Rihanna, najstariji rum, jedna od najljepših plaža na svijetu… Evo zašto biste trebali posjetiti magični Barbados

Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Kada pomislite na Barbados, vjerojatno vam prvo padne na pamet Rihanna. Naravno, najistočniji karipski otok rodno je mjesto svjetski poznate pop ikone, ali ova prekrasna zemlja mnogo je više od samog značaja na globalnoj glazbenoj sceni. Od živahnog glavnog grada Bridgetowna, preko netaknute prirode u unutrašnjosti pa sve do spektakularnih plaža i vapnenačkih krajolika, Barbados je uistinu pravi mali otočni raj. Ovdje možete uroniti u jednu od najdojmljivijih špilja na svijetu, roniti usred jata nevjerojatnih riba ili se jednostavno opustiti s punčem od ruma u ruci i pjevušiti poznate Rihannine stihove kao što su ”Under my umbrella, ella, ella, eh, eh, eh”. U nastavku donosimo još nekoliko sjajnih razloga zašto biste trebali posjetiti magični Barbados!

U kojem hrvatskom gradu živi najviše mladih? U slikovitom rekorderu četvrtina stanovnika ima manje od 20 godina, a svaki peti ima između 15 i 29 godina

BARBADOS SE SMATRA RODNIM MJESTOM RUMA I IMA DUGU TRADICIJU PROIZVODNJE OVOG PIĆA KOJA SEŽE UNATRAG VIŠE OD 350 GODINA

Od džungli Belizea do obala Trinidada, diljem Kariba brojne nacije dobro su upućene u proizvodnju ruma, ali nijedna se zemlja ne može pohvaliti tako dugom poviješću kao Barbados. Kao glavni proizvođač šećera u 1600-ima, ovaj je otok prvi počeo proizvoditi rum koji se nazivao “killdevil”, zahvaljujući svojoj oštroj aromi i vatrenom okusu na nepcu.

Barbados je danas dom brojnih poznatih brendova ruma, kao što su Mount Gay, Foursquare i Doorly’s. Postupak proizvodnje započinje sječom i mljevenjem šećerne trske kako bi se izdvojio sok koji se zatim fermentira. Fermentacija traje otprilike 48 sati i rezultira tekućinom poznatom kao “melasa”, koja je sirova baza za proizvodnju ruma.

Diljem otoka mogu se pronaći brojni barove s degustacijskim turama, gdje posjetitelji mogu naučiti više o procesu proizvodnje. Barbados je također poznat i po godišnjem festivalu ruma. “Barbados Rum Festival” okuplja ljubitelje ovog slavnog pića iz cijelog svijeta i pruža priliku da istraže različite vrste i okuse.

Nedaleko od Zagreba pronašli smo izletište u kojem hrana ima okus kao iz bakine kuhinje, okruženo je zelenim brežuljcima i mirom sela i prirode

FASCINANTNA UNUTRAŠNJOST BARBADOSA: HARRISONOVA ŠPILJA JE PROGLAŠENA NACIONALNIM SPOMENIKOM 1981. GODINE

Harrisonova špilja, nazvana po Thomasu Harrisonu, jednom od prvih istraživača na otoku, jedna je od najpopularnijih turističkih atrakcija na Barbadosu, smještena u Saint Thomas Parishu. Formirana je od vapnenca i prostire se na površini od oko 2,3 hektara. Unutrašnjost špilje obiluje spektakularnim stalaktitima, stalagmitima i kaskadama, koje su nastale tisućama godina erozijom i taloženjem minerala.

View this post on Instagram

A post shared by Harrison’s Cave (@harrisons_cave)

Ova impozantna prirodna atrakcija poznata je po svojoj veličanstvenoj dvorani koja je visoka oko 15 metara i obložena impresivnim stalaktitima koji vise s njenog stropa. Posjetitelji ju mogu istražiti putem uređenih staza i mostova koji prolaze kroz unutrašnje dijelove špilje. Tijekom lagane šetnje turiste posebno oduševljava impresivno podzemno jezero poznato kao “Oko špilje” (The Great Hall), koje je okruženo spektakularnim formacijama koje je oblikovala Majka priroda. Harrisonova špilja je dom mnogim vrstama endemskih biljaka i životinja koje su se kroz stoljeća prilagodile životu u podzemnom okruženju.

BARBADOSU JE POZNAT PO SVOJIM BIJELIM PJEŠČANIM PLAŽAMA, TIRKIZNOM MORU I TOPLOM TROPSKOM KLIMOM TIJEKOM CIJELE GODINE

Cijeli je otok poznat po svojim predivnim plažama s toplim i plitkim morem, koje su idealne za plivanje i opuštanje. Na južnoj obali nalazi se jedna od najprometnijih plaža na otoku, Accra (Rockley Beach), popularna destinacija s raznim restoranima, barovima i vodenim aktivnostima. U njenoj blizini nalazi se i plaža Crane (Crane Beach), koja se smatra jednom od najljepših plaža na svijetu. Karakterizira je fini bijeli pijesak i kristalno čisto tirkizno more. Izrazito je popularna među turistima i lokalnim stanovništvom zbog svoje prirodne ljepote i mirnog okruženja. Također, plaža Crane je prepoznata kao jedan od simbola Barbadosa, a njena slika često se koristi u promociji turizma.

OKUSI BARBADOSA: UPOZNAJTE GASTRONOMSKU RAZNOLIKOST OVOG KARIPSKOG OTOKA

Barbados je ne samo raj za oči zbog svojih prekrasnih plaža i tirkiznog mora, već i raj za nepce zbog svoje bogate gastronomije. Ovaj karipski otok poznat je po svojim jedinstvenim tradicionalnim specijalitetima koji ostavljaju nezaboravan dojam na posjetitelje. Jedno od najprepoznatljivijih jela zasigurno je “flying fish” ili leteća riba. Ova vrsta ribe, koja je također simbol otoka, priprema se na razne načine – pečena, pržena ili kuhana. Flying fish je poznat po svom ukusu i delikatnoj teksturi, a često se poslužuje s prilogom od povrća, riže ili umaka od luka i limuna.

Drugo popularno jelo je “cou-cou”, vrsta pirea od kukuruza koji se obično priprema s okrom (biljka slična tikvi) i crvenim paprom. Ovo tradicionalno jelo često se poslužuje uz pečenu ribu, umak od rajčice ili meso u umaku. Jedno od omiljenih jela među lokalnim stanovništvom je “macaroni pie” – tjestenina s umakom od sira. Ovo je obrok koji se obično priprema kod kuće i često se poslužuje kao prilog uz razna glavna jela. Macaroni pie je kombinacija tjestenine, sira, jaja, mlijeka i začina, a peče se u pećnici do zlatno smeđe boje.

PODIJELI ČLANAK