Jedan dan vam neće biti dovoljan: zašto se svi vraćaju na zelene brežuljke regije na sjeveru Hrvatske

Ljepote Hrvatskog zagorja
piše Putni Kofer

Čuli ste za Muzej Krapinskih neandertalaca i divili se zagorskim dvorcima? Izabrali ste Zagorje za aktivni odmor? Opustili se u svojoj omiljenoj termi i proživjeli jedinstveno gastronomsko putovanje kroz mirise i okuse tradicionalne kuhinje? Mnogima se čini da o zelenim vratima Hrvatske znaju sve i da ih teško nešto može iznenaditi. Ono što možda nisu saznali, rekli su im oni koji vole pričati o Zagorju. A o Zagorju se voli pričati jer se ima o čemu pričati… Uputite se na izlet u Hrvatsko zagorje i istražite najljepše zagorske priče koje su oduvijek privlačile goste koji su iz grada bježali na njegove pitoreskne zelene brežuljke ukrašene srednjovjekovnim dvorcima.

Emilio je "šaptač pticama", spašava ih, liječi i o njima brine: "Ovaj posao te uči kako živjeti s divljinom, a pritom na nju imati minimalan utjecaj"

OMILJENI ZAGORSKI SIMBOLI: ZELENI BREŽULJCI, STRMI VINOGRADI I AUTENTIČNE HIŽE

O Zagorju vole pričati oni koji su se na prvi pogled zaljubili u zelene brežuljke i strme vinograde, a to su oni koji se Zagorju uvijek rado vraćaju. Svaki put na neki drugi breg do kojeg vodi neka druga vijugava cestica, na čijem se kraju nalaze dvorac ili crkvica…

O Zagorju zaneseno pričaju i oni koji su u autentičnom ambijentu zagorske hiže probali domaću puricu s mlincima, slavne zagorske štrukle ili seli pod brajde i s domaćinom popili čašu vrhunskog vina iz jedne od brojnih uglednih zagorskih vinarija. To su iskustva koja bi mnogi uvijek rado ponovili. I uvijek ih rado ponavljaju.

SAZNAJ VIŠE: Seoska gospodarstva u Zagorju

Najljepši dvorci u Europi čuvari su prošlosti i intrigantnih priča: ovih deset svaki zaljubljenik u povijest mora posjetiti barem jednom u životu

KOJI GOD VID AKTIVNOG ODMORA IZABRALI, BIT ĆETE I VIŠE NEGO ZADOVOLJNI

O Zagorju mnogo toga lijepoga imaju za reći i zaljubljenici u prirodu i aktivni odmor, poput planinara, trkača ili biciklista, kojima jedan dan nikad nije dovoljan da prođu i vide sve ono što su zamislili, pa se već za koji dan opet vrnu nazaj. Taman se popnu na vrh i pomisle kako nema lepšeg vidika, lepše staze ili lepšeg spusta, a već sljedeći put otkriju nešto novo, jednako lepo, ali po svemu drugačije.

O Zagorju će pričati i svi oni koji znaju kako je to napuniti baterije, ogrnuti se udobnim ogrtačem i obući papuče dok čekaju masažu ili su na putu do bazena u tip-top toplicama. A kad ih pitate koje toplice su najbolje, neće se moći odlučiti jer sve imaju nešto što druge nemaju, ali zato zajedno imaju sve.

SVE LJEPOTE ZAGORJA: ZELENO SRCE HRVATSKE KRIJE BOGATE PRIČE IZ POVIJESTI I UMJETNOST

O Zagorju će vam pričati i oni koji vole povijest i umjetnost jer je Zagorje područje koje ima mnogo toga za pokazati – od paleolitika i krapinskog pračovjeka preko srednjeg vijeka i Matije Gupca do novijeg doba i svjetski poznatih umjetnika, modernih hotela, glasovitih restorana i wellness-centara.

O Zagorju se može pisati i pričati do mile volje, ali najbolje je da sami navratite u to zeleno bregovito more, odaberete tematsku rutu ‘Najbolje iz Zagorja’ i provjerite sve te priče kako biste i vi mogli drugima pričati – o Zagorju.

Zagorje je spremno za vaš siguran i opuštajući odmor.

Autor naslovne fotografije: Petar Krešimir Furjan

PODIJELI ČLANAK