Bajka u zagrljaju stijene: njemački dvorac Neuschwanstein jednostavno morate doživjeti

Dvorac Neuschwanstein: Veličanstvena bajka koju morate doživjeti
piše Putni Kofer

Srednjovjekovni dvorci oduvijek su predstavljali nešto više od klasičnih povijesnih spomenika te se smatraju najzanimljivijim građevinama na svijetu. Tajanstvenošću svojih zdanja danas bude divljenje posjetitelja, jednako kao što postaju temelj brojnih neispričanih priča koje nas s lakoćom vraćaju u dane djetinjstva. Dvorci Bavarske već dugi niz godina intrigiraju turiste diljem svijeta, a jedan od najpoznatijih i najljepših prizora zasigurno je dvorac Neuschwanstein koji je sa svojim fascinantnim eksterijerom i zapanjujućim alpskim ambijentom inspirirao i Walta Disneya te postao njegova muza stvaranja.

Najljepši dvorci u Europi čuvari su prošlosti i intrigantnih priča: ovih deset svaki zaljubljenik u povijest mora posjetiti barem jednom u životu

BAJKOVITI DVORAC NEUSCHWANSTEIN SAGRADIO JE KRALJ LUDWIG II. U ČAST OBOŽAVANOG SKLADATELJA RICHARDA WAGNERA

Smješten na vrhu stjenovite izbočine u jugozapadnoj Bavarskoj, predivni Neuschwanstein doslovno izgleda kao iz bajke. Mnogi će se složiti da smo upravo ovako zamišljali dvorce u djetinjstvu, stoga i ne čudi činjenica da je ovo arhitektonsko čudo poslužilo kao inspiracija za dvorac iz Disneyeve ‘Uspavane ljepotice’. Danas je Neuschwanstein najposjećeniji dvorac u Njemačkoj i jedno od najpopularnijih turističkih odredišta na svijetu. Svake godine preko njegovih vrata prijeđe oko milijun i pol turista, a uvršten je i na UNESCO-ovu listu Svjetske baštine.

Gradnju veličanstvenog dvorca financirao je kralj Ludwig II. u čast obožavanog skladatelja Richarda Wagnera. Ludwig je naslijedio krunu sa samo 18 godina, a nakon što je njegov otac umro, mladi je kralj odlučio ostvariti svoje dječačke snove te izgraditi najljepši dvorac na svijetu. Bio je toliko opsjednut stvaranjem savršene građevine koju će svijet pamtiti pa se odlučio na slikoviti ambijent bavarskih Alpa i u stilu viteških dvoraca izgradio impresivni Neuschwanstein na strmim stijenama. Dvorac koji je trebao biti nova kraljeva rezidencija na kraju nije doživio tu svrhu zbog iznenadne smrti mladog Ludwiga, koja nikada nije do kraja razjašnjena.

U DRUGOM SVJETSKOM RATU DVORAC NEUSCHWANSTEIN JE POSLUŽIO KAO STRATEŠKA LOKACIJA ZA SKRIVANJE UKRADENIH UMJETNINA

Zbog ostvarenja svojih snova, mladi je kralj potrošio gotovo čitavo obiteljsko bogatstvo stjecano kroz osam stoljeća, zbog čega ga je bavarska vlada proglasila neuračunljivim i nesposobnim za vladanje. Dvorac je izgrađen na prilično izoliranom mjestu, a upravo su ga zbog toga njemački vojnici u Drugom svjetskom ratu iskoristili za skrivanje umjetničkih djela. Ukradene umjetnine su bile skrivane u napuštenim starim samostanima i rudnicima, a Neuschwanstein je odabran kao strateška lokacija i sjedište Rosenbergovog štaba. Pred kraj rata poslužio je za nacionalnu pohranu velike količine zlata te je korišten za potrebe Bavarskog državnog arhiva.

U kojem hrvatskom gradu živi najviše mladih? U slikovitom rekorderu četvrtina stanovnika ima manje od 20 godina, a svaki peti ima između 15 i 29 godina

Unatoč Ludwigovim maštarijama da sagradi dvorac od 228 soba, danas ih ima tek nešto više od desetak jer je u tom trenutku gradnje jednostavno ponestalo novca. Prvi posjetioci su bili zapanjeni onim što su vidjeli u unutrašnjosti dvorca čiji interijer ostavlja bez teksta, naročito zbog očaravajućih murala njemačkih legendi, luksuznih ukrasa inspiriranih likovima iz Wagnerovih opera i slika koje ilustriraju legendu o Tristanu i Izoldi. Iako izvana izgleda srednjovjekovno, ovo zdanje tehnološki je bilo daleko ispred svog vremena, a dokazuje to posebno opremljena kuhinja u kojoj se mogla određivati toplina, a dvorac je imao i vlastiti sustav za grijanje vode te zahode s automatskim ispiranjem.

DVORAC KAO OSTVARENJE DJEČAČKIH SNOVA

Ovaj dvorac je sve ono što ste zamišljali u djetinjstvu kada su vam pričali bajke i ljubavne priče o moćnim prinčevima i zanosnim princezama. Nakon smrti bavarskog kralja Ludwiga II. stvorilo se plodno tlo za nastanak brojnih legendi o njegovom životu. U različitim spisima možemo pronaći mnoge nadimke poput Labuđeg kralja, kralja bajke, kralja mjeseca, zanesenog do ludog kralja, no najveća istina o njemu je to da je bio nepopravljivi romantik, dječak koji je imao velike snove i čovjek koji je Wagnerovu muziku slušao očima.

Ako se odlučite posjetiti jedan od lijepih bavarskih gradića te Neuschwanstein, do dvorca ćete najlakše stići preko Minhena. Redovne autobusne linije osigurane su iz Zagreba, a autom će vam trebati oko šest sati vožnje. Ulaznice su dostupne online i u prostorijama turističkog centra, a obilazak dvorca je moguć samo u sklopu organiziranih tura s vodičem. Obavezno ih rezervirajte unaprijed jer su redovi dugački, pogotovo vikendom kada ga posjećuju brojni izletnici.

PODIJELI ČLANAK