Otok vitalnosti, aromatičnih biljaka i dom dobrih dupina. Evo što sve trebate doživjeti na Lošinju

Što posjetiti na Lošinju, otoku vitalnosti i zdravlja
Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Na Lošinju zrak ima neki posebni miris. Posebice u proljeće, kad začinsko i ljekovito bilje procvjeta, sa svih strana širi se ugodan, umirujući miris koji prati posjetitelja na svakom koraku. Ovaj se otok, nema sumnje, s razlogom naziva otokom vitalnosti. Savršeno čisto more, nezagađeni zrak, brojne šetnice, biciklističke i planinarske staze, kao i bogatstvo biljnih vrsta sastojci su za opuštajući i okrepljujući odmor. Lošinj su turisti otkrili još u 19. stoljeću, a u doba Austrougarske bio je proglašen služenim lječilištem. U moderno doba svoju reputaciju je dodatno učvrstio pa ovdje iz cijelog svijeta stižu ljubitelji aktivnog odmora, wellnessa i kupanja na slikovitim plažama. Evo što sve morate posjetiti na Lošinju, otoku koji će vas ostaviti bez daha!

Jedan od najljepših vidikovaca u Hrvatskoj, s kojeg pogled puca na čarobni kanjon, otočić i slapove, nerazvikana je tajna Nacionalnog parka "Krka"

MALI LOŠINJ: NAJVEĆI OTOČNI GRAD NA JADRANU PREPOZNATLJIVOG MEDITERANSKOG ŠARMA

Smješten u uvali Augusta, s nešto više od 8000 stanovnika Mali Lošinj je najveći otočni grad na Jadranu. Ima prepoznatljivu mediteransku dušu i arhitekturu, uredne kamene uličice, glavni trg smješten uz more, panoramu kojom dominira zvonik župne crkve Rođenja Blažene Djevice Marije… 

Najljepše plaže i kupališta malo su udaljeni od centra. To je Sunčana uvala u kojoj se nalaze šljunčane plaže i brojni ugodni hoteli te mondena uvala Čikat, u kojoj su se smjestili najekskluzivniji lošinjski hoteli, kao i niz starih austrougarskih ljetnikovaca danas uređenih za najam. U Čikatu se nalazi i aquapark Čikat koji se prostire na 6.300 četvornih metara i ima niz bazena, tobogana i različitih vodenih atrakcija.

MUZEJ APOKSIOMENA: JEDINSTVENI POSTAV SLAVI SAVRŠEN GRČKI KIP

U Malom Lošinju nalazi se inovativni muzej posvećen tek jednom eksponatu – brončanom kipu, sportašu savršenih tjelesnih proporcija, umjetničkom djelu iz doba stare Grčke koje impresionira svojom cjelovitošću i ljepotom izvedbe.

View this post on Instagram

A post shared by @zg_visual

Kip je pronađen 1997. godine u podmorju pored Lošinja, izvađen je dvije godine kasnije, a danas je predstavljen na impresivan način, kroz postav koji priča priču o njegovoj povijesti, pronalasku, a na samom kraju obilaska, na najvišem katu, možete vidjeti i samog Apoksiomena.

MIOMIRISNI OTOČKI VRT: SVI LOŠINJSKI MIRISI NA JEDNOM MJESTU

U Malom Lošinju nalazi se oaza zelenila, šarenila i nevjerojatnih mirisa. Pronaći ćete ju u Miomirisnom otočkom vrtu u kojem na više od 3500 četvornih metara raste više od 250 vrsta biljki karakterističnih za ovaj otok, od kojih je stotinjak autohtono.

View this post on Instagram

A post shared by Mario Pritisanac (@priti.pix)

Cijeli je vrt prekrasno uređen, gredice su odvojene urednim suhozidima, a u njemu ćete susresti i četveronožne stanovnike, odnosno više vrsta životinja. Za svakog obožavatelja biljaka ovaj je vrt nezaobilazna postaja za čisto uživanje.

VELI LOŠINJ: KAMENE ULIČICE, RASKOŠNE VILE I ŠARM MALOG MJESTA

Neobična igra riječi u kojoj se veće mjesto zove „mali“, a manje „veli“ zabavlja sve koji posjete Lošinj. Naime, Veli Lošinj se nekad zvao Velo Selo i bio je veći od Malog Sela, ali se potonji kroz povijest brže razvijao, rastao, prerastao velog susjeda, a imena su ostala.

View this post on Instagram

A post shared by Croatia Travel Info (@croatiatravelinfo)

Iako je manji, Veli Lošinj se svakako isplati posjetiti. Raskošne vile s lijepim vrtovima, slikovite kamene uličice, uvale i zelenilo osvajaju svakoga tko posjeti drugo po veličini mjesto na otoku.

PLAVI SVIJET: GLEDAJTE DUPINE I PODRŽITE NJIHOVU ZAŠTITU USVAJANJEM

Lošinjsko more poznato je stanište dobrih dupina. U mjestu Veli Lošinj djeluje Institut Plavi svijet čiji je glavni cilj istraživanje i zaštita mora te edukacija o potrebi očuvanja morskog ekosustava. U institutu se može usvojiti dupin te tako donacijom podržati njihov rad, naučiti sve o dupinima i njihovoj važnosti za morski svijet, a lokalne agencije povest će vas na izlet na kojem ćete ove prekrasne životinje možda vidjeti i uživo.

Ako ne uspije od prve, vodit će vas dan za danom dok ih napokon ne sretnete. No kažu kako 90 posto turista na dupine naiđe već pri prvom posjetu!

PROVIDENCA: NAJLJEPŠI VIDIKOVAC NA OTOKU POSJETITE ZA ZALASKA SUNCA

Jedan od najljepših pogleda na Mali Lošinj, more i okolne otoke pruža se s tematskog vidikovca Providenca. Do njega treba desetak minuta vožnje iz Malog Lošinja. Prošetajte 300 metara dugom poučnom stazom Apsyrtides, što je grčko ime cresko-lošinjskog otočja, pogledajte priču o otoku na 28 interpretacijskih ploča, a potom se smjestite na jednu od drvenih klupa i uživajte u nezaboravnom pogledu uz piće i lokalne delicije.

Za ulazak na stazu obavezna je rezervacija stola, a kako je najljepši dojam u vrijeme zalaska sunca, svoj stol svakako rezervirajte na vrijeme.

OSORŠĆICA: NEZABORAVNI POGLEDI NA CIJELI ARHIPELAG

Otok Lošinj krije brojne zanimljivosti, no ako volite planinarenje i aktivan odmor, ne propustite posjetiti lošinjsku ljepoticu – brdo Osoršćica. Ovo je prva planina koju su turisti počeli istraživati, a među prvima je bio austrougarski prestolonasljednik Rudolf Habsburg koji se na nju popeo 1887. godine.

Najviši je vrh Televrina na 588 metara, no najslikovitiji je Sveti Mikula na 557 metara. S platoa na kojem se nalazi i slikovita kamena kapelica pružaju se nevjerojatni pogledi na cijeli arhipelag.

– – – 

Potražite inspiraciju za putovanje ili vikend izlet na našem Facebook profilu ili nas zapratite na Instagramu i Tik Toku.

PODIJELI ČLANAK