Za ljubitelje hodanja i čistog zraka: na ovim otocima automobili nisu dozvoljeni

Hrvatski otoci bez automobila
piše Putni Kofer

Otoci su uvijek nekako izolirani od vanjskog svijeta, okruženi morem sa svih strana daju poseban mir i opuštenost. No, za one koji se žele odmoriti od stresa za volanom, smoga i ispušnih plinova, neki od njih nude i poseban bonus: na njima nisu dozvoljeni automobili. U Hrvatskoj je sedam (naseljenih) otoka bez automobila, koji su idealno utočište za one koji vole miran odmor, hodanje i vožnju biciklom. Ako je to odmor kakav bi vam ove godine prijao, ovo su destinacije na kojima ćete ga pronaći.

Obožavatelji Elze, Ane i Olafa, pažnja! Otvoren je prvi tematski park na temu Snježnog kraljevstva koji posjetitelje vodi u magični Arendelle

ZLARIN

U blizini Šibenika, udaljen tek dva kilometra od kopna, smjestio se otok Zlarin površine oko 8 četvornih kilometara s tek 284 stalnih stanovnika. Potpuni mir, prekrasno, čisto more, mediteranska vegetacija i ugodna klima od davnina privlače one koji na odmoru žele mir. Zlarin je i otok koralja, a s njegova najvišeg vrha Klepca (169 m) pruža se prekrasan pogled na šibenski akvatorij i sve do Velebita.

PRVIĆ

Prekriven mediteranskim biljem, maslinicima i vinogradima, otok Prvić je okružen čistim morem i šarmantnim uvalama, a to ga čini idealnim mjestom za odmor u mirnoj i tihoj prirodi. Površina Prvića je tek 2,42 četvorni kilometar, tako da za njega automobil zaista nije potreban. Dva su mjesta na otoku, Prvić Luka i Šepurine, koji su međusobno udaljeni jedan kilometar. Osim prekrasnih plaža i skrivenih uvala, otok se može pohvaliti i kulturno–povijesnim spomenicima.

SILBA

Silba se naziva i vratima Dalmacije, nalazi se zapadno od Zadra i površine je 14,27 četvornih kilometara. Omiljeno je odredište onih koji na odmoru traže mir i rajske plaže, jednako je vole obitelji s djecom, mladi i oni u najboljim godinama. Na otoku je samo jedno mjesto, Silba, a na najužem dijelu otok je širok tek 700 metara.

UNIJE

Unije su otočić u lošinjskom arhipelagu površine 16,77 kilometara četvornih. Otok je naseljen još od srednjeg vijeka, a danas na njemu živi 88 stalnih stanovnika. Čisto more i lijepe plaže oduvijek privlače turiste, a domaći se bave još i maslinarstvom: na ovom malenom otoku je posađeno čak 20.000 maslina.

View this post on Instagram

A post shared by Otok Unije (@otokunije)

SUSAK

Susak, otok u lošinjsko-creskom arhipelagu, po mnogo čemu je drukčiji od svih hrvatskih otoka. Geološki, oblikovan je od prapora položenog na vapnenačkoj stijeni, a društveno, stanovništvo njeguje specifičan govor i jedinstvene narodne nošnje. Na otoku postoje dva naselja, Donje Selo i Gornje Selo koji su međusobno udaljeni stotinjak metara.

LOPUD

Površine od tek 4,38 četvornih kilometara, s 269 stanovnika, ovaj je elafitski otok na samom jugu Hrvatske prava oaza mira. Pješčana plaža u uvali Šunj na jugoistočnoj strani otoka smatra se jednom od najljepših na hrvatskoj obali, a na otoku se nalaze i vrijedne sakralne i povijesne građevine.

KOLOČEP

Najjužniji hrvatski naseljeni otok, i najmanji među Elafitima, udaljen je tek tri kilometra od Dubrovnika. Površina mu je 2,44 četvorna kilometra, a na otoku su samo dva naselja, Gornje Čelo i Donje Čelo. Od jednog do drugog stiže se za 15-ak minuta ugodne šetnje. Čisto more i raskošna vegetacija privlače one željne pravog, mediteranskog mira.

View this post on Instagram

A post shared by TUI BLUE Kalamota Island (@tui_blue_kalamota_island)

Naslovna fotografija: TZ Zlarin & Gojko Vukov Colić

PODIJELI ČLANAK