Jesen na moru ima svoje čari! Otkrijte zbog čega Šibenik obožavaju ljubitelji aktivnog odmora

Aktivni odmor u Šibeniku
piše Putni Kofer

Vrući i sparni dani su iza nas, a jesen na moru još je opuštenija od bezbrižnog ljeta. Zamislite kako sjedite na terasi kafića i upijate još uvijek toplo mediteransko sunce uz mirise stoljetnih borova i šum mora. Zašto ne iskoristiti trenutak i pobjeći na vikend tamo gdje će vas sunce i dalje maziti i paziti? Šibenik je idealan za predah u svako doba godine, a ovdje ćete pronaći pregršt različitih aktivnosti kako za djecu tako i za odrasle. Od adrenalinskih sportova, preko biciklističkih i pješačkih staza pa sve do dugih šetnica uz more – odaberite svoju dozu uživanja i provedite nezaboravan aktivni odmor u Šibeniku. Evo što vas tamo čeka!

Kameni svjedoci prošlosti: ovo su najljepši mali srednjovjekovni gradovi u Europi koje morate posjetiti

ZIPLINE, KAYAKING I JEEP SAFARI: AKTIVNOSTI KOJE ĆE VAS NAPUNITI ADRENALINOM, IZBACITI IZ DNEVNE RUTINE I RESETIRATI VAŠE RASPOLOŽENJE

Aktivni odmor izvlači nas iz našeg svakodnevnog života i daje nam vrijeme i prostor da iskušamo nešto novo, nešto što je dobro za naše tijelo i um. Ako tražite neku drugačiju aktivnost koja će vas napuniti adrenalinom i resetirati vaše raspoloženje, Šibenik nudi pregršt mogućnosti u kojima možete uživati tijekom cijele godine.

Zamislite sljedeći scenarij: nalazite se nekoliko desetaka metara iznad zemlje i letite brzinom od 70 km/h i tako putujete gotovo dva kilometara sa spektakularnim pogledom na kanjon rijeke Čikole. Ako vam se sviđa takva pomisao i želite doživjeti svijet iz ptičje perspektive, onda je vrijeme da upoznate zipline Šibenik – uzbudljivu aktivnost koja nam daje potpuni osjećaj slobode. Tri žice koje vas vode iznad krošnji drveća i zatajne rijeke Čikole dugačke su 250, 500 i 650 metara te vam osiguravaju jedan sat uzbuđenja kojeg ćete teško nadmašiti. Ova rekreativno sportska aktivnost ne zahtijeva posebnu fizičku spremnost ili pripremu, već samo praćenje uputa iskusnih vodiča, puno pozitivne energije i želje za dobrom zabavom!

Bilo da ste rekreativac ili se aktivno bavite nekim sportom, sigurno nećete ostati ravnodušni na ljepotu jednog od najljepših dijelova Jadranske obale i najraskošnijih pomorskih ulaza u grad – kanal sv. Ante. Uskočite u kajak, uzmite veslo u ruke i krenite u otkrivanje šibenskog akvatorija koji u sebi skriva istinske dragulje poput tvrđave sv. Nikole zbog koje grad nikada nije napadnut s mora. Sa svojom fascinantnom poviješću, nadahnjujućom arhitekturom i zanimljivom pričom odvest će vas u doba kada su Osmanlije osvojile neke od dalmatinskih gradova u zaleđu i opasno prijetile gradovima na obali. Veslajući kroz kanal sv. Ante zaljubit ćete se u ovaj tip aktivnog odmora, upoznati Šibenik iz sasvim druge perspektive i istodobno guštati u ambijentu neponovljive ljepote.

Na sjeveru Hrvatske nalazi se jedan od najljepših dvoraca u Europi koji je idealno mjesto za vikend izlet

Ako ste pak ljubitelj safarija, zasigurno ćete uživati u dnevnim jeep safari i off road izletima u prirodu. Terenska vozila provest će vas kroz ornitološki rezervat, Vransko jezero, seoska domaćinstva u zaleđu uz tradicionalnu kuhinju i degustaciju vina, vinograde pod UNESCO-vom zaštitom, prekrasne slapovi, stare mlinovi i brane, starohrvatske crkve i još mnogo toga! Vožnja je kombinirana s povremenim stajanjima kako biste se osvježili, prošetali ili fotografirali, a rijetko viđena priroda šibenskog zaleđa zarobit će vaše srce i učinit će ovaj izlet nezaboravnim!

STRAH OD VISINE OSTAVITE KOD KUĆE I KRENITE PREMA SVOJOJ PRVOJ FERRATI

Via ferrata iz godine u godinu dobiva sve više poklonika, a planinarenje i penjanje osiguranim planinarskim putovima sve je popularnije i među hrvatskim putnicima. Via ferrata znači “željezna staza” – zaštićena staza za penjanje i pješačenje izgrađena od čeličnog kabela, metalnih stepenica i ljestava pričvršćenih na stijene. Iako ne zahtijeva prethodno planinarsko iskustvo, mnogi će se složiti da je to izvrstan način za istraživanje prirode.

