Zagreb je najljepši u proljeće! Izdvojili smo tri prekrasne lokacije na kojima ćete zasigurno uživati

Gdje šetati u Zagrebu? 3 prekrasne lokacije za uživanje u zelenilu prirode
piše Putni Kofer

Nije tajna da je Zagreb najljepši u proljeće. Sve je puno šarenih boja, po cijelom gradu cvatu raskošne japanske trešnje i fascinantne magnolije, zeleni se drveće u urednim nizovima, građani uživaju na terasama ugostiteljskih objekata… Ako se pitate gdje šetati u Zagrebu ili odmoriti na dekici u lijepom zelenilu prirode, izdvojili smo tri prekrasne lokacije na kojima ćete zasigurno uživati!

BUNDEK – NAJLJEPŠA PROLJETNA GRADSKA ŠETNICA

Smješten na području Novog Zagreba uz rijeku Savu, Bundek je najljepši i najposjećeniji zagrebački park, posebno u periodu toplijih mjeseci kada šareni vjesnici proljeća prekriju njegove prostrane zelene površine. Obožavaju ga obitelji s djecom, ljubitelji aktivnog odmora i romantičnih šetnji, a ovdje ćete pronaći uređene biciklističke i pješačke staze, čarobne vrtove, nekoliko lokala u kojima možete popiti kavu s pogledom na jezero, štand sa sladoledima…

Uz rekreaciju i zabavu, na Bundeku je dozvoljeno i roštiljanje. Deset betonskih roštilja s vrtnim klupama i stolovima stoje na raspolaganje svima, a u ljetnim mjesecima dobro je doći ranije i zauzeti stol kako ne biste ostali bez ručka.

Sjeverna vrata Hrvatske: evo zašto je Varaždinska županija mjesto koje vrijedi iznova posjećivati

SAVICA – SKRIVENA ZAGREBAČKA JEZERA

Samo rijetki znaju za ovu malu prirodnu oazu na jugoistoku Zagreba koju uglavnom posjećuju ribiči i stanovnici obližnjih kvartova. No, vrlo lako ćete je pronaći ako krenete u smjeru Toplane na Savici, visokog dimnjaka koji dominira vizurom grada. Samo nekoliko stotina metara od velebne konstrukcije koja Zagrepčane grije u hladnim zimskim mjesecima, smjestila se močvarna oaza idealna za rekreativnu šetnju, proljetni piknik ili vikend izlet u prirodu.

Radi se o području koje krije 12 predivnih jezera koja imaju zanimljiva imena: Ušće, Veliko jezero, Mazutara, Mala graba, Žuta graba, Lopočara, Vrbova, Plavac, Ciganska, Hawai, Potkova i Stara Savica. Mnogi kažu da njihov ambijent podsjeća na Park prirode Lonjsko polje, a ovdje ćete vidjeti tek nekoliko ribolovaca u borbi sa šaranom ili smuđom, lopoče i žabe te iskonsku, netaknutu prirodu. Gradska skupština je još 1991. godine u lipnju proglasila ova zagrebačka jezera spomenikom prirode, a kao zaštićeni krajolik postaju rezervat ptica, riba i drugih vodenih životinja te okolnog raslinja.

CVJETNA OAZA U CENTRU GRADA: PARK NA TRGU KRALJA TOMISLAVA IDEALAN JE ZA LAGANU ŠETNJU I IZLEŽAVANJE NA SUNCU

Zagreb je prepun prirodnih bisera, a čak 70 posto njegove površine čine parkovi, šume i jezera. U samom centru grada, u sklopu Trga kralja Tomislava smjestio se prekrasan park ukrašen najljepšim bojama proljeća. Zaštićen je 1970. godine kao spomenik parkovne arhitektura, a uređen je kao parterni vrt s fontanom. S jedne strane puca pogled na Umjetnički paviljon, a s druge na spomenik prvom hrvatskom kralju – Tomislavu.

Kamo na jednodnevni izlet? Istražite najljepše dvorce u okolici Zagreba

Mekana trava, šarena dekica, dobro društvo… Ugodno se smjestite na jednu od drvenih klupica ili prostranu livadu i uživajte u jedinstvenom okruženju!

– – – 

Potražite inspiraciju za putovanje ili vikend izlet na našem Facebook profilu ili nas zapratite na Instagramu i Tik Toku.

Najpoznatije zagrebačko izletište: Što vidjeti u Samoboru?

PODIJELI: