Ovaj mistični, izolirani otok izgleda poput drugog planeta, na njemu raste čudno drveće i niz biljaka kakvih nema nigdje drugdje na svijetu

Foto: Andrew Svk/ Unsplash
piše Putni Kofer

Duge plaže s mekim bijelim pijeskom pomalo podsjećaju na Maldive ili Sejšele, ali hotelskih kuća, bungalova na vodi i otmjenih resorta nema. U unutrašnjosti sasvim druga slika: pješčane dine i kanjoni crvenkastog, suhog tla. Vegetacija? U najmanju ruku neobična. Simbol otoka je veliko drveće pravilnih krošnji koje oblikom pomalo podsjeća na predimenzionirane gljive. Ovo se stablo zove “zmajevo drvo”, a njegovi se sokovi koriste za liječenje brojnih zdravstvenih tegoba. Opisano mjesto zaista postoji i, da, nalazi se na Zemlji. Otok Sokotra zbog svoje je izoliranosti razvilo potpuno drukčiju floru i faunu od ostatka svijeta. Evo po čemu je sve ova destinacija zanimljiva i posebna!

Regija na sjeveru traži od Europe: “Želimo da dan kod nas traje 26 sati! Tako ćemo privući nove stanovnike i promovirati svoj način života”

SOKOTRA JE OD NAJBLIŽEG KOPNA UDALJENA OKO 350 KILOMETARA

Sokotra je zapravo arhipelag koji čine četiri otoka, no najveći, koji nosi isto ime, zauzima 95 posto teritorija i na njemu živi većina stanovnika. Nalazi se u Indijskom oceanu, između Arapskog poluotoka i roga Afrike, i pripada državi Jemen. Od najbližeg je kopna, a to je obala Somalije, udaljen čak 350 kilometara. Arhipelag čine još otoci Abd Al Kuri, Samha i Darsa, na svakom živi oko 1000 stanovnika, dok Sokortu nastanjuje između 40 i 50 tisuća ljudi. Klima je tropska, pustinjska, s jakim monsunima zbog kojih je od lipnja do rujna otoku gotovo nemoguće prići!

NA OTOČJU SE ISPREPLIĆU UTJECAJI AFRIKE, AZIJE I EUROPE NA NAČIN KOJI I DANAS ZBUNJUJE BIOLOGE

Zbog udaljenosti od kopna i teške dostupnosti na otoku se razvila specifična flora, a nastanjuju ga i brojne endemske vrste životinja. Na površini od 3625 četvornih metara izmjenjuju se ravnice na priobalju, visoravni s krškim pećinama u unutrašnjosti, te planinski masiv Haghier čiji najviši vrh doseže 1525 metara. Na otoku se isprepliću utjecaji Afrike, Azije i Europe na način koji i danas zbunjuje biologe. Zbog svojih se posebnosti Sokotra smatra jednim od najvažnijih centara bioraznolikosti.

ZMAJEVO DRVO PREPOZNATLJIVA JE RAZGLEDNICA SOKOTRE, A TREĆINA SVIH BILJNIH VRSTA NE RASTE NIGDJE DRUGDJE NA SVIJETU

Flora i fauna na ovom otoku uistinu podsjećaju na znanstveno-fantastične filmove i prikaze nekih dalekih planeta. Najprepoznatljivija biljna vrsta je Zmajevo drvo (Dracaena cinnabari), koje ne raste nigdje drugdje na svijetu i čije su neobične krošnje postale zaštitni simbol otoka. Lokalno stanovništvo oduvijek koristi sokove ovog stabla u medicinske svrhe, a pripisivali su mu i nadnaravna svojstva.

Nerazvikani gradovi u Europi koje vrijedi posjetiti ovog proljeća: osvajaju ljepotom, šarmom, arhitekturom i životom koji teče njihovim ulicama

Druga prepoznatljiva endemska vrsta je Dorstenia gigas, stablo koje ne treba zemlju već raste i na golim stijenama, debele je, glatke kore sa skromnim listovima na vrhu. Specifična je i fauna, pa tako na otoku žive brojne endemske vrste ptica i drugih životinja.

ARHIPELAG JE UVRŠTEN NA UNESCO-OV POPIS SVJETSKE BAŠTINE

Cijeli je arhipelag uvršten i na UNESCO-ov popis svjetske baštine. “Ova je lokacija od univerzalne je važnosti zbog svoje bioraznolikosti s bogatom i posebnom florom i faunom: 37 posto od 825 biljnih vrsta Sokotre, 90 posto vrsta gmazova i 95 posto vrsta kopnenih puževa ne nalazimo nigdje drugdje u svijetu. Tu je i globalno značajna populacija kopnenih i morskih ptica, uključujući niz ugroženih vrsta. Morski život Socotre također je vrlo raznolik, s 253 vrste koralja, 730 vrsta obalnih riba i 300 vrsta rakova, jastoga i škampa,“ navodi se obrazloženje zaštite na stranicama UNESCO-a.

PODIJELI ČLANAK