Najljepše plaže na Visu: da je Jadransko more kralj, otok Vis bio bi njegova kruna

Najljepše plaže na Visu
piše Putni Kofer

Mir. Tišina. Bogata povijest. Čisto more. Lijepe plaže. Otok Vis ima sve! Velika većina posjećuje Vis zbog netaknute prirode i njegove specifične ljepote, no kao i svako drugo mjesto na našoj planet, Vis krije brojne zanimljivosti, dio povijesti koji će zauvijek pamtiti. Brojni mještani koji su preživjeli polustoljetnu izolaciju reći će vam kako je Tito unazadio Vis, ali ga je i spasio od turističke izgradnje i velike komercijalizacije. Danas je to otok s predivnim plažama koje s pravom možemo nazvati najljepšima na svijetu, brojnim skrivenim uvalama i mirisnom mediteranskom vegetacijom. ‘Da je Jadransko more kralj, otok Vis bio bi njegova kruna’, nekoć je napisao poznati arheolog Branko Kirigin, a mi se možemo samo složiti s njim i uživati u ovim prekrasnim kadrovima koji će nas iznova potaknuti na razmišljanje da raj na zemlji ipak postoji. Ovo su najljepše plaže na otoku Visu!

STINIVA

Otok Vis je iz godine u godinu sve popularnija destinacija kako za domaće, tako i za strane turiste. Iako je poprilično udaljen od obale i put do njega može izazvati omanju nervozu, svaki trenutak putovanja će se definitivno isplatiti. Najpoznatija i najatraktivnija uvala na otoku Visu nebrojeno je puta proglašena među najljepšim plažama na svijetu, a u izboru 300 najljepših plaža u Europi 2016. godine upravo je Stiniva ponijela titulu one najljepše.

Poznati britanski Daily Mail napisao je kako se radi o pravom raju na zemlji koji je svoju potvrdu dobio već 1967. godine kada je uvala Stiniva proglašena zaštićenim dijelom prirode u Hrvatskoj. Kristalno čisto more, bijeli pijesak i impresivne litice koje okružuju malenu plažu postali su prepoznatljiv simbol otoka Visa, ali i cijelog hrvatskog turizma. 

Između neba i zemlje: grčki manastiri izgrađeni na visokim kamenim liticama izgledaju kao da lebde u zraku

PRITIŠĆINA

Uvala Pritišćina se nalazi na južnoj strani otoka Visa, a do nje možete doći zahtjevnim makadamskim putem od Podhumlja ili pak ugodnom morskom vožnjom. Jedna je od najmanjih uvala na Visu, ali i jedna od omiljenih nautičarskih stanica. Kada jednom ugledate ovu nevjerojatnu šljunčanu plažu s kristalno čistim plavim morem koju je gotovo nemoguće dočarati fotografijama, brzo ćete zaboraviti na umor, stres i monotoniju svakodnevnog života.

SREBRENA

U blizini malenog turističkog mjesta Rukavca smjestila se po mnogima jedna od najljepših plaža na otoku – Srebrena. Okrenuta je prema otvorenom moru pa su valovi tijekom godina valjali kamenje i stvorili neobično žalo. Plaža je prekrivena netipično velikim bijelim oblucima od vapnenaca, velika je i prostrana, a iznad nje se nalazi ugodna hladovina gdje se možete skloniti sa sunca među krošnjama borove šume. 

PLAŽA VARTALAC

Popularno zvana Pseća plaža, Vartalac je jedina plaža na otoku specijalizirana za kupanje kućnih ljubimaca. Smještena je u mirnoj i izoliranoj uvali, nalazi se 15-tak minuta hoda od centra grada Komiže, a okružena je bujnom vegetacijom i stijenama vulkanskog podrijetla što je čini idealnim mjestom za relaksaciju i užitak.

MALA TRAVNA

Mala Travna je uvala na južnoj strani otoka Visa. Krase je golemi bijeli oblutci te prelijepe bijele stijene na kojima se možete sunčati. Zbog neposredne blizine izvora slatke vode, more u ovoj uvali uvijek je nešto hladnije nego drugdje na otoku. Do nje se može doći automobilom spuštajući se makadamskim putem iz Marinih Zemalja ili brodom.

LUCICA

Smještena nekoliko stotina metara iza velikog lukobrana koji štiti gradsku luku, plaža Lucica jedna je od najljepših gradskih plaža u Komiži. Ova prekrasna šljunčana plaža opremljena je tuševima, kabinama za presvlačenje te je moguće unajmiti ležaljke. Kad se zaželite osvježiti i zasladiti omiljenim ljetnim pićem odmah na plaži nalazi se jedan maleni beach bar.

Izolirano talijansko selo: signal za internet je slab, zimi struje nema tjednima, kao ni restorana, barova i trgovina

GRANDOVAC

Smještena na istočnom dijelu viškog zaljeva s pogledom na otočić Host, uvala Grandovac jedno je od omiljenih mjesta za sve ljubitelje iskonske prirode. Karakterizira je 60 metara šljunčana plaža, prekrasno prirodno okruženje, kristalno čisto more i opuštena atmosfera u hladu mirisnih borova.

ZAGLAV

Uvala Zaglav najpoznatija je po svojoj pješčanoj plaži do koje se ne može doći automobilom, već ga je potrebno ostaviti u malenom naselju Milna te pješačiti 15 minuta poljskom stazom. Na plaži nema prirodnog hlada pa će vam dobro doći suncobran, a preparati za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom su obavezni. Ovo mjesto će vas osvojiti svojom prirodnom ljepotom i posebnim šarmom koji se dugo pamti.

STONČICA

Smještena na istočnoj strani otoka Visa, šarmantna uvala i plaža Stončica prava je ljetna destinacija gdje zabave i veselja neće nedostajati. Zbog predivnog pješčanog dna i lijepih grebena, ovo je mjesto uvršteno u Ekološku mrežu RH. More je plitko do nekih 30-ak metara od obale pa je plaža idealna za djecu i neplivače koji se teže snalaze u dubinama. Do Stončice možete doći glavnom cestom iz Visa ili Komiže, a pred samom plažom imate dovoljno mjesta za parkiranje.

Zanima vas što sve posjetiti na otoku Visu?

Najljepše plaže u Hrvatskoj nerijetko su završavale na popisima najljepših na svijetu i one su pravi dokaz koliko jadranska obala krije prirodnih ljepota. Osim uživanja u moru, na otoku Visu pronaći ćete još mnoštvo šarenih kutaka kojima nećete odoljeti. Putni Kofer donosi detaljan vodič: saznajte što sve posjetiti na Visu, jednom od najljepših otoka na Mediteranu.

PODIJELI: