Ovaj muzej u Poljskoj ima nesvakidašnje probleme, iz Uprave mole posjetitelje da se prestanu seksati među vrijednim eksponatima

Foto: Facebook, Fort Gerharda - Muzeum Obrony Wybrzeża
piše Putni Kofer

Lutanje muzejom može pobuditi svakakve emocije, pa čak i rasplamsati strasti obično rezervirane za privatne prostore. Takav je slučaj s jednim poljskim muzejom koji je od posjetitelja tražio prestanak svih seksualnih aktivnosti u njegovim prostorijama.

Nedaleko od Zagreba pronašli smo izletište u kojem hrana ima okus kao iz bakine kuhinje, okruženo je zelenim brežuljcima i mirom sela i prirode

Povijesna tvrđava Gerhard, poznata i kao Muzej istočne tvrđave na otoku Wolin, nedavno je objavila izjavu za javnost u kojoj zahtijeva da se „zaljubljeni” posjetitelji suzdrže od ljubavi pri posjetu muzeju. U Facebook objavi izvorno napisanoj na poljskom, predstavnici muzeja primijetili su da su nove kamere uhvatile tri različita para kako vode ljubav u zgradi u tri različite prilike.

“DRAGI POSJETITELJI, RADITE TO NEGDJE VANI”

„Kako to napisati… Pa, molim vas: nema seksa u muzeju! Razumijemo da vas jedinstveni eksponati i uniformirana služba mogu naježiti, uzbuditi i oduševiti! Ali, za Boga miloga, dragi naši posjetitelji – radite to negdje vani. Pa toliko je zabave u okolici. Molimo za razumijevanje sve naše zaljubljene goste, ali većina izložaka u našem muzeju su predmeti koji su rođeni prije mnogo godina i podložni su potpuno drugačijim moralnim standardima. Rekli bismo da su konzervativna, čak i ortodoksna i suzdržana. Ne izlažemo ih nelagodi!”

Tvrđavu Gerhard izvorno je sagradilo Prusko carstvo 1800-ih i ostala je poznata kao jedna od najbolje očuvanih pruskih utvrda u Europi. Prvo ga je koristila pruska vojska, a potom i Nijemci tijekom nacističke okupacije. To je muzej s povijesnim ratnim rekvizitima, otvoren 2001. godine i ima oko 45.000 posjetitelja godišnje.

Kultni obrok koji je simbol hedonizma i okupljanja oko stola ima samo jedno pravilo: hrana mora biti ukusna, domaća i pripremljena s ljubavlju

U POLJSKOJ SU GOLOTINJA I SEKS NA JAVNOM MJESTU ZABRANJENI ZAKONOM

Svi potencijalni voajeri trebali bi imati na umu da su javna golotinja i seks protuzakoniti u Poljskoj. Javni seks može rezultirati „uhićenjem, ograničenjem slobode, novčanom kaznom ili ukorom”, jasan je poljski zakon. Dok muzej odbija objaviti bilo kakvu snimljenu snimku, uprava se pita je li upravo mračna atmosfera u muzeju uzbuđuje posjetitelje.

Vijest se brzo proširila Poljskom, Europom i Sjedinjenim Državama, a komentari na ovu objavu bili su posebno zabavni: „Vodite ljubav, a ne rat!” ili „Molim za link sa snimkom! Ništa nije uzbudljivije od pogleda na top!” Drugi su tvrdili da bi radnici društvenih mreža muzeja trebali dobiti povišicu, jer nijedan muzej na svijetu još nije imao takvu promociju.

Inače, poljski otok ne čuva puno od svojih ranosrednjovjekovnih početaka, kada je pleme Veleta vladalo Baltikom, impresionirajući podjednako prijatelje i neprijatelje svojom moći i bogatstvom. Unatoč svojoj maloj veličini, nudi razne prirodne, povijesne i rekreacijske atrakcije. Tu se nalazi Nacionalni park Wolin s najvišom obalom u zemlji, grad Wolin s bogatom poviješću i užurbani gradić Międzyzdroje.

WOLIN – GRAD BOGATE POVIJESTI

Na Wolinu se nalazi i podzemni grad – tajno zapovjedno mjesto koje se sastoji od pet masivnih bunkera povezanih kilometarskim hodnicima. Tijekom Drugog svjetskog rata ovdje su stajali snažni topovi, zaštićeni stotinama tona betona, koji su osiguravali bazu Kriegsmarine u Świnoujścieu. Danas možete otputovati u prošlost i učiti o izvanrednoj povijesti Hladnog rata, sukobu koji je Poljsku trebao baciti u pakao nuklearnih napada.

Wolin je gradić s višestoljetnom poviješću, po kojemu je ime dobio cijeli otok. To nije slučajno jer je grad u prošlosti bio poznat diljem Europe. Wolin je prije tisuću godina bio staroslavenski dvorac Veleta i jedan od najvećih gradova Europe u to vrijeme. U skandinavskoj mitologiji bio je prepoznat kao zemlja snova Vikinga – Jomsborg pa grad tradicionalno organizira Festival Slavena i Vikinga.

Iako ovaj gradić danas ima nešto manju ulogu nego u prošlosti, možda ga ipak vrijedi posjetiti. Ako zbog ničeg drugog, da provjerite što je to toliko uzbudljivo u povijesnoj tvrđavi Gerhard.

PODIJELI ČLANAK