Najkraća rijeka na svijetu nalazi se u Hrvatskoj. Duga je tek 30 metara i izgleda zaista prekrasno

Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Biser Mediterana, Grad s velikim G, simbol slobode i razglednica Hrvatske poznata u cijelom svijetu – sve je to Dubrovnik, najjužniji i po mnogima najljepši hrvatski grad. Svake godine na tisuće ljudi posjećuje njegovu staru gradsku jezgru, koja svojom iznimnom ljepotom služi kao zanosna kulisa za nebrojene filmske produkcije, svi žele prošetati impresivnim zidinama i napraviti fotografiju ispred čuvenog Orlandovog stupa, ali samo rijetki znaju da se na ovom prekrasnom području nalazi i najkraća rijeka na svijetu – rijeka Ombla – duga samo 30 metara.

U kojoj je državi najveća minimalna plaća? Rekorder je europska zemlja u kojoj nitko ne radi za manje od 2500 eura

OMBLA: TAJANSTVENA RIJEKA BLIZU DUBROVNIKA KOJA NOSI TITULU NAJKRAĆE NA SVIJETU

Nesumnjivo impresivna, dosad najkraća rijeka na svijetu bila je Roe River, smještena u saveznoj državi Montani u SAD-u. Njezina dužina, koja varira ovisno o godišnjem dobu, kreće se između 30 i 60 metara, što ju je učinilo dostojnom uvrštenja u prestižnu Guinnessovu knjigu rekorda.

No, s najnovijim podacima dolazi novo otkriće – rijeka Ombla, koja se nalazi u mjestu Komolcu, samo pet kilometara od Dubrovnika, sada nosi titulu najkraće rijeke na svijetu. Njezin vodotok proteže se samo na 30 metara, dok se kruniše podno stijene Galebov kamen. S njezinog se izvora Dubrovnik napajao vodom za piće još od davne 1438. godine kada je izgrađen i pušten u pogon prvi dubrovački vodovod. Ova nova spoznaja donosi dodatni razlog svim ljubiteljima prirode i istraživačima diljem svijeta za posjet slikovitom jugu Hrvatske koji osvaja svojim ljepotama.

RIJEKA S DREVNOM POVIJEŠĆU I NEOTKRIVENIM KORIJENIMA

U drevna vremena, ova rijeka je nosila ime Arion, po legendarnom sviraču koji je spašen od delfina. Međutim, porijeklo imena Ombla još uvijek ostaje obavijeno misterijem, bez uvjerljivih pretpostavki. Zanimljivo je napomenuti da postoji i naselje sličnog imena, Ambula, koje se nalazi blizu rijeke Bojane, na granici između Crne Gore i Albanije.

Emilio je "šaptač pticama", spašava ih, liječi i o njima brine: "Ovaj posao te uči kako živjeti s divljinom, a pritom na nju imati minimalan utjecaj"

ČOVJEČJA RIBICA PRONAĐENA U RIJECI OMBLA, NAJJUŽNIJOJ TOČKI NATURA PODRUČJA U EUROPI

Tijekom projekta ”Speleološko i biospeleološko istraživanje izvorišta rijeke Omble”, koje je provedeno od 8. do 14. kolovoza prošle godine, istraživači, međunarodni tim speleoronilaca, pronašli su tri juvenilne jedinke čovječje ribice, za koju se od ranije, temeljem DNA analize vode, ustanovilo da obitava u ovom sustavu, piše portal dubrovnik.hr. Ovo je izuzetno važna vijest zbog činjenice da je riječ o iznimno rijetkoj, endemskoj vrsti vodozemca te je ovaj pronalazak sada potvrdio najjužniju točku Natura područja u Europi na kojem je pronađena čovječja ribica.

PODIJELI ČLANAK