Ferata Čikola već na samom početku daje čaroban pogled na impozantni kanjon i rijeku Čikolu koju nazivaju simbolom Dalmatinske zagore, put do nje je nemarkiran, ali lako prohodan i traje oko 15 minuta. Cijela ruta je dugačka dva kilometra, a uz lagani hod i povremeno zaustavljanje može se prijeći za 2 do 3 sata. Početak uspona udaljen je oko 25 minuta od Šibenika, a možete ga doživjeti u bilo koje doba godine. Via ferrate zbilja su posebno iskustvo, jedan drugačiji i atraktivniji doživljaj planinarenja.

BICIKLISTIČKE I PJEŠAČKE STAZE PROVEST ĆE VAS KROZ NAJLJEPŠE DIJELOVE OVOG BOŽANSTVENOG KRAJOLIKA

Svima nam je poznato kako današnji užurbani način života ne ostavlja dovoljno vremena za tjelesnu aktivnost i bavljenje sportom te sve veći broj ljudi ima zdravstvenih problema povezanih sa sjedilačkim načinom života. Ako poželite uživati u istinskoj ljepoti i kreativnom umijeću prirode, obujte tenisice ili sjednite na bicikl te doživite neku od atraktivnih pješačkih i biciklističkih staza u Šibeniku i njegovoj okolici.

Na stranici Bike & Hike pronaći ćete brojne rute po svim vrstama podloga i za sve tipove vožnje – bilo da se želite voziti uz obalu i uživati na morskom zraku ili po stazama u zaleđu upoznavati šumske i gorske puteve, vinograde i maslinike. Neovisno o tome jeste li rekreativac ili profesionalni sportaš, šibensko područje je kao stvoreno za rekreaciju na dva kotača. Biciklirajte uživajući u prekrasnim panoramskim stazama i upoznajte mnogobrojne bunje, ostatke starog naselja Žaborića, prirodni izvor pitke vode Ribnik, Morinjski zaljev, starohrvatske crkve, četiri šibenske tvrđave, čuveni most s pogledom na rijeku Krku i cijeli akvatorij, bunkere te brojne druge znamenitosti Šibenika!

ŠETNJA U ZAGRLJAJU MORA KOJA OPIJA AROMOM MEDITERANA

Kanal sv. Ante je prirodni fenomen koji oduševljava svojom slikovitom ljepotom. Stoljećima je štitio ulaz u Šibenski zaljev i učinio ga jednim od najsigurnijih na istočnoj obali Jadrana. Dug je oko 2500 metara, a karakteriziraju ga šume alepskoga bora i hrasta crnike te više od 50 vrsta školjkaša i gotovo 600 vrsta biljaka. Duga 4,4 kilometra, uz kanal se proteže šetnica koja povezuje područje od uvale Paninkovac do otočića Školjića pred Tvrđavom sv. Nikole. Za obilazak šetnice u jednom smjeru potrebna su oko dva sata, a pružit će vam očaravajući pogled na cijeli grad i prelijepi šibenski akvatorij.

Uzduž šetnice na nekoliko mjesta postavljene su klupe i stolovi za predah, solarne svjetiljke za orijentiranje noću, a najljepši su večernji sati kada sunce na zalasku unese puno toplih boja u mirne vode kanala koji opija izgledom i nesvakidašnjom ljepotom!

ODMOR POTRAŽITE U ŠIBENSKIM VINARIJAMA ČIJA VINA ĆE RASPLAMSATI LJUBAV

Iako je sezona kupanja i sunčanja pri kraju, uz bogatu ponudu aktivnog odmora, ove jeseni u Šibeniku možete uživati i u vrhunskim vinima na brojnim lokacijama. Posjetite jednu od vinarija i prepustite se okusima stare Dalmacije. Vino se ovdje radi već dvije tisuće godina o čemu svjedoče testamenti iz davnih vremena, neki čak i iz doba starog Rima. Šibensko zaleđe pruža čitavu lepezu vinograda i vinskih okusa, a može se pohvaliti i autohtonim sortama koje će zadovoljiti i najzahtjevnije nepce.

Dobro vino nužno prati i dobra pozadinska priča, a njen neizostavan dio svakako su i vinarije koje svojim atraktivnim ambijentom pružaju dodatan užitak svojim posjetiteljima. Osjetite gostoprimstvo marljivih vinara čija ljubav prema obroncima i grožđu nadahnjuje i vraća osmijehe na lica!

Naslovna fotografija: Miranda Trklja, TZŽŠK

PODIJELI ČLANAK