Putovanje u zemlju Djeda Mraza je preskupo? Evo kako uštedjeti gotovo 4 tisuće eura za četveročlanu obitelj

Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Na snježnom sjeveru Europe u Rovaniemiju, prijestolnici finske pokrajine Laponije, živi Djed Mraz. Njegovo je selo na brdu Korvatunturi udaljeno devet kilometara od poznatog finskog grada i dvije tisuće kilometara od Sjevernoga pola. Svjetska atrakcija, Dom Djeda Mraza, prepun je vilenjaka, sobova i ledenih snjegovića, a godišnje ga, kažu, posjeti više od 500.000 turista. Oni stižu tijekom cijele godine, no za pravi, autentični doživljaj sela Djeda Mraza, najbolje je ipak doći u studenom ili prosincu. Pripremite se na temperature -20 stupnjeva Celzija, prirodna bogatstva i veličanstvenu božićnu atmosferu. U cijeloj Finskoj, a posebno u zemlji Djeda Mraza, Božić je poseban obiteljski blagdan, ulicama se ore božićne pjesme, organiziraju se sajmovi, sa štandova se šire mirisi slasnih delicija… Laponija je uistinu savršena destinacija za zimsko putovanje, a evo kako možete uštedjeti gotovo 4 tisuće eura za četveročlanu obitelj!

U kojoj je državi najveća minimalna plaća? Rekorder je europska zemlja u kojoj nitko ne radi za manje od 2500 eura

LAPONIJA: CIFRE ORGANIZIRANIH PUTOVANJA SU PAPRENE, NO POSTOJE POVOLJNE ALTERNATIVE

Postoji li zaista dijete koje ne želi posjetiti zemlju Djeda Mraza, ili još bolje, koji to roditelj ne bi volio odvesti svoje dijete u Laponiju, obećanu zemlju za klince? No, cifre organiziranih putovanja su uistinu paprene. Ako idete agencijom na četverodnevno putovanje, platit ćete tu roditeljsku sreću od 1000 do 1200 eura po osobi, a ako vas je četvero (roditelji i dvoje djece), izračunat će i prvašić da je to blizu 5 tisuća eura. To se odnosi samo na smještaj i zračni prijevoz, a svaki dodatni izlet plaća se minimalno 100 eura po osobi. Pa recimo da ćete ovim putovanjem potrošiti budžet na božićne poklone za narednih nekoliko godina. I još nekoliko godina… Naravno da iskustva nemaju cijenu i nisu s ničim usporediva i mjerljiva, no ipak, svjesni smo da prosječna hrvatska četveročlana obitelj o ovom putovanju može samo sanjati.

View this post on Instagram

A post shared by Visit Rovaniemi (@visitrovaniemi)

Zato je Putni Kofer za vas istražio alternativnu varijantu istog putovanja, za koji ćete se morati malo više pomučiti prilikom istraživanja i bukiranja, ali ušteda je uistinu enormna, za mnoge možda i jedina mogućnost za ovakav izlet.

Regija na sjeveru traži od Europe: “Želimo da dan kod nas traje 26 sati! Tako ćemo privući nove stanovnike i promovirati svoj način života”

SNJEŽNI DOM DJEDA MRAZA POVEZAN JE DIREKTNIM LETOM IZ LONDONA

Dakle, otkrili smo da je Rovaniemi, snježni dom Djeda Mraza povezan direktnim letom iz Londona, točnije zračnom lukom London Stansted. Letom iz Londona ste u Rovaniemiju za tri sata, a isto tako i nazad. Taj ćete povratni let platiti oko 100 eura, ako bukirate u studenom ili prosincu ove godine.

Povratni let iz Zagreba, Rijeke, Splita ili Zadra do Londona u pravilu možete naći za 50 eura putem Ryanaira. Uračunajte i noćenje na hotelskom aerodromu jer je teško pronaći povezane letove u istom danu. To će iznositi oko 120 eura noć za cijelu obitelj, uključujući doručak, i to u hotelu s tri zvjezdice. Dakle, samo put po osobi iznosi 150 eura, odnosno 600 eura za četvero, plus 250 eura troškova za smještaj na londonskom aerodromu. Sve skupa je to 850 eura. Sve letove možete istražiti preko Skyscannera ili sličnih platformi za pretraživanje letova.

VELIKA UŠTEDA AKO SMJEŠTAJ POTRAŽITE SAMI

Smještaj u Rovaniemiju za 3 noći stajat će vas maksimalno oko 300 eura – i to u apartmanu 200 metara od centra, s ocjenom Fabulous i rejtingom iznad 8, što je na Bookingu izvrsna ocjena. To znači da ćete u samostalnom aranžmanu za 4 dana i 3 noćenja u Laponiji, avionom preko Londona taj put platiti 1150 eura, za jednu četveročlanu obitelj, dok će vas agencije tamo odvesti po cijeni od 1200 eura po osobi! Doduše, to je direktni let iz Zagreba za Rovaniemi, imate vodiča na hrvatskom jeziku i prijevoz od zračne luke do hotela.

IZLETE PLAĆATE DODATNO, NO DJEDICI MOŽETE POSLATI I PISMO

Svaki izlet u obje varijante, bez obzira koju odaberete, morate nadoplatiti, a ponude možete pogledati na nekoj od platformi GetYourGuide, koji su pouzdani. Ako se još malo potrudite, sigurno ćete naći pružatelja usluga izleta za još povoljnije cijene. Izleti će uključivati skijanje i snowboarding, planinarenje ili vožnju saonicama koje vuku haskiji ili sobovi te ribolov u rupi na ledu. A jedan od izleta koji ne smijete propustiti je čarolija polarne svjetlosti ili Aurora Borealis, fenomen koji se pojavljuje u razdoblju od prosinca do svibnja.

Ako pak ove godine ne stignete do Laponije, svakako Djedici pošaljite pismo, na koje ćete zasigurno dobiti i odgovor. Naime, na sva pristigla pisma se zaista odgovara još od 1992. godine. Adresa je Santa Claus Main Post Office, Tähtikuja 1, 96930 Rovaniemi, Finland.

View this post on Instagram

A post shared by Visit Rovaniemi (@visitrovaniemi)

PODIJELI ČLANAK