje morate posjetiti barem jednom u životu

Najljepši dvorci svijeta: pet impresivnih građevina koje morate posjetiti
piše Putni Kofer

Rijetko tko ode na putovanje, a da ne posjeti dvorac u blizini destinacije na kojoj odsjeda, bilo samo laganom šetnjom ili pak kroz vođene turističke ture koje nerijetko traju i po nekoliko sati. Srednjovjekovni su dvorci oduvijek predstavljali nešto više od klasičnih spomenika. Jedni su smješteni na vrhu planine, drugi naizgled plutaju iznad jezera ili mora, a neki gotovo skriveni pokrovom drveća već godinama kao da su utonuli u zimski san. Mistični, zastrašujući, romantični, lijepi, uzbudljivi, tajanstveni… Ovo su po mnogima najljepši dvorci svijeta!

Uzbudljivi klanac u blizini Bleda komadić je divlje prirode i nerazvikani biser Slovenije koji krije moćne klisure, visoke slapove i špilju s tri prozora

DVORAC NEUSCHWANSTEIN

Smješten na vrhu stjenovite izbočine u jugozapadnoj Bavarskoj, predivni Neuschwanstein doslovno izgleda kao iz bajke. Mnogi će se složiti da smo upravo ovako zamišljali dvorce u djetinjstvu, stoga i ne čudi činjenica da je ovo arhitektonsko čudo poslužilo kao inspiracija za dvorac iz Disneyeve ‘Uspavane ljepotice’. Danas je Neuschwanstein najposjećeniji dvorac u Njemačkoj i jedno od najpopularnijih turističkih odredišta na svijetu. Svake godine preko njegovih vrata prijeđe oko milijun i pol turista, a uvršten je i na UNESCO-ovu listu Svjetske baštine. 

Gradnju veličanstvenog dvorca financirao je kralj Ludwig II. u čast obožavanog skladatelja Richarda Wagnera. Ludwig je naslijedio krunu sa samo 18 godina, a nakon što je njegov otac umro, mladi je kralj odlučio ostvariti svoje dječačke snove te izgraditi najljepši dvorac na svijetu. Bio je toliko opsjednut stvaranjem savršene građevine koju će svijet pamtiti pa se odlučio na slikoviti ambijent bavarskih Alpa i u stilu viteških dvoraca izgradio impresivni Neuschwanstein na strmim stijenama. Dvorac koji je trebao biti nova kraljeva rezidencija na kraju nije doživio tu svrhu zbog iznenadne smrti mladog Ludwiga, koja nikada nije do kraja razjašnjena.

MONT SAINT MICHEL

Plima i oseka fascinantan su fenomen sam po sebi, i to svugdje u svijetu. No, kada je riječ o Mont-Saint-Michelu, ili u prijevodu Planini sv. Mihovila, morske mijene poprimaju još fascinantnije značenje. Mont-Saint-Michel je utvrđeni bajkoviti dvorac sagrađen oko samostana svetog Mihovila u Normandiji, blizu Avranchesa u Francuskoj. Sastoji se od dvije etaže: prva je granitna stijena visoka 80 metara i stara 20 milijuna godina s promjerom manjim od jednog kilometra, a druga etaža je očaravajuća simbioza sela i utvrde sa srednjovjekovnom crkvom. 

Emilio je "šaptač pticama", spašava ih, liječi i o njima brine: "Ovaj posao te uči kako živjeti s divljinom, a pritom na nju imati minimalan utjecaj"

Osim neobičnog izgleda i impresivne povijesti kojom se ovo malo mjesto može pohvaliti, zadivljuje činjenica da je upravo Mont-Saint-Michel mjesto s najvećim razlikama u razini vode pri morskim mijenama u Europi pa tako razlika vodostaja između oseke i plime katkad bude i do 15 metara. Zbog velikih poplava i jake plime, Mont-Saint-Michel se pretvara u otok potpuno okružen morem, a to se događa otprilike 50 dana u godini. 

Godine 1979. Mont-Saint-Michel je upisan na popis mjesta svjetske baštine u Europi zbog svojeg kulturnog, povijesnog, arhitektonskog značaja, ali i prirodne ljepote, a Victor Hugo jednom je rekao: „Mont-Saint-Michel je za Francusku ono što su piramide za Egipat.“

ELTZ 

Razvoj srednjovjekovnih dvoraca kojima se danas toliko divimo zbog njihove ljepote započeo je u 9. i 10. stoljeću. Nekadašnje male gospodske kuće postale su dvorci, danas mjesta bogate kulturne baštine i spomenici najviše kategorije. No glavno razdoblje gradnje dvorca bilo je od 11. do 13. stoljeća, a u tom periodu prvi put se spominje i njemački Eltz, jedan od najljepših i najpoznatijih europskih dvoraca.

Nalazi se u posjedu potomaka iste obitelji kao i u 12. stoljeću te nikada nije bio osvojen od strane neprijatelja. Ovaj srednjovjekovni dvorac preživio je sve udarce tijekom najžešćih povijesnih razdoblja. Njegova jedinstvena pojava i činjenica da se nalazi na brežuljku iznad rijeke Moselle između Koblenza i Triera oduševljava brojne turiste i izaziva osjećaj strahopoštovanja.

CASTILLO DE COLOMARES

Castillo de Colomares je spomenik u obliku dvorca i ujedno najzanimljivija turistička atrakcija u andaluzijskom gradu Benalmádena. Posvećen je životu i pustolovinama Kristofora Kolumba i izgrađen je između 1987. i 1994. godine. Zanimljivo je da ovo najveći spomenik istraživaču koji se prostire na čak 1500 metara kvadratnih, a u unutrašnjosti se nalazi najmanja crkva na svijetu površine svega 1,96 metara kvadratnih, koja je uvrštena u Guinnessovu knjigu rekorda. Postoje i dijelovi spomenika u obliku sva tri broda kojima je Kolumbo plovio preko Atlantika. 

Ova jedinstvena građevina spoj je različitih arhitektonskih stilova koji su imali značajan utjecaj na španjolsku kulturu: bizantski, romanički, arapski i gotički. Opeka, beton, kamen, drvo, staklo… Castillo de Colomares sadrži svega pomalo, pun je različitosti i neobične ljepote, baš kakav je bio srednji vijek neposredno prije velikih Kolumbovih otkrića.

VADUZ

Gledate u dvorac iz 12. stoljeća u kojem sa svojom obitelji i danas živi pravi pravcati princ. Hans-Adam II (punim imenom: Johannes Adam Ferdinand Alois Josef Maria Marco d’Aviano Pius) vladajući je princ na čelu države Lihtenštajn i predstavlja zemlju na međunarodnom planu te ima najveću moć i vlast nad državom. Ovo je jedina preostala monarhija u Europi koja prakticira agnatsku primogenituru, što znači da samo prvorođeni muškarci mogu naslijediti prijestolje.

Lihtenštajn je mala državica u srednjoj Europi smještena u dolini rijeke Rajne, obgrljena susjednim državama Švicarskom i Austrijom. Proteže se na samo 160 kilometara kvadratnih što je čini šestom najmanjom državom na svijetu. Iako je minijaturna, ovo je i jedna od najbogatijih država!

PODIJELI ČLANAK