Prekrasno jezero u susjednoj BiH oduševljava ogromnim plavetnilom, otočićima i poluotocima, a idealno je odredište za ljubitelje aktivnog odmora

Foto: Getty Images
piše Martina Hrupić

Ramsko jezero nositelj je velikih titula. Govore za njega da je najljepše jezero u Europi. Nazivaju ga, isto tako, biserom Hercegovine. A zašto je to tako postaje jasno jednim panoramskim pogledom na njega – divno je to plavetnilo ukrašeno otocima i poluotocima, omeđeno zelenilom i planinama, mjesto koje izgleda kao neki izmišljen krajolik. U biti, i mogli bismo reći da je ‘izmišljen’. Naime, to nevjerojatno lijepo jezero u biti je umjetno, akumulacijsko jezero smješteno na rijeci Rami, jednoj od najznačajnijih pritoka Neretve. Rođeno je 1968. godine, pripada općini Prozor-Rama u Bosni i Hercegovini, od Mostara ga dijeli 70, a od Sarajeva oko 100 kilometara.

Europska unija daje 35 tisuća besplatnih karata za putovanje vlakom po Europi! Evo tko se sve može prijaviti i koji su uvjeti

POSEBITOST JEZERA SU NJEGOVI OTOCI I POLUOTOCI

Ramsko jezero doseže maksimalnu dubinu od 95 metara (s oscilacijama u razini vode koje mogu doseći i 55 metara), dugačko je 12 kilometara, a površina mu iznosi oko 1500 hektara. No, najvažnija posebitost tog jezera, koje okružuju planine Raduša, Makljen, Ljubuša i Vrana, ipak su njegovi otoci i poluotoci. Jedan koji se ne zaobilazi jest definitivno poluotok Šćit, koji oblikom podsjeća na gitaru, na kojem se nalaze franjevački samostan izgrađen 1875. godine, Etnografski muzej te galerija koji pričaju priču o ramskom području.

BICIKLISTIČKE I PLANINARSKE STAZE TE PREDIVNI VIDIKOVAC UMNA GLAVA

Zbog svega što se na jezeru može raditi, ono je idealno kao višednevna destinacija. Naime, Ramsko jezero i njegova okolica odlični su za ljubitelje aktivnog odmora. U okolici jezera postoji niz biciklističkih staza, od kojih je najatraktivnija ona koja okružuje samo jezero te broji 34 kilometara. Isto tako, područje je kao stvoreno za planinare. U tom se segmentu ističe uspon na 1965 metara visoki vrh Idovac na planini Raduša. No, možda je najpoznatiji vidikovac ipak onaj po imenu Umna glava, s kojeg se pruža jedan od najljepših pogleda na jezero i njegove predivne otoke i poluotoke.

ODLIČNO U SVAKO DOBA GODINE, A LJETI SAVRŠENO ZA KUPANJE

Ramsko jezero odlična je destinacija u svako doba godine, pogotovo ljeti kad ono pruža mogućnost osvježenja, ali zanimljivo je i zimi. Ljeti su uvjeti za kupanje u njemu idealni, a kao najbolja mjesta za kupanje spominju se Ploča, Podbor, Šćit te Jaklići. Isto tako, nazivaju ga i rajem za ljubitelje sportskog ribolova. Posjetitelji se mogu voziti i brodom, dok zimi neki dijelovi jezera znaju biti i zaleđeni.

Koji grad ima najviše muzeja na svijetu? Da ih sve razgledate trebali bi hodati mjesecima, a čuva i neka od najpoznatijih umjetničkih djela

Područje je popularno i među veslačima, a tamo, zbog odličnih uvjeta, znaju vježbati i veslačke reprezentacije. Za one koji žele još više, odnosno koji žele dodatno istražiti područje, korisna će biti informacija da se u blizini nalazi i nacionalni park Blidinje, a prema onome što se govori nitko ne bi smio ostati ni gladan, pogotovo ako ste ljubitelj mesa. U gastronomskoj se ponudi ističu domaće pite, janjetina i ovčetina, pastrva i sir. Naravno, svemu tome prethodi, ili pak obrok slijedi, ramska šljivovica.

View this post on Instagram

A post shared by Enhad Goralija (@_goropro_)

MRAČNA STRANA RAMSKOG JEZERA POKAŽE SE ZA IZRAZITO NISKOG VODOSTAJA

Uz Ramsko se jezero veže i jedna tužna priča, koja ponekad, kad je izrazito niski vodostaj, pokaže svoje lice. Riječ je o ostacima nekadašnjih groblja i kuća, nekog prošlog života u sada poplavljenoj dolini, koju su neki tamošnji stanovnici, kako je svojedobno prenio DW, nazvali ‘ramskom Atlantidom’. Naime, zbog potrebe izgradnje hidroelektrane Rama, kojom je jezero nastalo, iseljeno je 20 tamošnjih sela, odnosno oko 1700 ljudi, čije je domove i polja prekrila voda. Na taj je način nestalo oko 1150 različitih objekata, dio kojih se ponekad prikaže kao podsjetnik na ta prošla vremena.

PODIJELI ČLANAK