Grad festivala, zabave, sporta, UNESCO zaštićene baštine… Nekoliko dobrih razloga zašto ovog proljeća morate posjetiti Šibenik

Proljetni izlet u Šibenik, najstariji grad na hrvatskoj obali
piše Putni Kofer

Kada bi more, tvrđave i ulice mogli govoriti, oni bi nam zasigurno ispričali najljepše priče o najstarijem gradu na jadranskoj obali kojeg su osnovali Hrvati. Njegove su srednjovjekovne uličice kao galerija na otvorenom, a tvrđave koje budno paze na svakodnevni život stanovnika podsjetnik na neka stara, ali uzbudljiva vremena. Šibenik je jedan od najljepših jadranskih gradova, posljednjih se godina mnogo ulaže u obnovu njegovih povijesnih atrakcija, kao i u turističku ponudu pa je sve češći izbor gostiju koji stižu u Hrvatsku. Od UNESCO zaštićenih lokaliteta i kamenih uličica, atraktivne ponude aktivnog odmora pa sve do bogate festivalske tradicije i događanja koja su postala jedna od najiščekivanijih u godini, dolaskom toplijih dana izlet u Šibenik zvuči kao odlična ideja! Iako je popis razloga zbog kojih trebate otputovati u Šibenik dugačak, izdvojili smo 4 najvažnija.

UNESCO I ŠIBENIK U LJUBAVNOJ PRIČI: POSJETITE TVRĐAVU SVETOG NIKOLE I KATEDRALU SVETOG JAKOVA, DVIJE ATRAKCIJE KOJE MAME UZDAHE

Šibenik je jedan od rijetkih gradova na svijetu koji ima čak dva spomenika upisana na UNESCO-v popis zaštićene kulturne baštine. Razgledavanje kulturnih i povijesnih znamenitosti u ovom gradu budi posebne emocije među posjetiteljima, a čim se približite zavodljivoj obali i ugledate impresivnu staru gradsku jezgru, zaboravit ćete na sve predrasude o tome da su povijest i kultura dosadni!

Katedrala sv. Jakova je jedno od najljepših sakralnih objekata u Europi, datira iz 15. i 16. stoljeća te je jedina katedrala iz tog doba koja je u potpunosti sagrađena od kamena. Danas je prepoznatljiva zbog neobičnih skulptura, ljudskih glava koje su uklesane na vanjskim zidovima i pročeljima. Iako nije poznato koga predstavljaju, vjeruje se da je Jurac Dalmatinac portretirao ljude iz različitih slojeva društva u vremenu kada je boravio u Šibeniku. Ova prekrasna građevina poslužila je i kao kulisa za snimanje planetarno poznate serije „Game of Thrones” pa će se svi ljubitelji adaptacije književnog serijala „Pjesma leda i vatre” zasigurno prisjetiti čuvene glumačke postave koja je osvojila TV ekrane.

Uđite u vremeplov i zavirite u prošlost: najljepša etno sela u Dalmaciji koja čuvaju izvorni ruralni duh

Druga UNESCO-va ljepotica, tvrđava sv. Nikole, fascinantno je zdanje zbog kojeg Šibenik nikada nije napadnut s mora. Poseban je doživljaj ovu autentičnu građevinu posjetiti organiziranim izletima i turističkim brodovima, a sa svojom fascinantnom poviješću, nadahnjujućom arhitekturom i zanimljivom pričom odvest će vas daleko u povijest, u doba kada su Osmanlije osvajale dalmatinskim zaleđem i opasno prijetile obalnim gradićima. Na putu do nje uživajte u opuštajućoj vožnji s prekrasnim pogledima na kanal sv. Ante, saznajte priču o morskom tunelu „Hitlerove oči” i pogledajte kako danas izgleda nekadašnja vojarna u uvali Minerska koja je poslužila za snimanje filma „Kako je počeo rat na mom otoku”.

ŠETNJA KROZ POVIJEST: CRKVE, PALAČE, SAMOSTANI, MUZEJI I GALERIJE ZOVU NA ISTRAŽIVANJE

Smješten na strmim padinama, okružen tvrđavama i prepun uskih popločenih uličica i trgova s kamenim prolazima, Šibenik je jedan od najbolje očuvanih srednjovjekovnih gradova na Jadranu. Šetnja kroz njegove ulice je šetnja kroz povijest, gdje svaki kamen priča svoju priču. Unutar stare gradske jezgre pronaći ćete čak 24 crkve, 17 palača, 6 samostana, muzeje, galerije i portale u kojima se kriju mnoga neočekivana iznenađenja.

