Zeleno srce Italije: ako je Toskana talijanska kraljica ljepote, onda je Umbrija prva pratilja

Što posjetiti u Umbriji
piše Lara Žučko

Smještena u dolini rijeke Tiber, Umbrija je malena živopisna regija stvorena za uživanje u prirodi i istraživanje skrivenih labirinata srednjovjekovnih uličica. Iako je jedina regija na južnom dijelu Apeninskog poluotoka koja nema izlaz na more, njeno područje obiluje prirodnim ljepotama i pitoresknim mjestima zbog kojih ćete zaboraviti na morsku nostalgiju i prepustiti se mediteranskim užicima na kopnu. U nastavku upoznajte zeleno srce Italije i saznajte što sve posjetiti u Umbriji!

Slikoviti povijesni most iz 14. stoljeća preživio je ratove, poplave i požare: vrvi životom i malim trgovinama i jedan je od najljepših simbola Toskane

REGIJA PITORESKNIH BREŽULJAKA, SREDNJOVJEKOVNIH GRADOVA I BAJKOVITIH JEZERA

Zbog pozicije u samom srcu Italije, beskrajnog zelenila, šuma i vinskih puteljaka te činjenice da je jedina južna talijanska regija koja nema izlaz na more, Umbriju su prozvali Zelenim srcem Italije. Ona u mnogočemu podsjeća na Toskanu, posebice zbog čarobnih srednjovjekovnih gradova i brdovitih pejzaža koji oduzimaju dah svojom ljepotom. Regija je dobila ime po Umbrima, italskom narodu kojeg su asimilirali Rimljani. Umbrima su najveći neprijatelji bili Etruščani, a tragovi etrurske kulture i danas su vidljivi na gotovo svakom koraku.

View this post on Instagram

A post shared by Putni Kofer? (@putni_kofer)

Umbrija se ponosi s čak 6 parkova prirode te prekrasnim jezerima od kojih je najpoznatije i najveće jezero Trasimeno. Bistra voda okružena brdovitim prizorima, maslinicima, vinogradima i srednjovjekovnim seocima na vrhovima brežuljaka čine ovo mjesto izuzetno popularnim. Ljuljuškanje drvenih ribarskih čamaca svakodnevan su prizor, a tri jezerska otoka idealni su za pozdrav zalazećem suncu koje reflektira svoj vatreni sjaj na površini jezera. Najbliži i ujedno glavni grad je Perugia koja uz Terni čini dvije provincije čitave regije Umbrije.

Koji grad ima najviše muzeja na svijetu? Da ih sve razgledate trebali bi hodati mjesecima, a čuva i neka od najpoznatijih umjetničkih djela

PERUGIA – PROVINCIJA U KOJOJ SVAKA ŠETNJA POSTAJE PUTOVANJE KROZ VRIJEME

Okružen srednjovjekovnim zidinama, Perugia je provincija i glavni grad regije koji se smjestio na 500 metara iznad mora. Unutar zidina skriva se stara gradska jezgra, a u njoj glavni trg i centar svih događanja, Piazza IV Novembre. Tu se nalazi simbol grada i umjetničko remek djelo Nicole Pisana i njegova sina Giovannija, a radi se o Fontani Maggiore. Ova kulturna znamenitost iz davnog 13. stoljeća sastoji se od dva bazena ukrašena reljefima koji simboliziraju dvanaest mjeseci u godini, odnosno znakove zodijaka. Osim toga, na reljefima su prikazani biblijski motivi, scene iz seoskog života te likovi iz rimske povijesti.

View this post on Instagram

A post shared by @yurifortini

Na istome trgu znatiželjne poglede privlači i katedrala San Lorenza čije zidine i svodovi pričaju u slikama o svetoj povijesti i ikonama Starog zavjeta. Ova je crkva izgrađena u 9. stoljeću na temeljima etruščanskog grada te je kroz povijest obnavljana, a tek je u drugoj polovici 19. stoljeća zadobila svoj današnji neo-gotički izgled. Uz ovakve povijesne građevine i besmrtnu ljepotu, Perugia je mjesto koje će vas odvesti na nevjerojatno putovanje kroz vrijeme.

ASSISI – GRAD KOJIM VLADAJU FRANJEVAČKE CRKVE I NEBROJENA POVIJESNA BOGATSTVA

Nezaobilazna stanica i jedno od najpoznatijih mjesta u provinciji Perugia je grad Assisi. Izgrađen na zapadnoj strani planine Mount Subasio, Assisi je prepoznatljiv po dugim stubama koje će vas dovesti do glavnog trga samog mjesta, Piazza San Rufino. Tamo se nalazi istoimena katedrala romaničkog stila te gradska vijećnica. Zbog iznimnog povijesnog i kulturnog bogatstva te starih franjevačkih građevina, ovaj se grad nalazi pod zaštitom UNESCO-a, a godišnje ga posjećuje tisuće hodočasnika.

U Assisiju se nalazi i podružnica Sveučilišta Perugia koje je osnovano početkom 14. stoljeća. Ako se početkom svibnja zateknete u ovom prekrasnom gradu, svakako posjetite festival Calendimaggio, pridružite se zanimljivim procesijama te pogledajte kazališne predstave i uprizorenja raznih bitaka.

SANJIVA MJESTA PROVINCIJE PERUGIA

U blizini grada Assisi nalazi se Spello, mjesto za koje će vam svaki mještanin reći da je najvrjednije blago čitave regije. Uz nepresušne izvore povijesnih i umjetničkih znamenitosti, ovo je mjestašce prepoznatljivo po vijugavim kamenim uličicama čije su kuće ukrašene cvijećem.

