Poluotok Pelješac: domovina pomoraca, maestrala, školjaka i vina

Poluotok Pelješac i pogled na plažu Vučine
piše Putni Kofer

Poluotok Pelješac je idealno mjesto za sve one koji žele pronaći svoj mir u tišini dalmatinskog mjesta, daleko od turističke vreve i gužve. Ovaj drugi po veličini domaći poluotok, koji se smjestio na samom jugu Hrvatske, pružit će vam jedinstvene doživljaje jer se radi o području na kojem možete iskusiti život i odmor lišen masovnog turizma. Za razliku od drugih jadranskih gradova i otoka, Pelješac je dovoljno velik da na njemu pronađete svoj kutak mira i opuštenosti, a isto tako dovoljno malen da ga cijelog obiđete i istražite. Evo još nekoliko zanimljivosti koje možda niste znali!

PELJEŠAC – ZANIMLJIVOSTI I PRIČA O NASTANKU POLUOTOKA

Ovaj mediteranski raj na zemlji poznat je i kao domovina maestrala, školjaka i vina, poluotok pomoraca i kapetana, kamenitih brda, plodne doline, šuma čempresa i alpskog bora. Njegovi stanovnici uglavnom se bave vinogradarstvom, maslinarstvom, ribarstvom, a zbog povoljnog morskog položaja na poluotoku caruju najukusnije školjke i ribe koje ćete ikad probati.

Osim nezaboravnih morskih okusa, na Pelješcu možete upoznati brojne vinogradare koji su nebrojeno puta proglašeni najboljim proizvođača vina u Hrvatskoj te kušati vino Dingač, prvo zaštićeno hrvatsko vino na svjetskom nivou.

Gdje provesti božićne praznike? Ova regija nudi za svakoga ponešto - od atraktivnih kuća za odmor do odlične gastronomske ponude

Unatoč vrhunskoj gastronomiji, čaroliji netaknute prirode, skrivenim uvalama i prekrasnim šljunčanim plažama, ovaj poluotok uspio je sačuvati svoju autentičnost i iskonski mir, a ponosno krije i jednu neobičnu priču. Priča o nastanku poluotoka Pelješca je prekrasna i romantična priča o ljubavi u kojoj glavne uloge imaju more i kopno. Naime, Pelješac je nekada davno bio otok, a prema legendi, more i kopno su se vjenčali i nakon toga jedno drugom obećali da će zauvijek ostati vezani obalom. Kao vjenčani dar more je kopnu poklonilo Pelješac, svoj najljepši otok.

Nevjerojatna raznolikost krajolika Pelješca zasigurno nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Božanstvene plaže, mediteranski šarm, neke od najljepših hrvatskih vinarija na jednom mjestu, mogućnost rekreacije, restorani s nezaboravnim pogledom na šarene zalaske sunca, netaknuta priroda i iskonski mir, razlozi su zbog kojih ćete se na Pelješac vraćati i vraćati…

Što sve posjetiti na Pelješcu?

Za poluotok Pelješac uistinu se može reći da ima sve. Jeste li za povijest i kulturu? Nema problema, tu su muzeji, stare utvrde, slikovite crkve i gradske jezgre. Zanimaju vas rajske plaže? Na Pelješcu ih je na pretek, možete ih istraživati mjesecima. Volite aktivni odmor? Mogućnosti za vodene sportove, vožnju biciklom i planinarenje na svakom su uglu. Vaš su izbor fantastična izvorna hrana i vrhunska vina? Ponovo ste na pravom mjestu. Ako smo vas zainteresirali, do Pelješca prometuje trajektna linija Ploče – Trpanj, a evo i što sve posjetiti i doživjeti na Pelješcu, domovini pomoraca, maestrala, školjaka i vina!

Kako bi privukli turiste i smanjili siromaštvo, stanovnici ovog sela odlučili su obojiti sve kuće u šarene boje

PODIJELI: