Biser Jadrana i cijelog Mediterana: Vis je jedan od najromantičnijih otoka na svijetu

Zanimljivosti o otoku Visu
piše Putni Kofer

U zagrljaju prekrasnih voda Jadranskog mora, u sigurnoj i mirnoj uvali sv. Jurja koja pruža utočište mnogim ribarima i jedrilicama, okružen gustom borovom šumom smjestio se grad Vis, biser Jadrana i cijelog Mediterana. Ovaj neodoljivi gradić mnogi smatraju rajem na zemlji, a kako i ne bi kad se radi o mjestu čije ulice pričaju životne priče iz bogate viške povijesti, dok svaki posjetitelj otkriva svoju priču u kamenu ili moru.

Najbolje čuvana tajna Europe: otkrijte selo koje je proglašeno najljepšim na svijetu

ZANIMLJIVOSTI O OTOKU VISU: OČARAVAJUĆA LJEPOTA I BOGATA POVIJEST

Grad Vis nastao je spajanjem nekadašnjih manjih naselja Kut i Luka. Radi se o najstarijem gradu na Jadranu koji je bio naseljen u dalekoj prošlosti, još u neolitu, a na prostoru današnjeg grada živjeli su brojni narodi poput Ilira, starih Grka, Rimljana, Mlečana i brojnih drugih. Svaki od njih je ostavio svoje prepoznatljive tragove koji se očitavaju u načinu življenja, stilu gradnje i arhitekturi te brojnim vjerovanjima.

Talijani su ga zvali Lissa, a stari Grci Issa, što je bio i naziv za nekadašnji grad kojeg su osnovali Grci. Issa je stoljećima bila samostalna država koja je imala uređene zakone, kovala vlastiti novac i osnivala svoje kolonije na kopnu. Bio je nekada grad i pod britanskom vladavinom, za čije je vrijeme bio centar krijumčarenja.

Naime, prema narodnoj predaji, priča se da je u gradu Visu bilo sve dozvoljeno te da je, kao nigdje na kopnu, bilo svega u izobilju – od šećera, zlata, kave, satova, parfema do voća i povrća. No, krijumčarenje nije bila jedina zanimacija na Visu, stanovnici su se isticali pomorskim umijećem i gusarenjem te se sa susjednim Komižanima ubrajaju među najbolje ribare na Jadranu.

Osam nevjerojatnih dvoraca u kojima možete prespavati, najam je u jednom od njih tek 27 eura po osobi

POZNATI SVJETSKI MAGAZIN PROGLASIO OTOK VIS NAJROMANTIČNIJIM ODREDIŠTEM NA SVIJETU

Iako ste vjerojatno čuli da je na Visu vrijeme odavno stalo zbog dugogodišnje vojne izolacije, to je danas njegova najveća prednost zbog predivne, netaknute prirode i malo je onih koji su otišli s Visa rekavši da se više neće vratiti. Brojni mještani koji su preživjeli polustoljetnu izolaciju reći će vam kako je Tito unazadio Vis, ali ga je i spasio od turističke izgradnje i velike komercijalizacije. Danas je to otok s predivnim plažama koje s pravom možemo nazvati najljepšima na svijetu, brojnim skrivenim uvalama, mirisnom mediteranskom vegetacijom, jedan od najsunčanijih i najljepših otoka Mediterana.

Očaravajuća ljepota i bogata povijest Visa bili su razlog da jedna od najvećih holivudskih produkcija dođe na otok gdje su snimani kadrovi popularnog filma Mamma Mia. Priznanje su mu dali i američki magazin Harper’s Bazaar koji je proglasio Vis jednim od tri najromantičnija odredišta svijeta te portal European Best Destinations koji je svrstao plažu Stinivu na sam vrh ljestvice najljepših europskih plaža. Miris borova, prekrasne kamene obale i uvale, plaže i kristalno čisto more ovog otoka nikoga ne mogu ostaviti ravnodušnim.

Plaže na otoku Visu

‘Da je Jadransko more kralj, otok Vis bio bi njegova kruna’, nekoć je napisao poznati arheolog Branko Kirigin, a mi se možemo samo složiti s njim i uživati u prekrasnim kadrovima koji će nas iznova potaknuti na razmišljanje da raj na zemlji ipak postoji. Ovo su najljepše plaže na otoku Visu!

PODIJELI ČLANAK