Hvarska Venecija: Poetski šarm, mediteranska arhitektura i bogata ribarska tradicija

Vrboska Hvar
piše Putni Kofer

Na sjevernoj obali našeg najsunčanijeg otoka, okružena borovom šumom i vinogradima, smjestila se Vrboska, maleno romantično naselje i pravo malo blago otoka Hvara. Iako slovi kao najmanji gradić na Hvaru, prelijepa Vrboska itekako ima puno toga za ponuditi.

Jedan od najljepših gradova Europe elegantni je i šarmantni centar povijesti, umjetnosti, najfinije hrane i vibrantnog društvenog života

Vrboska je sačuvala svoj autohtoni šarm i tipičnu mediteransku arhitekturu, a bogata ribarska tradicija koju možete pronaći u mjesnoj gastronomiji, kao i poetske ulice i atraktivna obala, jednostavno će vas natjerati da se zaljubite u nju i vratite prvom prilikom.

NAJRIBARSKIJE MJESTO NA OTOKU HVARU

Tepaju joj i nadimkom Mala Venecija zbog svog slikovitog izgleda te malih kamenih mostića koji spajaju dvije obale zaljeva. Hvarska Mala Venecija nastala je još u 15. stoljeću kao luka sela Vrbanja, jednog od najstarijih naselja na otoku Hvaru čija povijest seže u doba kada je obala bila pod prijetnjom gusara i barbarskih osvajača. Stanovnici okolnih sela naselili su to područje u namjeri da se posvete ribarstvu, no danas se uglavnom bave turizmom. Kako i ne bi kad Vrboska zbog svoje izuzetne ljepote plijeni pažnju brojnih turista i zaljubljenika u našu obalu.

Tamošnji stanovnici kažu kako ovo maleno mjesto ‘vraća život u umorno tijelo i pruža potreban mir za svačiju dušu’ i stvarno, tako i jeste. Hodajući ulicama bajkovite Vrboske imat ćete osjećaj kao da ste glavni lik iz knjige koja je nekada davno ponijela laskavu titulu umjetničkog remek-djela. Slikoviti mostovi Vrboske, brojne kamene kuće uz obalu s obilježjima gotike, renesanse i baroka te crkvice i tvrđave koje daju poseban šarm i toplinu, dobar su razlog zašto je Vrboska dobila nadimak Mala Venecija koji joj pristaje kao saliven.

Slikoviti, kameni gradić na obroncima planine spaja povijest, prirodu i duhovnost, a ima i najviše besplatnih turističkih atrakcija u Europi

Ovaj mali romantični grad, osim što oduševljava poetskim ulicama i atraktivnom obalom, ponudit će vam i bogatu povijesnu baštinu. Među uskim i šarmantnim mediteranskim uličicama pronaći ćete crkvu-tvrđavu sv. Marije koja neobičnim spojem sakralno-obrambene građevine ostavlja bez daha. U župnoj crkvi sv. Lovre možete vidjeti neprocjenjiva djela talijanskih slikara iz doba renesanse, a u Ribarskom muzeju saznati zašto se Vrboska povijesno spominje kao najribarskije mjesto na otoku Hvaru.

PODIJELI ČLANAK