Ljekovito i začinsko bilje, gusta borova šuma, savršeno čisto more… Evo što sve trebate doživjeti na Lošinju

Što posjetiti na Lošinju, otoku vitalnosti i zdravlja
piše Putni Kofer

Na Lošinju zrak ima neki posebni miris. Posebice u proljeće, kad začinsko i ljekovito bilje procvjeta, sa svih strana širi se ugodan, umirujući miris koji prati posjetitelja na svakom koraku. Ovaj se otok, nema sumnje, s razlogom naziva otokom vitalnosti. Savršeno čisto more, nezagađeni zrak, brojne šetnice, biciklističke i planinarske staze, kao i bogatstvo biljnih vrsta sastojci su za opuštajući i okrepljujući odmor. Lošinj su turisti otkrili još u 19. stoljeću, a u doba Austrougarske bio je proglašen služenim lječilištem. U moderno doba otok je tu svoju reputaciju dodatno učvrstio pa na Lošinj iz cijelog svijeta stižu ljubitelji aktivnog odmora, wellnessa i kupanja na slikovitim plažama. U nastavku saznajte što sve posjetiti na Lošinju, otoku koji će vas ostaviti bez daha!

MALI LOŠINJ: NAJVEĆI OTOČNI GRAD NA JADRANU PREPOZNATLJIVOG MEDITERANSKOG ŠARMA

Smješten u uvali Augusta, s nešto više od 8000 stanovnika Mali Lošinj je najveći otočni grad na Jadranu. Ima prepoznatljivu mediteransku dušu i arhitekturu, uredne kamene uličice, glavni trg smješten uz more, panoramu kojom dominira zvonik župne crkve Rođenja Blažene Djevice Marije… 

Najljepše plaže i kupališta malo su udaljeni od centra. To je Sunčana uvala u kojoj se nalaze šljunčane plaže i brojni ugodni hoteli te mondena uvala Čikat, u kojoj su se smjestili najekskluzivniji lošinjski hoteli, kao i niz starih austrougarskih ljetnikovaca danas uređenih za najam. U Čikatu se nalazi i aquapark Čikat koji se prostire na 6.300 četvornih metara i ima niz bazena, tobogana i različitih vodenih atrakcija.

Otok Hvar - Istinski hedonizam među raskošnim rimskih ljetnikovcima i opojnim mirisima lavande

MUZEJ APOKSIOMENA: JEDINSTVENI POSTAV SLAVI SAVRŠEN GRČKI KIP

U Malom Lošinju nalazi se inovativni muzej posvećen tek jednom eksponatu – brončanom kipu, sportašu savršenih tjelesnih proporcija, umjetničkom djelu iz doba stare Grčke koje impresionira svojom cjelovitošću i ljepotom izvedbe.

Kip je pronađen 1997. godine u podmorju pored Lošinja, izvađen je dvije godine kasnije, a danas je predstavljen na impresivan način, kroz postav koji priča priču o njegovoj povijesti, pronalasku, a na samom kraju obilaska, na najvišem katu, možete vidjeti i samog Apoksiomena.

MIOMIRISNI OTOČKI VRT: SVI LOŠINJSKI MIRISI NA JEDNOM MJESTU

U Malom Lošinju nalazi se oaza zelenila, šarenila i nevjerojatnih mirisa. Pronaći ćete ju u Miomirisnom otočkom vrtu u kojem na više od 3500 četvornih metara raste više od 250 vrsta biljki karakterističnih za ovaj otok, od kojih je stotinjak autohtono.

Cijeli je vrt prekrasno uređen, gredice su odvojene urednim suhozidima, a u njemu ćete susresti i četveronožne stanovnike, odnosno više vrsta životinja. Za svakog obožavatelja biljaka ovaj je vrt nezaobilazna postaja za čisto uživanje.

VELI LOŠINJ: KAMENE ULIČICE, RASKOŠNE VILE I ŠARM MALOG MJESTA

Neobična igra riječi u kojoj se veće mjesto zove „mali“, a manje „veli“ zabavlja sve koji posjete Lošinj. Naime, Veli Lošinj se nekad zvao Velo Selo i bio je veći od Malog Sela, ali se potonji kroz povijest brže razvijao, rastao, prerastao velog susjeda, a imena su ostala.

Iako je manji, Veli Lošinj se svakako isplati posjetiti. Raskošne vile s lijepim vrtovima, slikovite kamene uličice, uvale i zelenilo osvajaju svakoga tko posjeti drugo po veličini mjesto na otoku.

PLAVI SVIJET: GLEDAJTE DUPINE I PODRŽITE NJIHOVU ZAŠTITU USVAJANJEM

Lošinjsko more poznato je stanište dobrih dupina. U mjestu Veli Lošinj djeluje Institut Plavi svijet čiji je glavni cilj istraživanje i zaštita mora te edukacija o potrebi očuvanja morskog ekosustava. U institutu se može usvojiti dupin te tako donacijom podržati njihov rad, naučiti sve o dupinima i njihovoj važnosti za morski svijet, a lokalne agencije povest će vas na izlet na kojem ćete ove prekrasne životinje možda vidjeti i uživo.

Ako ne uspije od prve, vodit će vas dan za danom dok ih napokon ne sretnete. No kažu kako 90 posto turista na dupine naiđe već pri prvom posjetu!

PROVIDENCA: NAJLJEPŠI VIDIKOVAC NA OTOKU POSJETITE ZA ZALASKA SUNCA

Jedan od najljepših pogleda na Mali Lošinj, more i okolne otoke pruža se s tematskog vidikovca Providenca. Do njega treba desetak minuta vožnje iz Malog Lošinja. Prošetajte 300 metara dugom poučnom stazom Apsyrtides, što je grčko ime cresko-lošinjskog otočja, pogledajte priču o otoku na 28 interpretacijskih ploča, a potom se smjestite na jednu od drvenih klupa i uživajte u nezaboravnom pogledu uz piće i lokalne delicije.

Za ulazak na stazu obavezna je rezervacija stola, a kako je najljepši dojam u vrijeme zalaska sunca, svoj stol svakako rezervirajte na vrijeme.

OSORŠĆICA: NEZABORAVNI POGLEDI NA CIJELI ARHIPELAG

Otok Lošinj krije brojne zanimljivosti, no ako volite planinarenje i aktivan odmor, ne propustite posjetiti lošinjsku ljepoticu – brdo Osoršćica. Ovo je prva planina koju su turisti počeli istraživati, a među prvima je bio austrougarski prestolonasljednik Rudolf Habsburg koji se na nju popeo 1887. godine.

Najviši je vrh Televrina na 588 metara, no najslikovitiji je Sveti Mikula na 557 metara. S platoa na kojem se nalazi i slikovita kamena kapelica pružaju se nevjerojatni pogledi na cijeli arhipelag.

– – – 

Potražite inspiraciju za putovanje ili vikend izlet na našem Facebook profilu ili nas zapratite na Instagramu i Tik Toku.

PODIJELI: