Nevjerojatna špilja puna vode, u kojoj već 300 godina gori vatra, impresivan je fenomen koji dokazuje koliko je priroda čudesna

Foto: Shutterstock
piše Martina Hrupić

Naš predivni planet koji nazivamo svojim domom (i kojeg često tako olako uzimamo zdravo za gotovo) doista je nevjerojatno mjesto. Neka od njegovih lica ipak su neobičnija, čudnija i nesvakidašnija od drugih. Jedno takvo nalazi se na dalekom Tajvanu, kod grada Tainana. Radi se o interesantnom lokalitetu po imenu ‘Špilja vode i vatre’ ili ‘Izvor vode i vatre’ (na engleskom, Water and Fire Cave ili Fire and Water Spring). Samo ime ovog neobičnog mjesta naslućuje o čemu se tu radi, iako je riječ o sasvim nespojivim opcijama za koje bismo svakako rekli da ne mogu živjeti u ‘simbiozi’. No, ova špilja, odnosno izvor pokazuje da to ipak jest opcija.

Hrvatske povijesne ceste spomenik su ljudskoj snalažljivosti, simbol borbe s prirodom i mjesta očaravajuće ljepote i nevjerojatnih vidika

PLAMEN GORI NEPREKIDNO VEĆ 300 GODINA

Špilja vode i vatre slovi za jedno od prirodnih čuda Tainana. Nalazi se na svim listama tamošnjih destinacija koje bi svaki posjetitelj tog grada i okolnog područja trebao pohoditi. Neobični fenomen nalazi se u selu po imenu Guanziling u tiananskom okrugu Baihe, a otkriven je 1701. godine kada je na njega, igrom slučaja, naišao jedan redovnik. Vjerojatno je ostao bez teksta, kao što ostane i većina posjetitelja – naime, jezerce iz kojeg se dižu plamenovi te ližu mokre stijene po kojima se slijeva voda nije baš svakidašnji prizor.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Annette Hexelschneider (@annettehexelschneider)

Fascinira, osim samog neobičnog spoja vatre i vode, i starost plamena. On navodno gori već najmanje 300 godina. Nekada su, kaže internet, njegovi jezičci bili puno izraženiji i viši te su dosezali visinu od tri metra. No, rekli bi neki, i ovi današnji su sasvim dovoljni. Naime, iako posjetitelje od ‘goruće vode’ dijeli nekoliko metara oni i ovako mogu osjetiti toplinu.

Nedaleko od Zagreba pronašli smo izletište u kojem hrana ima okus kao iz bakine kuhinje, okruženo je zelenim brežuljcima i mirom sela i prirode

U VODI SE MOGU VIDJETI MJEHURIĆI METANA

Fenomen kojim danas svjedoče turisti ima, naravno, znanstveno objašnjenje. Naime, lokalitet i okolno područje nalazi se na području jednog od niza rasjeda koji se protežu Tajvanom. Plamen je navodno zapaljen nakon jednog od potresa koji je otvorio tamošnje pukotine iz kojih je na površinu počeo šikljati prirodni plin, odnosno metan.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli CJ (@__bd70)

Upravo ‘bazen’ metana nalazi se ispod tamošnjeg ‘pravog’ bazena vode, a ako se pogleda pažljivije može se vidjeti kako je i sama voda na mjestu tik uz stijene prepuna mjehurića metana. Dakle, vatra počinje pri samoj granici između stijenja i vode i penje se uz stijenu iz kojeg izvire i teče voda.

ŠPILJA ODNOSNO IZVOR PREDSTAVLJA GLAVU MITSKOG BIĆA QILIN

Naravno, uz ovako posebno mjesto veže se i narodna legenda. Naime, planina na kojoj se nalazi selo Guanziling poznata je i pod imenom planina Qilin, a upravo je to ime bića iz kineske mitologije. Qilin, čija glava podsjeća na zmaja, dok mu je tijelo nalik onome konja ili jelena, simbol je dobre volje, nježnosti, integriteta i dobronamjernosti, a upravo je špilja, odnosno izvor prema predaji njegova glava. Kao da sve to nije dovoljno, u okolici rastu i stabla afričke kigelije odnosno drvo ‘kobasičar’ koje je poznato po svojim nevjerojatnim plodovima koji podsjećaju na kobasice, no nisu jestivi jer su otrovni. Plodovi inače narastu do nevjerojatnih 60 centimetara, a mogu biti teški i 70 kilograma.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli BunnyBearStudio (@kiyoshi_mohd_hung)

LJEKOVITA TERMALNA VODA I BLATNJAVI IZVORI

Sam Tainan, grad koji slovi kao ‘rodno mjesto’ Tajvana te se smatra najstarijim tamošnjim gradom koji je do kraja 19. stoljeća bio njegovo političko, ekonomsko i kulturološko središte, poznat je po svojoj povijesnoj ostavštini, ali i predivnoj prirodi.

Hvaljen je i zbog izvora termalne vode, od kojih su jedni od najpoznatijih upravo termalni izvori u Guanzilingu. Oni su ujedno i vrlo jedinstveni za Tajvan jer je riječ o jednim ‘blatnim’ izvorima termalne vode na otoku. Naime, tlo je tamo puno gline pa je termalna voda mutna, a posebno se ističe blato bogato mineralima koje se vadi iz izvora termalne vode, a koje, kao i sama voda, ima vrlo izražena ljekovita svojstva.

PODIJELI ČLANAK