U miru i tišini, bez mobilnog signala i beach barova: znate li gdje se nalazi Zavratnica, jedna od najljepših hrvatskih uvala?

Uvala Zavratnica, jedna od najljepših hrvatskih uvala
Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Nije tajna da je hrvatska obala nadaleko poznata po prekrasnim otocima i najljepšim plažama koje obožavaju turisti, no malo tko zna za one skrivene i tihe uvale, idealne oaze mira i tišine gdje ritam životu daje samo zvuk disanja i mjehurića. Jedna od njih je i uvala Zavratnica, skrivena u podnožju velebitskog grebena, bez mobilnog signala, ležaljki za “chillanje”, beach barova… Svojim izgledom podsjeća na minijaturu norveških fjordova i zasluženo nosi naziv „biser Jadrana“.

Nevjerojatna "planina koja vrije" aktivni je vulkan s tri jezera koja mijenjaju boju, a uz nju su vezane brojne narodne legende i vjerovanja

UVALA ZAVRATNICA: MODRE NIJANSE MORA PRIVLAČE UMJETNIKE I FOTOGRAFE, A MNOGI BAŠ OVDJE PRONALAZE PRIJEKO POTREBAN MIR I TIŠINU

Smještena u Ličko-senjskoj županiji, udaljena 2,5 sata vožnje od Zagreba i sat i 45 minuta od Rijeke, Zavratnica je jedna od najljepših uvala hrvatske obale. Zbog svojih prirodnih vrijednosti još 1964. godine proglašena je zaštićenim krajolikom, a od 1981. dio je Parka prirode Velebit. Iako oskudna tlom, stanište je za čak 129 biljnih vrsta, od čega 100 autohtonih. Dužina očaravajućeg zaljeva u kojem i danas mnogi pronalaze mir i tišinu iznosi oko 900 metara, a širina varira između 50 i 150 metara. Ljepoti ovog područja nije mogao odoljeti ni poznati glazbeni kritičar i književnik Vjenceslav Novak koji je u modrim nijansama mora u uvali pronalazio inspiraciju za svoja djela.

View this post on Instagram

A post shared by Timotej ?? (@timotej)

Početkom 20. stoljeća bila je ljetovalište bečke i praške elite, na šetnici uz more sagrađen je i tunel 1930. godine, a iako se često navodi kao fjord, riječ je zapravo o potopljenoj dolini s kanjonskim liticama visokim oko 100 metara. Prema legendi nastala je davne 615. godine kada se dogodio jaki potres tijekom kojeg su potonula tri starorimska grada – Ortopla, Cissa i Lopsica. Stručnjaci procjenjuju da je iznikla uslijed tektonskih promjena koje su razlomile karbonatne stijene starosti paleogen – neogen, a kroz koje su onda tekle bujice vode s vrha Velebita.

Do jedne od najljepših i najlakših staza na Sljemenu možete stići i tramvajem, duga je, ali strmih uspona gotovo da nema

OSTATCI POTOPLJENOG BRODA IZ DRUGOG SVJETSKOG RATA, PREKRASNA STAZA S VIDIKOVCEM I ŠETNICA UZ MORE: KAKO DOĆI DO UVALE ZAVRATNICA?

Zavratnica privlači i ronioce pa tako na samom početku uvale danas možete vidjeti olupinu njemačkog vojnog broda potopljenog od strane saveznika u Drugom svjetskom ratu, koja se nalazi samo nekoliko metara ispod površine. U idiličnom krajoliku Zavratnice smjestila se i predivna šetnica uz more, a do nje možete doći pješačkom stazom iz pravca Jablanca, za otprilike 20 minuta laganog hoda. Za sve ljubitelje adrenalina i avanturističkog duha, u uvalu se možete spustiti planinarskom stazom iz sela Zavratnica. Brojni izletnici i turisti ljeti je posjećuju i plovilima.

Ovaj prekrasni dragulj Parka prirode Velebit i hrvatske obale za posjetitelje je otvoren do 31. listopada, grupna ulaznica iznosi 2,60 € (20,00 kn) po osobi, dok je individualna ulaznica 4,00 € (30,00 kn), a djeca do 7 godina uz pratnju odrasle osobe imaju slobodan ulaz. Uvala Zavratnica je dio NATURA 2000 – ekološke mreže sastavljene od područja važnih za očuvanje ugroženih vrsta i stanišnih tipova Europske unije. Stoga, ne zaboravite se u prirodi ponašati odgovorno, pokupite i ponesite sa sobom sve smeće koje napravite, ostavite iza sebe samo otiske svojih cipela!

PODIJELI ČLANAK