Ošljak – najmanji naseljeni jadranski otok na kojem živi samo jedna obitelj

Ošljak – najmanji naseljeni otok na Jadranu na kojem živi samo jedna obitelj
piše Lara Žučko

Čisto more, prekrasne uvale, slikovita tradicionalna mediteranska arhitektura… Sve to je Ošljak, otok u zadarskog arhipelagu koji se smatra najmanjim naseljenim otokom na Jadranu. Njegova bujna vegetacija i umirujuće zelenilo zaslužni su za status park šume koji je Ošljak dobio 1985. godine.

OŠLJAK – OTOK PO MJERI ČOVJEKA ŽELJNOG SUSRETA S RAJSKOM LJEPOTOM I NETAKNUTOM PRIRODOM

Ovaj mali otok zadarskog kanala originalno je nazvan Ošljak, a lokalno ga stanovništvo naziva Lazaret. Naseljen je još od doba Rimljana što dokazuje crkva sv. Marije iz šestog stoljeća koja je očuvana sve do danas. Poznata mlin vjetrenjača iz 16. stoljeća također ukazuje na dugu povijest ovog otoka koji je sredinom 17. stoljeća čak služio i kao karantena. Uz tradicionalnu mediteransku arhitekturu i prekrasne starinske kuće obitelji Valčić, Ošljak skriva neopisive prirodne ljepote. Nema prometa i gradske buke, a nevjerojatno ugodna atmosfera koja ovdje vlada očarat će vas čim siđete s trajekta.

Prekriven je mediteranskim raslinjem, posebice čempresima i borovima te ljekovitim travama poput kadulje, sljeza i ive. Pješačka staza koja okružuje otok duga je oko dva kilometra, tako da ćete ga moći obići za dvadesetak minuta, prolazeći kraj intimnih uvalica i ruševina mlinova. Sa sjeverne strane, staza će vas dovesti i do vrha otoka na 90 metara nadmorske visine gdje vas čeka predivan pogled na kopno i beskrajno more.

Gotovo svaki peti stanovnik ovog grada je student, imaju najljepši park, najbolji Advent u Hrvatskoj i vrlo gostoljubive domaćine. Vodimo vas u Osijek!

ŽIVOT NA OŠLJAKU: NEOPISIVI MIR, TAJANSTVENA PRIRODA I UGODNA TIŠINA

Na Ošljaku nema trgovine, ljekarne niti liječnika, a poštar jednom tjedno donosi poštu. Nema kafića, a jedini restoran na otoku otvoren je samo tri mjeseca u godini. Nalazi se na niskim stijenama na kojima osjetite lagani povjetarac i gledate u tirkizno more. Ispijanje kave na ovakvom mjestu i ugodno ćakulanje s mještanima jedno je od najljepših iskustava. Najčešće će vam na meniju nuditi svježe ulovljenu ribu ili pak one namirnice koje su taj dan dostupne, ali svakako ćete moći uživati u zavodljivim mediteranskim specijalitetima i domaćem vinu.

U obnovljenoj školi već godinama nema niti jednog učenika, a najmlađi stalni stanovnik otoka danas je u ranim četrdesetima. Iako je zimi mjesto prazno i uspavano, tijekom ljeta dnevno prođe čak tristotinjak ljudi koji dolazi na izlete. Sidrenje je zabranjeno kako bi se spriječilo čupanje kablova i cijevi nakon usidravanja jedrilica jer to nerijetko dovodi do toga da mjesto ostane bez vode.

OBITELJ VALČIĆ: VJEČNI ČUVARI I STANARI OTOKA OŠLJAKA

Svi mještani otoka Ošljaka prezivaju se Valčić, a nasljedstvo se već stoljećima dijeli isključivo unutar obitelji. Mnogi Valčići preselili su u Zadar, Zagreb, Australiju, Kanadu i Ameriku, ali rado se vraćaju svojem rodnom mjestu u kojem obnavljaju stare kuće i provode ljeta. Tradicija okupljanja obitelji Valčić i danas je jaka, a pokazala se posebno živom 2011. godine kada su se na Ošljaku okupili svi Valčići kako bi proslavili 250 godina otkako su naselili otok. Vjerujemo da će za iduću jubilarnu obljetnicu Ošljak opet odzvanjati smijehom i dobrom energijom, kada se okupe svi povremeni i stalni mještani ovog raja na zemlji.

Ova poznata mjesta koja je zaštitio UNESCO do 2050. neće postojati ili će izgledati posve drugačije

PODIJELI: