Jeste li ih sve posjetili? TOP 10 najvećih gradova u Hrvatskoj prema broju stanovnika

Stari grad Varaždin.
piše Putni Kofer

Najrazvednija obala u Europi, stotine čarobnih otoka, impresivne srednjovjekovne palače i spomenici, hladne rijeke, slikovita jezera, zelene planine, mistične močvare… Sve je to stalo u zemlju površine tek 56.594 četvornih kilometara. Kada pomislimo na putovanje, uglavnom imamo na umu obilazak velikih europskih metropola poput Rima, Pariza, Londona, Berlina, Beča… No jeste li posjetili baš sve što nudi Lijepa naša? Ovo su najveći gradovi u Hrvatskoj koje svatko mora uvrstiti na svoju ‘bucket listu’!

1. ZAGREB – 769.944 STANOVNIKA

Kojeg god Zagrepčana pitali što u njihovu gradu vrijedi vidjeti, popis će, osim onih najosnovnijih znamenitosti, biti drugačiji. Jedni vole Maksimir, Medvednicu i Dubravkin put, drugi se kunu u kavu subotom na špici, treći ne mogu živjeti bez predstava, koncerata, izložbi i drugih kulturnih događanja. Zagreb je grad koji za svakoga ima ponešto. Velik, a ne prevelik. Glasan, al i miran. Mjesto za partijanere, pankere i šminkere, otmjene dame i radišne kumice. Nikoga ne isključuje, svakom se veseli.

2. SPLIT – 161.312 STANOVNIKA

Nema Splita do Splita, najluđi grad na svitu, grad najljepših žena, najboljih sportaša i najtalentiranijih glazbenika… Sve ćete to čuti od Splićana o njihovu gradu, toliko puta opjevanom srcu Dalmacije. I uistinu, bilo da ga posjetite ljeti, kad je pun turista i života, ili u proljeće i jesen, kad su njegovi najljepši dijelovi još rezervirani za domaće, Split ima dušu- ima lice velikog grada, a srce malog mista u koje je svatko dobrodošao. Split je i najveći grad u Dalmaciji, drugi grad po veličini u Hrvatskoj, okružen planinama Mosor i Kozjak te brdom Perun s kopnene strane, a otocima Brač, Hvar i Šolta s morske strane.

Zeleno srce Europe: čarobna Slovenija na tako malenom području skriva ljepote svjetskih razmjera

3. RIJEKA – 108.622 STANOVNIKA

Grad koji teče, rokerski grad, grad slobode i tolerancije, prijestolnica kulture, sve je to najveći grad Kvarnera i Primorja. Povijesna, kulturna i industrijska baština zovu na razgledavanje, a brojni barovi i restorani na uživanje u svakom trenutku u ovom jedinstvenom gradu. Rijeka možda nije čest odabir za ljetovanja, iako je na moru, ali je savršen izbor za kratki city break, koji u ljetnim mjesecima lako možete nadopuniti kupanjem i uživanjem u moru.

4. OSIJEK – 96.848 STANOVNIKA

Hej, Lega! Nemojte se iznenaditi ako vas u najvećem gradu istočne Slavonije tako nazove prijatelj, prolaznik, ili čak obični neznanac. U Osijeku su svi lege, i ta riječ označava toplinu, prisnost, neku privrženost koja je toliko karakteristična za cijelu Slavoniju. A što bi vam lege preporučili da vidite u njihovu gradu? Ako ih to pitate, sa sjajem u očima, entuzijazmom i ogromnom ljubavlju počet će nabrajati sve zbog čega je njihov grad prekrasan, poseban i jedinstven. 

5. ZADAR – 70.829 STANOVNIKA

Grad podno Velebita magično je privlačan turistima u svako godišnje doba, a posebno ljeti. Za Zadar je slavni redatelj Alfred Hitchcock rekao da je tamo doživio najljepši zalazak sunca, pa se smjestite na obalu ili neku terasu uz more i u smiraj dana provjerite je li bio u pravu. Kultura, povijest, priroda, plaže, ovaj grad i njegova okolica imaju to sve!

Čarobna ljepota Gorskog kotara: potražite mir u intimi veličanstvene prirode, gorske svježine i pristupačnih domaćina

6. VELIKA GORICA – 61.198 STANOVNIKA

Smještena na brežuljkastom dijelu Vukomeričkih gorica i nizinskom dijelu Turopolja, Velika Gorica je šesti po veličini grad u Hrvatskoj i jedan od najpoželjnijih za miran obiteljski život. Dokazuju to i mnogi epiteti kojima tepaju ovom biseru zelenog zagrebačkog prstena – grad mogućnosti, grad mladih, grad velikog povijesnog i kulturnog nasljeđa, grad ekološki očuvanog okruženja… 

7. PULA – 52.411 STANOVNIKA

Najveći grad u Istri nije i administrativno središte najvećeg hrvatskog poluotoka – to je Pazin. No, bez obzira na taj birokratski detalj mnogi baš Pulu smatraju jednim od najpoznatijih i najljepših istarskih gradova. Pula je dom nevjerojatne arhitekture, a među povijesnim građevinama najpoznatija je pulska Arena. Od nje počinje svako razgledavanje, no svakako ona nije jedino što ovaj prekrasni grad ima za ponuditi svojim posjetiteljima!

Trgovi iz bajke, raskošne palače i romantični mostovi: doživite čaroliju bavarskih gradića

8. SLAVONSKI BROD – 50.039 STANOVNIKA

Svaki slavonski grad vezan je uz svoju rijeku – Osijek za Dravu, Vinkovci za Bosut, Vukovar i Ilok za Dunav… Ali samo je Slavonski Brod dugo nosio ime svoje rijeke – sve do 1934. godine zvao se Brod na Savi. Rijeka Sava u Slavonskom Brodu je i prirodna granica između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, mjesto za kupanje i opuštanje, uz nju se šeta, pije kava, sklapaju prijateljstva i izmjenjuju prvi poljupci… Područje Posavine uvijek je bilo plodni kraj, nekad je ovdje bila jaka industrija, a danas je mjesto najpoznatije po Tvrđavi Brod, bajkama Ivane Brlić Mažuranić, tamburicama… 

9. KARLOVAC – 49.594 STANOVNIKA

Je li itko ikad stao u Karlovcu? – pitanje je kultnog zagrebačkog benda Kawasaki 3P koji kaže da njihova pjesma ne govori o ničem, ali ima odgovor na sva pitanja. Oni koji nisu posjetili Karlovac, svakako bi o tome trebali razmisliti. Ovaj grad smješten je u zagrljaju četiri važne rijeke – Dobre, Korane, Kupe i Mrežnice, a zbog rasprostranjenosti prirodnih resursa i čak četiri rijeke koje prolaze kroz grad, Karlovac je jedan od najvažnijih prometnih središta u Hrvatskoj te jedan od rijetkih takvih gradova u svijetu. Legendarna rečenica da svi putevi vode u Rim možda je i istinita, ali jedno je sigurno, svi putevi prolaze kroz Karlovac.

10. VARAŽDIN – 43.999 STANOVNIKA

Barokni grad na sjeveru Hrvatske obavezna je postaja za sve koji vole kulturu, povijest, zelenilo, dobru hranu i nasmijane domaćine. Cijeli je centar grada poput spomenika u koji možete ušetati, tu se nalazi izuzetna spomenička i umjetnička baština s najočuvanijom baroknom urbanom cjelinom. U 18. stoljeću Varaždin je bio glavni grad Hrvatske, sve dok 1776. nakon razornog potresa vlast nije preseljena u Zagreb. 

PODIJELI: