Uzbudljive priče o životima plemića, odanosti i preživljavanju: 8 impresivnih dvoraca u Hrvatskom zagorju koje morate posjetiti

Dvorci u Hrvatskom zagorju koje morate posjetiti
Foto: Julien Duval, TZ Zagorje
piše Putni Kofer

Kada bi zidovi u dvorcima mogli govoriti, oni bi nam zasigurno ispričali najljepše priče o uzbudljivoj povijesti, životima dekadentnih plemića i smjelih lopova, priče o pustolovini, odanosti i preživljavanju. Povijesna istraživanja kažu da je Hrvatska najistočnija europska zemlja u kojoj su se gradili dvorci, a od njih 1000, koliko ih je bilo u 18. stoljeću, do danas ih je ostalo nešto manje od 200 te se smatraju pravim remek-djelima graditeljstva. Dvorci u Hrvatskom zagorju omiljeni su među izletnicima i turistima, ova ih regija ima pedesetak, okruženi su parkovima, šumama, jezerima, zelenim brežuljcima i zadivljujućim eko sustavima, i idealna su mjesta za istraživanje bogate povijesti, nesvakidašnje raskoši i glamura!

DVOR VELIKI TABOR – ODA SREDNJOVJEKOVNOJ ARHITEKTURI I BUDNI ČUVAR TAJANSTVENE PROŠLOSTI

Smješten na zelenom proplanku u blizini sela Desinić, slikoviti dvorac veliki Tabor već stoljećima bdije nad Hrvatskim zagorjem i smatra se jednom od najsačuvanijih kasnosrednjovjekovnih utvrda oko koje se pletu brojne tajne i legende. Ovo raskošno zdanje nekada je bilo dio obrambenog sustava sjeverozapada Hrvatske, kroz dugogodišnju povijest mijenjalo je svoje vlasnike, a prvi zapisi govore da je ovdje stolovala čuvena velikaška obitelj – grofovi Celjski.

Za današnji izgled dvorca zaslužna je mađarska plemićka obitelj Ratkaj, a ono što posjetitelje nadahnjuje i vraća u neka minula, ali uzbudljiva vremena je priča o Veronici, zlatokosoj, nježnoj ljepotici u koju se zaljubio mladi Fridrik, sin bana i grofa Hermana II. Celjskog. Njihovoj strastvenoj ljubavi žestoko se protivio Fridrikov otac pa je mladi par pobjegao u Sloveniju, gdje su se u tajnosti vjenčali. Uskoro ih je pronašla zla ruka moćnog grofa, Fridrik je bio zatvoren na četiri godine, a mlada Veronika je utopljena u drvenoj posudi.

Tamo gdje se sljubljuju Podravina i Slavonija: 4 razloga zašto morate posjetiti sjeveroistok Hrvatske

Dvorac Veliki Tabor otvoren je za posjetitelje od utorka do petka od 9 do 17 sati, subotom i nedjeljom od 10 do 18 sati, a ova oda srednjovjekovne arhitekture i budni čuvar tajanstvene prošlosti djeluje i kao muzej. Cijena ulaznice za odrasle iznosi 25 kuna, a za djecu, studente i umirovljenike 15 kuna. Nakon razgledavanja i upoznavanja detalja iz burne i zanimljive prošlosti, prošetajte obližnjim zagorskim bregima i livadama s kojih se pružaju spektakularni vidici i pogled na sam dvorac.

DVORAC ORŠIĆ – SAVRŠENA IDEJA ZA NEZABORAVAN IZLET

Upoznavati povijesne utvrde i znamenitosti Hrvatskog zagorja, a ne posjetiti dvorac Oršić koji danas djeluje kao Muzej seljačkih buna – bila bi prava šteta. Sagrađen je na brežuljku kako bi plemići mogli vidjeti tko im dolazi u goste, u njemu se nekoć stanovalo i upravljao okolnim posjedima, a današnji muzej upoznat će vas s pravim velikaškim životom u 18. i 19. stoljeću uz originalne stare predmete.

Saznajte kako se mjerilo vrijeme u 16. stoljeću uz pomoć „Tahyjevog” sunčanog sata, doživite priče o najvećem narodnom junaku Hrvata i simbolu borbe za potlačene – Matiji Gupcu i Seljačkoj buni te prošetajte prekrasnim perivojem u okolici dvorca kojim caruju egzotične biljne vrste. Radno vrijeme muzeja je od utorka do petka od 9 do 17 sati, a vikendom od 10 do 18 sati. Cijena ulaznice za odrasle osobe je 25 kuna, za djecu, studente i umirovljenike 15 kuna, a za dodatno korištenje audio vodiča izdvojit ćete 10 kuna. U sklopu atraktivnog kompleksa nalaze se suvenirnica, kafić i restoran idealan za uživanje u prekrasnom ambijentu!

Najljepše plaže na otoku Cresu kao stvorene za uživanje ovog ljeta

DVORAC MILJANA POSLUŽIO JE KAO KULISA ZA SNIMANJE JEDNE OD PRVIH DOMAĆIH SERIJA

Barokni dvorac Miljana nalazi se nedaleko od Kumrovca, jedno je od najslikovitijih arhitektonskih zdanja Hrvatskog zagorja, a puna tri stoljeća bio je dom plemićkoj obitelji Ratkaj. Građen od lomljenog kamena i opeke, koncipiran je kao četverokrilni objekt s unutrašnjim dvorištem pa svojim izgledom podsjeća na engleski pejzažni stil. Dvorac je široj javnosti postao poznat kao mjesto radnje popularne hrvatske serije „Ponos Ratkajevih”, a danas je u privatnom vlasništvu i zaštićeno kulturno dobro.

Nakon obitelji Ratkaj promijenio je nekoliko vlasnika, od kojih je najpoznatiji dr. Franjo Kajfež, tvorac apaurina, koji je zaslužan za njegovu potpunu obnovu. Danas je Miljana u vlasništvu Dragutina Kamenskog koji ga je uredio do savršenosti, nedavno je obnovljen i otvoren je za posjetitelje, a možete ga istražiti uz prethodnu najavu.

DVORAC MIHANOVIĆ – RAJ ZA LJUBITELJE KULTURE I GURMANE

Dvorac Mihanović datira iz 18. stoljeća i danas je preuređen u reprezentativni ugostiteljski objekt. Izgradili su ga grofovi Erdődy, a kasnije se našao u vlasništvu bana Josipa Brigljevića i pjesnika Antuna Mihanovića, autora hrvatske himne „Lijepa naša”. Energiju njegovih riječi, koje mnogima bude snažne emocije, možete osjetiti upravo u ovom fascinantnom zdanju gdje je živio čuveni umjetnik kojeg su nadahnule prirodne ljepote Zagorja.

S koferom po Hrvatskoj: Najljepša skrivena mala mjesta za izlete

Od predjela, preko glavnog jela, do deserta, zavirite u restoran koji se nalazi u sklopu dvorca i doživite pravi kraljevski ručak ili večeru. Na meniju ćete pronaći čuvene zagorske štrukle spravljene na čak četiri načina – u juhi, zapečeni u medenici, štrukli na više načina te kraljevski štrukli. Romantična atmosfera s prekrasnim parkom i višestoljetnom platanom, najfinije vinske kapljice i tradicionalna zagorska kuhinja dočekat će sve one koji su u potrazi za pravim gastro uzbuđenjima!

DVORAC GJALSKI – MJESTO GDJE SE SPAJA POVIJEST, TRADICIJA I GASTRONOMIJA

Ovaj raskošni povijesni dragulj Zagorja rodno je mjesto poznatog hrvatskog pisca Ksavera Šandora Gjalskog čiji su stihovi utkani u svaki kutak elegantnih hodnika. Saznajte sve o njegovoj obitelji uz pomno odabrane detalje koji svjedoče o bogatoj povijesti, nekadašnjem načinu života i zagorskoj tradiciji. Smješten je na ulazu u Zabok, a danas je preuređen kao prekrasan hotel i restoran čije su prostorije dotjerane u klasičnom stilu. U podrumu dvorca nalazi se i prostrana vinoteka koja se može prenamijeniti u prostor za održavanje konferencija i različitih događanja.

