Mediteran kakav je nekad bio: poluotok Pelješac uistinu ima sve za savršen odmor iz snova

Što posjetiti na Pelješcu, domovini pomoraca, maestrala, školjaka i vina
Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Za poluotok Pelješac uistinu se može reći da ima sve. Jeste li za povijest i kulturu? Nema problema, tu su muzeji, stare utvrde, slikovite crkve i gradske jezgre. Zanimaju vas rajske plaže? Na Pelješcu ih je na pretek, možete ih istraživati mjesecima. Volite aktivni odmor? Mogućnosti za vodene sportove, vožnju biciklom i planinarenje na svakom su uglu. Vaš su izbor fantastična izvorna hrana i vrhunska vina? Ponovo ste na pravom mjestu, Pelješac je poznat po brojnim vinarijama, njegov je plavac jedinstven, a mediteranska kuhinja i svježe školjke iz lokalnih uzgajališta oduševljavaju svakoga. Ako smo vas zainteresirali, dobro je znati da možete putovati trajektom iz Ploča do Trpnja ili preko Pelješkog mosta, a evo i što sve morate posjetiti i doživjeti na Pelješcu, domovini pomoraca, maestrala, školjaka i vina!

STON: PROŠETAJTE STONSKIM ZIDINAMA I UŽIVAJTE U SVJEŽIM ŠKOLJKAMA

Na samom početku poluotoka smjestio se bajkoviti Ston, koji je s Malim Stonom povezan najdužim očuvanim kamenim zidom u Europi – Stonskim zidinama. Gradska jezgra mediteranska je slikovnica sastavljena od kamenih uličica i kuća, crkvica i starih utvrda, iznad kojih ponosno stoje zidine. Danas su duge 5,5 kilometara, samo kilometar i pol manje nego u doba Dubrovačke republike. Odlično su očuvane i isplatiti ih se posjetiti, za što će vam trebati udobna obuća i nešto kondicije, no to malo napora se svakako isplati.

Malostonski je zaljev poznat po uzgoju školjki, koje se mogu kušati u brojnim odličnim stonskim restoranima i konobama, a u mjestu je i slavna stonska solana u kojoj možete vidjeti kako se proizvodi jedna od najkvalitetnijih soli u Hrvatskoj, kao i gurmanski cijenjen cvijet soli.

Regija koja slavi život tisućama boja, zvukova i okusa: ovo su mjesta koja morate posjetiti u Baranji

OREBIĆ: MJESTO POMORACA I NAJLJEPŠEG VIDIKOVCA

Najveće mjesto na otoku nalazi se na njegovu samom kraju i redovnom je brodskom linijom povezan s Korčulom, udaljenom tek desetak minuta vožnje. Orebić i okolica poznati su po najljepšim plažama u Hrvatskoj, vinogradima i maslinicima, a sam grad ima bogatu pomorsku povijest. U Orebiću obavezno posjetite Pomorski muzej i Muzej franjevačkog samostana sa zavjetnim slikama pomoraca i njihovih obitelji. U sklopu samostana je crkvica i vidikovac Gospe od Anđela s kojeg se pruža najljepši pogled na grad i cijeli zaljev.

VIGANJ: RAJ ZA ONE KOJI VOLE LOV NA VJETAR

U malom mjestu u blizini Orebića okupljaju se windsurferi, kitesurferi i ljubitelji jedrenja iz cijelog svijeta. Viganj je smješten osam kilometara zapadno od Orebića uz najuži dio Pelješkog kanala u kojem je zbog uskog prolaza vjetar uvijek idealan za vodene aktivnosti. Najpoznatija plaža u Vignju je Ponti Liberan i na njoj je moguće unajmiti opremu, uzeti instruktora ili samostalno zajahati valove. Čak i ako se sami ne želite okušati u sportu, već i sam pogled na nepregledan niz jedara u moru zaista ostavlja bez daha! U mjestu se još isplati pogledati bivši dominikanski samostan Kuvenat u kojem je danas smješten kulturni centar, a uz Viganj se nalazi i šarmantno mjesto Nakovana, jedno od najstarijih mjesta na Pelješcu.

LOVIŠTE: UVALA U KOJOJ JE MORE UVIJEK TOPLO

Daleko od turističkih gužvi, na najzapadnijoj točki poluotoka, smjestila se oaza mira i Mediterana kakav je nekad bio. Ribarsko mjesto Lovište leži na četiri kilometra dugoj obali prekrasnog zaljeva pa je more uvijek stupanj, dva toplije od ostatka Pelješca, a samo mjesto ima više od tri tisuće sunčanih sati godišnje.

U poljima oko Lovišta raste više od deset tisuća stabala masline, zbog čega je mjesto poznato po odličnom maslinovom ulju. Prekrasne plaže i odlični restorani i konobe, čine ovo mjesto savršenim odredištem za odmor.

UNUTRAŠNJOST: SLIKOVITE OAZE KAMENA, MASLINE I VINOVE LOZE

Već u vožnji od Stona prema Orebiću pred vama će se otvarati pogledi na beskrajne vinograde, slikovita sela i moćna brda. Zastanite u unutrašnjosti, jer Pelješac nudi puno više od sunca i mora! Mala mjesta u unutrašnjosti Pelješca slikovite su oaze kamena, vinove loze i maslina gdje ljudi i danas žive u skladu s prirodom i podnebljem koje ih okružuje.

U mjestu Janjina, na samoj sredini poluotoka, razgledajte Knežev dvor i župnu crkvu Svetog Vlaha. U Kuni Pelješkoj zastanite pogledati stari franjevački samostan i magarce, a u Potomju ne propustite posjetiti brojne vinare koji će vam ponosno pričati o svojim proizvodima u koje ulažu puno vremena, truda i ljubavi.

VINARIJE I SEOSKA DOMAĆINSTVA: UŽIVAJTE SVIM OSJETILIMA

Priča o Pelješcu nepotpuna je bez priče o pelješkim vinarima i dugoj tradiciji uzgoja vinove loze. Prema podacima sa stranice Turističke zajednice, trenutno su registrirane 32 vinarije na Pelješcu (a još mnogi proizvode i vino za vlastite potrebe), 13 kušaonica vina, 2 vinska bara, 10 agroturizama te nekoliko desetaka restorana.

Posjetite podrum slavnog vinara Mikea Grgicha u Trpnju, pijuckajte vino na terasi s predivnim pogledom na zaljev, u Potomju saznajte sve o bogatoj vinskoj povijesti obitelji Matuško, u Orebiću posjetite Korta Katarinu, a u mjestu Zagruda slavne vinograde vinarije St. Hills… Izbora je uistinu mnogo. Položaj dingač, smješten na jugozapadnim obroncima poluotoka, jedan je od najkvalitetnijih i najcjenjenijih u Hrvatskoj. Samo vino uzgojeno na tom mikrolokalitetu može nositi slavno ime dingač.

PLAŽE: UŽIVANJE U KRISTALNO ČISTOM MORU 

Pelješac se s razlogom naziva poluotokom plaža. Taman da vas ništa drugo od brojnih aktivnosti i mogućnosti ne zanima, ovdje ćete ljetni odmor bez problema provesti istražujući svaki dan neku novu prekrasnu uvalu. Od slavne uvale Divna, koja svakim svojim kamenčićem zaslužuje ime koje nosi, preko Žuljane, Prapratnog, skrivene uvale Mokalo, plaže Vučine ili Duba, sve do „najobičnijih“ gradskih plaža poput one u Orebiću, pelješke su plaže idealne za obitelji, ali i one koji se na more dolaze zabaviti ili opustiti.

PODIJELI: