Pristup ovoj mističnoj šumi dozvoljen je samo dva sata tjedno! Veličine je dva hokejaška igrališta i nalazi se usred grada

Ilustracija (Foto: Canva)
piše Putni Kofer

Prekrasni bujni parkovi i obala rijeke čine važnu mrežu javnih prostora u Londonu. Osim što služe kao staništa brojnih biljnih i životinjskih vrsta, ove zelene površine igraju ključnu ulogu u poboljšanju kvalitete života stanovnika ovog veličanstvenog grada. S gotovo 18 posto područja prekrivenog zelenilom i s preko 3000 parkova različitih veličina označenih kao “javni otvoreni prostor”, London se s pravom smatra jednom od najzelenijih prijestolnica na svijetu. A u “moru zelenila” krije i jednu neobičnu šumu u koju se smije ući samo dva sata tjedno!

Emilio je "šaptač pticama", spašava ih, liječi i o njima brine: "Ovaj posao te uči kako živjeti s divljinom, a pritom na nju imati minimalan utjecaj"

ŠUMA JE VELIČINE DVA HOKEJAŠKA IGRALIŠTA, PA SE SMATRA NAJMANJIM REZERVATOM PRIRODE U LONDONU

Šuma poznatija pod nazivom “Barnsbury Wood” izvorno je bila vrt koji je pripadao članu britanskog parlamenta iz 19. stoljeća, Georgeu Thornhillu. Ima površinu od samo 0,35 hektara, što je otprilike veličina dva hokejaška igrališta, pa joj tepaju da je ona najmanji lokalni rezervat prirode u Londonu.

View this post on Instagram

A post shared by Ambre Cardinaud (@unicorns.are.bitches)

Thornhill je 1840-ih izgradio kuću i nedaleko od nje uredio jedan mali komadić prirode i napravio vrt, koji je na kraju napušten i prepušten šumskim prostranstvima. Više od stotinu godina kasnije, 1970-ih, lokalno vijeće ga je kupilo s namjerom izgradnje na tom zemljištu, no 1990-ih odlučili su ga umjesto toga pretvoriti u prirodni rezervat, najmanji u gradu, o kojem brinu lokalni volonteri. Danas se koristi i za edukaciju školske djece o pitanjima zaštite okoliša.

U kojem hrvatskom gradu živi najviše mladih? U slikovitom rekorderu četvrtina stanovnika ima manje od 20 godina, a svaki peti ima između 15 i 29 godina

Iako se šuma pojavila na TV-u, kao lokacija u jednoj od filmskih adaptacija bezvremenske Agathe Christie, malo je poznata, osim možda njezinim divljim stanovnicima, kao što su dugorepa sjenica, mali jelen, obična žaba krastača i brojne druge zaštićene vrste.

OVA ŠUMA JE ZAŠTIĆENO PODRUČJE, ŠTO ZNAČI DA SE NASTOJI OČUVATI NJENA PRIRODNA LJEPOTA I EKOLOŠKA VAŽNOST UNUTAR GRADSKE SREDINE

Relativnoj anonimnosti šume doprinosi i ograničeno radno vrijeme. Naime, svi koji žele istražiti ovo neobično mjesto mogu to učiniti samo utorkom od 14:00 do 16:00 sati između listopada i lipnja. Ljeti je pristup ipak malo drukčiji pa svi posjetitelji od srpnja do kraja rujna mogu prošetati najmanjim prirodnim rezervatom u Londonu i svake subote od 14:00 do 16:00 sati.

Ako živite u Londonu i želite ovu predivnu šumu češće posjećivati, postoji još jedan način. Naime, volonterska skupina koja se brine za tri prirodna rezervata u Islingtonu sastaje se svakog četvrtka od 10 do 15.30 kako bi obavila posao koji, prema službenoj web stranici, uključuje “košenje livada, održavanje vrta, brigu o životinjama, šišanje drveća, održavanje ribnjaka”. Nije potrebno iskustvo i svi alati su osigurani.

PODIJELI ČLANAK