Ako želite doživjeti prizore kao s najljepših razglednica, svakako posjetite i Montefalco, tzv. „Balkon Umbrije“. Okružen maslinama i vinskim cestama, Montefalco se smjestio na visokom brežuljku s kojeg se pruža spektakularan pogled. Osim prekrasne prirode, poznat je i po crkvama koje su ukrašene povijesnim freskama vrhunskih majstora slikarstva.

Kada krenete južnije stići ćete i do Spoleta, nevjerojatno ljupkog naselja netaknute prirode i znamenitosti neprocjenjive vrijednosti. Ovdje vrijeme kao da je stalo i ne preostaje vam ništa drugo nego da zaronite u pravu mediteransku bajku i stopite se s prekrasnim okruženjem uz čašicu domaćeg vina.

TERNI – PROVINCIJA MOĆNIH SLAPOVA I GRAD LJUBAVI

U jugoistočnom dijelu Umbrije nalazi se provincija Terni, okružena impozantnim brežuljcima te rijekama Serra i Nera. Poznata kao industrijska zona iz 19. stoljeća, provincija Terni pravo je blago ne samo zbog duge povijesti, već i zbog Marmorskih slapova zbog kojih je dobila nadimak “talijanski Manchester”. Terni je poznat i kao grad ljubavi zbog svog zaštitnika te istoimene bazilike Svetog Valentina. Naime, grobnica omiljenog sveca svih romantika nalazi se u baroknoj bazilici San Valentino sagrađenoj 1630. godine na ostacima dvaju starih crkava.

Postoji mnogo legendi o njezinom romantičnom zaštitniku za kojeg se vjeruje da je sklapao brakove između rimskih vojnika i njihovih odabranica, u ono vrijeme kada je car Klaudijus to izričito zabranio. Možda se istina krije u drugoj legendi koja kaže da je Sveti Valentin pokrenuo običaj darivanja ruža kada je susreo par u svađi te im je dao ružu kao simbol jednog srca, pomirenja i ljubavi. Koja god je legenda bliža istini, one i danas ovaj grad čine posebnim i romantičnim, osobito 14. veljače kada se organiziraju godišnja slavlja i gozbe u čast ljubavi i njezinog zaštitnika.

VODENI PARK I MARMORSKI SLAPOVI: PRIRODNE LJEPOTE PODNO SVETOG DRVEĆA

U parku prirode Parco Fluviale del Nera, poznatijem i kao „Vodenom parku“, istovremeno ćete pronaći mir i osjetiti strahopoštovanje prema veličanstvenoj prirodi uz pogled na nevjerojatno biljno i životinjsko carstvo te poznate Marmorske slapove. Nezaustavljiva voda koja pada sa 165 metara visine oduzet će vam dah i uvjeriti vas u veliku moć prirode.

Osim slapova, u provinciji Terni pronaći ćete i prirodno jezero Piediluco, drugo najveće u regiji nakon Trasimena. Nalazi se na jugoistoku podnožja brežuljaka Umbrije te je nepravilnog oblika i obuhvaća čak 13 kilometara. Možda je to razlog zašto su mu nadjenuli ime koje zapravo znači „u podnožju svetog drveća“. Posebnost ovog mjesta je i rijeka Velino koja istječe iz jezera te skreće prema gradu Marmore, a tamo pak formira spomenute Marmorske slapove.

ŽIVOT U UMBRIJI: MIRAN SUŽIVOT S PRIRODOM I SVAKODNEVNI UŽICI

Život u Umbriji miran je i opušten te se odvija u skladu s prirodom i njezinim ciklusima. Budući da su stanovnici posvećeni poljoprivredi, ne čudi činjenica da tradicionalnu kuhinju temelje upravo na tome. Puno pažnje posvećuju običajima i festivalima od kojih je najpoznatiji Festival Ceri koji se odvija 15. svibnja u gradu Gubbiju još od 1160. godine. Naime, nekolicina mještana formira tri grupe koje trče kroz grad noseći kipove triju svetaca, teške gotovo 300 kilograma i duge 4 metra.

Osim brojnih turista, ova regija vrvi studentima, budući da je poznata po Sveučilištu za strance te jednim od najstarijih sveučilišta u državi – Sveučilište Perugia. Mještani, osim u dobroj muzici i glazbenim manifestacijama, uživaju i u kuhanju te domaćim specijalitetima koji savršeno odgovaraju hedonističkom i opuštenom životu u ovom kopnenom, mediteranskom raju.

CUCINA POVERA: DOMAĆE I SAMO DOMAĆE

Ako ste ikada čuli za “cucinu poveru”, onda ste čuli i za seljačku kuhinju koja dolazi iz regije Umbrije. Ova rustikalna domaća kuhinja temelji se na izboru svježeg povrća i mesa, najčešće svinjetine koju lokalni mesari pedantno pripremaju u obliku kobasica, slanine i salame. Tome dodajte neslani domaći kruh i dobit ćete omiljeni obrok svih stanovnika regije. Osim mesa, gušta se i u domaćim sirevima od kojih je najpoznatiji ovčji pecorino. Posebna sorta leće koja se uzgaja na poljima prekrasne Castelluccio di Norcia nezaobilazan je dio autohtone kuhinje, a glavni je sastojak mnogih variva, juha i raznolikih jela. 

Ipak, najveći će gurmani uživati u vrhunskim tartufima kojih u ovim krajevima ima u izobilju, a koriste se za pripremu jela od divljači ili se poslužuju uz tjesteninu. Uz dodatak maslinovog ulja, svako jelo je obogaćeno i domaćim vinima, a na kraju obroka slijedi i desert. U ovoj ćete regiji imati priliku isprobati tradicionalnu tortu panpepato od sušenog voća te raznolike slastice čija se receptura prenosi s koljena na koljeno. 

PODIJELI ČLANAK