Ovaj bavarski gradić krije šarmantne uličice kao stvorene za šetnju, dobru fotku i romantični bijeg s boljom polovicom

Rothenburg ob der Tauber
Foto: Francesco Carovillano, GNTB
piše Putni Kofer

Ako vas zanima kako je to živjeti u mjestu koje izgleda kao da je izašlo iz bajke braće Grimm, ne morate tražiti dalje od njemačkog gradića čije ime se doslovno prevodi kao „crvena utvrda iznad rijeke Tauber”. Rothenburg ob der Tauber jedan je od najočuvanijih srednjovjekovnih gradova u Bavarskoj, a sa svojim kamenim popločanim uličicama, uskim tornjevima i prekrasnim zidinama kao stvoren je za šetnju, dobru fotku i romantični bijeg s boljom polovicom!

London u vrijeme adventa postaje čarobna zimska bajka: klizališta, skulpture od leda, vidikovci, sajmovi... Evo zašto ga zaista vrijedi posjetiti!

ROTHENBURG OB DER TAUBER JEDAN JE OD NAJBOLJE OČUVANIH I NAJLJEPŠIH GRADOVA U NJEMAČKOJ, A MOŽDA I U CIJELOJ EUROPI

Iako bi vas pogled na staru gradsku jezgru mogao podsjetiti na trgove koje je obilazila Belle u popularnom filmu Ljepotica i zvijer, Rothenburg ob der Tauber zapravo se nalazi u Bavarskoj. Ipak, to ne znači da ga niste mogli vidjeti na filmskom platnu! Ovaj bajkoviti gradić poslužio je kao inspiracija za animirani Disneyev film „Pinocchio” iz 1940. godine, kao i mjesto gdje se odvijaju nevjerojatne scene iz svjetski popularnih filmova kao što su „Harry Potter and the Deathly Hallows”, „Chitty Chitty Bang Bang”, „Royal Flash”…

Danas je Rothenburg ob der Tauber dio popularne Romantične ceste (njem. Romantische Straße), najposjećenije i najpoznatije turističke ceste u Njemačkoj koja spaja rijeku Majnu s Bavarskim Alpama. Svaki njezin kilometar pruža jedinstvene poglede na impozantne krajolike. Vozeći se do Rothenburga doživjet ćete Bavarsku iz slikovnice, punu srednjovjekovnih gradića i kamenih trgova, koja izgleda kao da je zapela u nekom drugom vremenu. U zemlji iz snova prepunoj kulturnih znamenitosti, ovaj ljupki gradić kojeg je prepoznao i UNESCO osvaja glavnu nagradu za čisti romantizam i šarenilo.

IZGUBITE SE U MREŽI SREDNJOVJEKOVNIH ULIČICA

Najbolje što možete učiniti u Rothenburgu ob der Tauber je samo šetati popločanim srednjovjekovnim ulicama i diviti se fascinantnoj arhitekturi. Cijelo njegovo područje okružuju zidine u duljini od tri kilometra. Unutar zidina smjestile su se slikovite kućice, a poseban se osjećaj svake večeri sudjelovati u ceremoniji kada gradski čuvar zaključava vrata i tako čuva stoljetnu tradiciju. Ako želite „vođeno pješačenje” kroz grad, turistički ured organizira grupne i privatne obilaske. Dobit ćete kratku lekciju iz povijesti o svemu što trebate znati o Rothenburgu.

Najviši vrh Krka krije slikovite staze, nezaboravne poglede na more i idealno je odredište za izlet u kojem će uživati i oni najmlađi

Rothenburg je možda malen, ali ima izuzetno bogatstvo povijesnih znamenitosti, muzeja, crkava, opatija i spomenika. Jedna od najpoznatijih turističkih atrakcija je Plönlein, što u prijevodu znači „mali trg kod fontane”. Trg okružuju neobične zgrade obojene jarkim bojama, tornjevi Kobolzeller i Siebers, a prekrasna fontana samo doprinosi slikovnosti ovog mjesta.

U srcu grada posjetite i gradsku vijećnicu iz 1250. godine koju odlikuju dva arhitektonska stila, gotički i renesansni. Toranj gradske vijećnice visok je 52 metra i može se vidjeti iz cijelog grada. Ako ste spremni popeti se uz 220 uskih stepenica do vrha, od gore se pruža najspektakularniji pogled na crvene krovove Rothenburga.

GRAD ROTHENBURG OB DER TAUBER TURISTI NAJVIŠE POSJEĆUJU U LJETNIM MJESECIMA I TIJEKOM ADVENTA

Također se isplati prošetati Rothenburgovom četvrti Spitalviertel, proći kroz neka od očuvanih srednjovjekovnih gradskih vrata ili posjetiti živopisne crkvice. Primjerice, crkva sv. Jakova ima lijepe kamene rezbarije koje prikazuje Isusa i usnule apostole, a posebna je lijepo uređena i crkva svetog Wolfganga.

Svi oni koji ga posjete kažu da u Rothenburgu ob der Tauberu nije bitno kamo idete, jer na svakom koraku pojavit će se drugačiji divan prizor. I što god da odaberete, uvijek vas nakon toga čeka ugodna gostionica gdje možete utažiti glad i žeđ. Ovaj bavarski dragulj turisti najviše obilaze u ljetnim mjesecima, ali i oko Božića kada se grad zbog Adventa pretvara u zimsku zemlju čudesa.

PODIJELI ČLANAK