Spello – najcvjetniji gradić na svijetu u kojem duh Italije živi u svakom kamenu

Spello u Italiji
Foto: Unsplash
piše Putni Kofer

Spello, divno selo smješteno u Umbriji, jedinoj talijanskoj regiji na južnom dijelu Apeninskog poluotoka koja nema izlaz na more, poznato je kao jedno od najljepših i najcvjetnijih malih mjesta na svijetu. Njegove vijugave uličice idealne su za popodnevnu šetnju, a obožavaju ga fotografi, gurmani i svi oni koji traže ugodan, opuštajuć i tipičan srednjovjekovni gradić za odmor. Zbog atraktivne pozicije, beskrajnog zelenila i šarmantnih vinskih puteva, Umbriju su prozvali Zelenim srcem Italije, a Spello njenim najljepšim i najvrjednijim draguljem.

Jedan od najljepših gradova Europe elegantni je i šarmantni centar povijesti, umjetnosti, najfinije hrane i vibrantnog društvenog života

SPELLO – NAJLJEPŠE SELO U ITALIJI

Umbrija po mnogočemu podsjeća na Toskanu, posebice zbog čarobnih srednjovjekovnih gradića i brdovitih pejzaža koji oduzimaju dah svojom ljepotom. Spello, smješten na južnom obronku planine Subasio, između Asiza i Foligna, dio je kluba „Najljepših sela Italije” zbog svoje značajne ekološke, kulturne i umjetničke baštine. Mjesto je zadržalo velik dio svog izvornog izgleda, još uvijek je okruženo ruševinama drevnih rimskih zidina i mnogim važnim spomenicima te ga je pravi užitak razgledavati.

View this post on Instagram

A post shared by Spello_City ? (@spello_city)

Njegove uske uličice koje se penju, spuštaju i naglo otvaraju pogledima na krajolik pozivaju svakoga na istraživanje. Cijelu povijesnu gradsku jezgru možete obići u roku od 3-4 sata, a jedna od najvažnijih znamenitosti zasigurno je crkva Santa Maria Maggiore. Ova impresivna građevina potječe iz 11. stoljeća, ispunjena je veličanstvenim freskama koje je oslikao poznati talijanski renesansni umjetnik Pinturicchio, a prema povijesnim izvorima pripadala je redovnicima „Camaldoli”.

Slikoviti povijesni most iz 14. stoljeća preživio je ratove, poplave i požare: vrvi životom i malim trgovinama i jedan je od najljepših simbola Toskane

Spello je poseban ne samo zbog svog izgleda, čak i „iznutra” krije jedinstvena remek-djela poput Rimske kuća koja se smatra važnim arheološkim nalazištem. Vjerojatno je bila u vlasništvu majke cara Vespazijana, što se ustanovilo nakon iskapanja i restauracije, kada su pronađeni prekrasni mozaici i obojene pločice.

CVJETNI FESTIVAL ZBOG KOJEG MU TEPAJU DA JE SVJETSKA PRIJESTOLNICA CVIJEĆA

Svake godine krajem svibnja ili početkom lipnja u Spellu se održava festival „Infiorate del Corpus Domini”. To je najvažniji i najkarakterističniji događaj kada cijelu gradsku jezgru u potpunosti prekriju brojne umjetnine izgrađene od cvijeća. Mnogobrojni posjetitelji uživaju u različitim glazbenim predstavama i autentičnim tržnicama, ali i nevjerojatnoj stoljetnoj tradiciji ukrašavanja grada koja potječe iz 1602. Točan datum ovog festivala mijenja se svake godine jer se temelji na devetoj nedjelji nakon najvećeg i najvažnijeg kršćanskog blagdana, Uskrsa.

Mještani će vas dočekati s osmijehom dok sjede ispred svojih kuća, pletući, šivajući ili jednostavno razgovarajući jedni s drugima. Ako im uputite talijanski pozdrav kao što je „Buon Giorno”, gotovo ćete sigurno naići na oduševljenje. Dok ste u posjetu, obavezno kušajte visokokvalitetno maslinovo ulje po kojem je Spello poznat, ali i tjesteninu u umaku s crnim tartufima te neodoljivo rose vino.

PODIJELI ČLANAK