Teško dostupni, ali nevjerojatno lijepi samostani koji odolijevaju zubu vremena već tisućama godina

Najljepši stari samostani koji odolijevaju zubu vremena već tisućama godina
piše Lara Žučko

Neke od najljepših svjetskih znamenitosti nekada ostanu nezamijećene jer se nalaze na udaljenim i teško dostupnim mjestima. Ipak, njihova svojevrsna izolacija od stvarnog svijeta daje im još jednu notu mistike i nadrealizma, posebice kada se radi o religijskim i spiritualnim građevinama. Upravo su takva zdanja stari samostani koji se nalaze na strmim planinama, u neobičnim pustošima te gustim šumama. Upoznajte čarobne hramove i manastire koji su odoljeli zubu vremena, a koji unazad nekoliko godina postaju sve popularniji među znatiželjnim turistima i tragačima za duhovnim mirom.

U kojoj je državi najveća minimalna plaća? Rekorder je europska zemlja u kojoj nitko ne radi za manje od 2500 eura

SUMELA, TURSKA

U turskoj dolini Altindere smjestio se veličanstveni samostan Djevice Marije (samostan Sumela), jedan od najstarijih hramova na svijetu koji je zbog svoje povijesne i kulturne važnosti uvršten na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Smješten je na planini Melá na 1200 metara nadmorske visine, u provinciji Trabzon na sjeveroistoku Turske. Najbliže selo Macka udaljeno je 15 kilometara, a put do ovog neobičnog mjesta prolazi kroz duboku šumu. Ako je vjerovati legendama, dvojica redovnika iz Atene su osnovali ovaj pravoslavni manastir kada su u jednoj od okolnih špilja, u 4. stoljeću, pronašli ikonu Djevice Marije.

Nažalost, u 20. stoljeću je ovdje izbio požar koji je prouzrokovao ogromnu štetu, a obnova još uvijek nije u potpunosti dovršena. Tijekom rekonstrukcije otkriven je i tajni prolaz do kapele, a hodočasnici će osim Spiljske crkve i predvorja moći posjetiti i kapelice oslikane prelijepim freskama koje datiraju iz 15. stoljeća. U podnožju planine započinje uspon i uska staza prema Sumeli, a napravili su je vrijedni hodočasnici prije nekoliko stotina godina.

METEORA, GRČKA

Grčki otoci i ljepote su svima već dobro poznati, a ono što također mnogi znaju jest da ona obiluje sakralnim građevinama i nestvarnim hramovima duge povijesti. Upravo je Meteora, kompleks od šest pravoslavnih samostana, jedno od takvih čuda. Ime je dobila po grčkoj riječi „meteora“ što u prijevodu znači da lebdi u zraku, a to je vidljivo i u samom izgledu samostana smještenih na vrhu litice. Osnovani su prije više od tisuću godina, a mještani će vam reći da su ih sagradili redovnici koji su htjeli biti što bliži Bogu.

Najljepši dvorci u Europi čuvari su prošlosti i intrigantnih priča: ovih deset svaki zaljubljenik u povijest mora posjetiti barem jednom u životu

Izgled Meteore je zaista fascinantan te odaje dojam kao da dotiče nebo. Jedini način kako posjetiti ovo sveto mjesto gdje i danas žive redovnici jest penjanje po starim stepenicama, sve do vrha na 600 metara nadmorske visine. Stube su uklesane u kamen, a prijelaz preko osam metara dugog visećeg mosta vodi do poznatog samostana Svetog Stefana. Premda put do Meteore nikako nije opasan po život, ne preporučuje se onima koji imaju strah od visine.

PARO TAKTSANG, BUTAN

Tko god je čuo za Butan zna da je to šarmantni azijski raj smješten na čarobnim obroncima planina. Mnogi posjetitelji dolaze kako bi upijali dobru energiju budističkih hramova, a ova je mala država dom teško dostupnog, ali nevjerojatno lijepog samostana čije ime znači „Tigrovo gnijezdo“. Paro Taktsang nalazi se na strminama od 700 metara nadmorske visine, a sudeći prema povijesnim spisima osnovan je 1692. godine.

U njegovoj okolici nalazi se nekoliko tajnovitih špilja u koje se mnogi budistički redovnici i danas povlače. U travnju 1998. godine ovdje je izbio veliki požar koji je sa sobom odnio i nekoliko života stanovnika samostana koji nisu uspjeli pobjeći iz svojih soba. Iako je hram bio uništen, u samo sedam godina je u potpunosti obnovljen. Premda postoji više opcija kako doći do hrama, svaka od njih je izazovna, a najlakši put je kroz borovu šumu.

MAR SABA, IZRAEL

Još jedan nevjerojatan pravoslavni samostan je Mar Saba koji se nalazi u blizini Jeruzalema. Svojim izgledom podsjeća na srednjovjekovnu utvrdu, a njegova izgradnja je započela u 6. stoljeću za vrijeme bizantskog vladara Justinijana čije ime nosi i jedan od impozantnih tornjeva. Još od davnina, Mar Saba je na glasu kao jedan od najnedostupnijih samostana, posebice kada uzmemo u obzir da je i danas ženama ulaz strogo zabranjen.

Jedan od većih pothvata obnove poduzet je u 19. stoljeću, ali većina građevina unutar samostanskog kompleksa je zadržala svoj originalni izgled. Kao mnogi tajnoviti samostani, Mar Saba se nalazi daleko od naseljenih područja te je smještena usred Judejske pustinje, tzv. Vatrene doline kroz koju će posjetitelji morati proći ako žele posjetiti ovaj nevjerojatni izolirani kompleks. 

OSTROG, CRNA GORA

Samostan Ostrog je jedinstven iz više razloga, ali ono po čemu je možda najpoznatiji jest podatak da je nekada služio kao zatvor. Ipak, njegova intrigantnost i ljepota ne leže samo u tome, već i u činjenici da su ovdje dobrodošli i kršćani i muslimanu. Ostrog predstavlja prekrasno arhitektonsko ostvarenje te je kompleks koji je, kao i mnogi dosad spomenuti samostani, izgrađen u stijenama na 840 metara nadmorske visine, u 17. stoljeću. Ovaj samostan također ima tužni dio povijesti u kojem ga je zahvatio velik požar u ranim godinama 20. stoljeća, ali ubrzo nakon toga je obnovljen.

Hrabri redovnici su uspjeli spasiti mnoge vrijedne predmete i relikvije koje plamen nije uspio progutati. Samostan Ostrog je ime dobio po veličanstvenoj planini na kojoj se nalazi, a znatiželjnici ga mogu posjetiti ako se u podnožju planine zapute prema vrhu autobusom, ali svakako će dio puta morati pješačiti i penjati se dugim i strmim stubama koje vode do ulaza u manastir.

PODIJELI ČLANAK