Udahnite duboko u zelenim gradskim oazama, upijte ljepotu središnjeg gradskog trga s Gradskom vijećnicom i Kneževom palačom, popijte kavicu u najljepšem dalmatinskom ambijentu. Šetnju nastavite do trga s četiri bunara koji su ukrašeni grbovima Šibenika i Venecije, posjetite crkvu i samostan sv. Luce u čijem dvorištu se nalazi kameni zdenac koji je služio za opskrbu vodom… Nad gradom bdije i utvrda sv. Mihovila, najstarija od četiri šibenske tvrđave s koje pucaju nevjerojatni pogledi na kanal sv. Ante, a mjesto je održavanja brojnih događaja poput koncerata, mjuzikla, kazališnih festivala, predstava te filmskih projekcija. Preporučujemo i posjet Muzeju grada Šibenika, Civitas sacra i sv. Frane.

Turist u svome gradu: Jeste li ikada upoznali svoj grad iz perspektive turista?

PJEŠAČENJE, BICIKLIRANJE, ZIPLINE, SAFARI IZLETI: NAJSTARIJI HRVATSKI GRAD NA OBALI NUDI PREGRŠT AKTIVNOSTI ZA CIJELU OBITELJ

Ono što čini Šibenik jednim od najpoželjnijih odredišta na Jadranu su brojne povijesne i kulturne znamenitosti, ali i ponuda aktivnog odmora koja je posljednjih godina doživjela pravi procvat. Šibenik je idealno mjesto za pješačko i biciklističko istraživanje, a za početak upoznajte slikovitu šetnicu sv. Ante koja oduševljava svojom prirodnom ljepotom. Na stranici Bike & Hike odaberite biciklističku rutu i uživajte u vožnji uz obalu ili po stazama u zaleđu upoznavajući šumske i gorske puteve, vinograde i maslinike.

Za sve ljubitelje adrenalina, u ponudi je zipline Šibenik, uzbudljiva aktivnost koja nam daje potpuni osjećaj slobode, i Ferata Čikola koja već na samom početku daje čaroban pogled na impozantni kanjon i rijeku Čikolu. Ako ste pak ljubitelj safarija, zasigurno ćete uživati u dnevnim jeep safari i off road izletima u prirodu. Terenska vozila provest će vas kroz ornitološki rezervat, Vransko jezero, seoska domaćinstva uz tradicionalnu kuhinju i degustaciju vina, vinograde pod UNESCO-vom zaštitom, prekrasne slapovi, stare mlinovi i brane, starohrvatske crkve i još mnogo toga!

GRAD FESTIVALA, KONCERATA, ZABAVE I SPORTA: ŠIBENIK OVOG PROLJEĆA PRIPREMA NIZ DOGAĐAJA I MANIFESTACIJA KOJE MORATE POSJETITI

Zbog sve bolje i šarolike turističke ponude, posljednjih nekoliko godina Šibenik uživa u statusu grada festivala i koncerata, grada zabave i sporta, bogatih kulturnih događanja i neizbježne proljetne destinacije. Od 13. – 14. svibnja održavaju se „Dani otvorenih kušaonica” gdje će svi gurmani imati priliku uživati u nenadmašnim okusima šibenskog i kninskog kraja. Upoznajte domaće proizvođače, obiđite petnaestak vinarija i isprobajte vrhunske vinske kapljice, rakije, likere i maslinovo ulje. Dnevna ulaznica može se kupiti po cijeni od 150 kuna, dok ulaznica za dva dana košta 250 kuna. Svi posjetitelji manifestacije dobit će mapu područja s označenim kušaonicama i važnim informacijama.

Šetnja među oblacima: evo zašto posjetiti Skywalk Biokovo, spektakularnu atrakciju koja oduzima dah

Zadnji vikend u svibnju rezerviran je za polumaraton „4 Tvrđave“. Ova sportsko-kulturna manifestacija odvijat će se tri dana, počevši od podjele startnih brojeva i koncerta iznimno popularnog glazbenika Gibonnija, u petak 27.05.2022. na Tvrđavi Svetog Mihovila. Središnji dnevni događaj sljedećeg dana, subote 28.05. su dječje utrke za naše najmlađe, a večernji program rezerviran je za koncert poznate grupe TBF. Glavni događaj manifestacije je nedjeljni polumaraton – međunarodna atletska utrka na 21.098 metara sa startom i ciljem na šibenskoj rivi te stazom koja obuhvaća šibenske tvrđave.

Svi Šibenčani i njihovi gosti željni opuštajućih druženja i fine hrane sljubljene s dobrim pićem uz feel good glazbu uživat će u Šibenik Spring festivalu od 30. svibnja do 4. lipnja. Iz ponude izdvajamo i koncert Hladnog Piva na tvrđavi sv. Mihovila 15. lipnja, Nine Badrić 16. lipnja, Amire Medunjanin 30. lipnja, Petra Graše 9. srpnja, Matije Cveka 23. srpnja, Josipe Lisac 29. kolovoza te niz drugih događanja koje možete pronaći ovdje. Dođite i stvorite trenutke za pamćenje!

Fotografije: TB ŠKŽ, M. Trklja, Decoded

PODIJELI: