Prekrasno selo u Nizozemskoj u kojem su automobili zabranjeni, a kuće izgledaju kao da su izašle iz najljepše bajke

Foto: Unsplash
piše Putni Kofer

Giethoorn je jedno od najneobičnijih i najljepših mjesta u Nizozemskoj, a nalazi se u provinciji Overijssel, u samom srcu nacionalnog parka Weerribben-Wieden. Ovo slikovito selo na vodi okruženo je mrežom kanala umjesto ulica pa mu često tepaju da je „mala Venecija”. U ovom mirnom kutku možete uživati u šumu vode, dok se umjesto klasičnih ulica krećete kanalima putem brodova ili pješice preko prekrasnih drvenih mostova i šetnica. Giethoorn se može pohvaliti i lijepo održavanim slamnatim kućama koje su ukrašene cvijećem i netaknutom prirodom koja ga okružuje i čini jednim od najljepših malih mjesta u Europi.

Prekrasno jezero u susjednoj BiH oduševljava ogromnim plavetnilom, otočićima i poluotocima, a idealno je odredište za ljubitelje aktivnog odmora

GIETHOORN: IDEALNO MJESTO ZA OPUŠTAJUĆI ODMOR U PRIRODI

Osim prekrasnih kuća koje su smještene na vodi, Giethoorn ima i bogatu povijest koja seže u vrijeme kada su ljudi vadili treset iz ove regije. Najveće tresetište u sjevernoj Europi nalazi se u nacionalnom parku Weerribben-Wieden, koji posjetiteljima nudi spektakularan doživljaj prirode. Masivno vađenje crnog, vlažnog tla, koje se stoljećima koristilo kao gorivo, dovelo je do nastanka kanala i jaraka Giethoorna koji su danas dio njegove prepoznatljive ljepote.

Giethoorn je jedno od najpopularnijih turističkih odredišta u Nizozemskoj koje je idealno za jednodnevni izlet iz Amsterdama. Ovo slikovito selo na vodi nudi brojne aktivnosti za posjetitelje, poput lagane šetnje, vožnje bicikla ili iznajmljivanja kajaka ili čamaca. EcoWaterBus, tihi brod koji dva puta dnevno plovi između Sint Janskloostera i Giethoorna, omogućuje vam da istražite selo i okolni nacionalni park na jedinstven način.

Za one koji su zainteresirani za povijest, posjet muzeju Giethoorn’t Olde Maat Uus je obavezan. Smješten u obnovljenoj seoskoj kući u središtu Giethoorna, ovaj mali muzej nudi fascinantan uvid u život u 19. stoljeću, kada je vađenje treseta bilo glavna djelatnost među lokalnim stanovnicima. Posjetitelji u njemu mogu doživjeti autentičnu atmosferu, upoznati se s poviješću Giethoorna i naučiti o načinu života i radu njegovih stanovnika kroz razne izložbe i interaktivne prezentacije.

Šarmantni slovenski grad na Dravi dom je najstarije vinove loze na svijetu, prekrasnog dvorca i vrhunske suvremene umjetnosti

PRISTUP AUTOMOBILIMA JE ZABRANJEN, A GLAVNO PRIJEVOZNO SREDSTVO JE – ČAMAC

Giethoorn je pitoreskno selo koje oduševljava brojne posjetitelje svojim jedinstvenim izgledom i atmosferom. Čim mu se približite primijetit ćete da u njemu nema cesta i automobila. Umjesto toga, glavni način prijevoza su čamci, što ga čini idealnim mjestom za opuštanje i bijeg od gradske vreve.

Turisti i stanovnici koji dolaze u Giethoorn moraju parkirati svoje automobile na posebnim mjestima izvan sela i zatim se uputiti u centar pješice ili čamcem. Ova praksa pomaže u očuvanju tradicionalne atmosfere i smanjenju prometne gužve.

Zahvaljujući toj odluci, Giethoorn je postao pravi dragulj nizozemske prirode, gdje se posjetitelji mogu diviti bogatom biljnom i životinjskom svijetu te istražiti prekrasne kanale i kuće koje izgledaju kao da su izašle iz najljepše bajke.

PODIJELI ČLANAK