Purica s mlincima, domaća pečena patka, žganci s čvarcima, štrukli… Uživajte u domaćoj kuhinji prepoznatljivog okusa Hrvatskog zagorja i provedite nezaboravne trenutke u jedinstvenom prirodnom okruženju.

SVETI KRIŽ ZAČRETJE – ZAGORSKI DVORAC KOJI BILJEŽI POVIJEST DUGU ČAK ČETIRI STOLJEĆA

Kasnobarokni dvorac Sveti Križ Začretje caruje strmim obronkom uz autocestu Zagreb – Macelj. Smješten je nasuprot crkve na mjesnom trgu, u prekrasnom perivoju koji obuhvaća aleju okriljenu četveroredom kestena, bunar i parkiralište te šumsko šetalište i dva jezera u podnožju brijega. Ova dojmljiva turistička atrakcija idealno je mjesto za upoznavanje zavičajne kulture, ali i sjajno opremljen prostor za odražavanje priredbi, umjetničkih radionica te društvenih skupova i proslava.

Građen je i nadograđivan tijekom 17. i početkom 18. stoljeća za potrebe obitelji Keglević, a konačni oblik dobio je sredinom 18. stoljeća, tada u vlasništvu obitelji Sermage. Otvoren je za posjetitelje od ponedjeljka do nedjelje od 10 do 17 sati, a putem video prezentacije upoznat ćete i povijesnu ulogu graditelja ovog dvorca i drugih zagorskih povijesnih dragulja.

STUBIČKI GOLUBOVEC – JEDAN OD NAJVRJEDNIJIH HRVATSKIH DVORACA KASNOBAROKNOGA RAZDOBLJA

Stubički Golubovec u Donjoj Stubici jedan je od najvrednijih hrvatskih dvoraca kasnobaroknog razdoblja. Na samom početku 19. stoljeća dala ga je izgraditi Regina pl. Domjanić, a nekoliko godina kasnije kupuje ga biskup Maksimilijan Vrhovec, začetnik prekrasnog zagrebačkog perivoja Maksimir. U njegovom je vremenu posađeno više od 330 sadnica različitog drveća, više od 200 mladih voćaka, a uređeno je i nekoliko ribnjaka te parkova. Nakon smrti Vrhovca ovo impresivno zdanje doživljava stagnaciju, sve do ustoličenja baruna Levina Raucha koji ga obnavlja te proširuje perivoj i gospodarske objekte u okolici.

Dvorac je oštećen u potresu 2020. godine, a ove je godine održano potpisivanje ugovora o izvođenju radova na njegovoj obnovi pa će uskoro zasjati u punom sjaju. Prošetajte u njegovoj okolici, divite se arhitektonskim umijećima nekih starih vremena i u idiličnom okruženju prirode udahnite svježi zrak i napunite baterije za početak novog radnog tjedna!

STARI GRAD KONJŠČINA – UTVRDA KOJA NIKADA NIJE OSVOJENA

S elementima kasnosrednjovjekovne i ranonovovjekovne arhitekture, Stari grad Konjščina je upečatljivo povijesno zdanje koje se smjestilo u srcu Hrvatskog zagorja, neposredno uz mjesto Konjščina. Jedan je od rijetkih primjera nizinske utvrde, koja nije učestala u hrvatskim krajevima, ima četverokutnu jezgru, na sredini svake stranice nalaze se kule pa se uz takav raspored kroz povijest mogla efikasno braniti od prodora Osmanlija. Danas je sačuvano samo prizemlje i prvi kat, no pretpostavlja se da je utvrda imala ukupno tri kata. Povjesničari kažu da nikada nije osvojena te da za nju ne vežemo niti jedan karizmatični lik vladara.

Sve je tu, sve što svaka prava bajka mora imati – šume, dvorci, kurije, muzeji… Krenite već ovog vikenda na izlet u Hrvatsko zagorje i uživajte u prekrasnim krajolicima, impresivnim dvorcima i uzbudljivim pričama o životima plemića koje će vas vratiti u neka minula, ali uzbudljiva vremena!

PODIJELI: