Ako su vam dosadile ove ljetne vrućine, imamo nekoliko genijalnih ideja za ljetovanje u austrijskim Alpama

Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Svi znamo za skijanje u Alpama, no isplati li se posjetiti austrijske Alpe ljeti? Apsolutno! Planinarenje, brdski biciklizam ili penjanje po stijenama – u austrijskim Alpama ima toliko toga za vidjeti i raditi tijekom ljetnih mjeseci da će svi ljubitelji aktivnosti na otvorenom ostati razmaženi izborom. Doživite prirodu, osjetite sebe i iskušajte vlastite granice izdržljivosti. Ovo je područje specifično po toliko raznovrsnoj geološkoj raznolikosti na tako malom prostoru, što se ne može vidjeti gotovo nigdje više u Europi. Ljeta su topla, s prosječnom temperaturom od 25 stupnjeva Celzijevih, a u vašim outdoor aktivnostima pratit će vas vedro nebo, sunce i što je najvažnije – svježi planinski zrak. Složili smo mali vodič s nekoliko konkretnih ideja za ljetovanje u austrijskim Alpama, za sve one željne avanturizma i uživanja u prirodi!

STAZA ZIRBENWEG, POPULARNA PLANINARSKA STAZA IZNAD INNSBRUCKA

Više od popodnevne šetnje, ali manje od potpune planinarske avanture, popularna staza Zirbenweg južno od Innsbrucka nudi fantastičan pogled na dolinu Inn, planine Nordkette i samu regionalnu prijestolnicu. Kažu da je ova staza ultimativna za početnike u austrijskim Alpama, ali joj morate pristupiti s oprezom jer, kako kažu domaći, možete postati ovisni o spektakularnim pogledima.

Stazu dugačku 7 km uokviruje najstarija i najveća populacija borova u Europi, a nudi izvrsni panoramski pogled na dolinu Inn. Od kraja lipnja do početka srpnja staza je obrubljena tepihom ružičastih i crvenih alpskih ruža u cvatu. Stazom Zirbenweg možete hodati ili u smjeru zapad-istok od planine Patscherkofel do kolibe Tulfeinalm u Tulfesu (ne zaboravite stati i probati ukusne kolače) ili u drugom smjeru.

TRI ZEMLJE, JEDAN BICIKL – ISPROBAJTE ENDURO FLOW U NAUDERSU

Ako tražite vrhunac biciklističkog užitka, svratite u austrijski Nauders, odakle možete krenuti u avanturu na dva kotača u čak tri zemlje, koje ćete prijeći u samo nekoliko sati. U tom području susreću se regije Tirol (Austrija), Engadin (Švicarska) i Južni Tirol (Italija) i savršena su kombinacija za vaš biciklistički wellness odmor.

VELIKA ZABAVA NA NAJVEĆEM TIROLSKOM JEZERU ACHENSEE

Stanovnici Tirola oduvijek su bili fascinirani vodom u svom kraju – posebno zato što ih do najbližeg ljetovališta dijeli duga vožnja preko granice s Italijom. Stoga nije ni čudo što su Tirolci prihvatili jezero Achensee kao svoje malo more. Ovo dugačko, ali tanko jezero, zapravo, više podsjeća na fjord nego na more, pogotovo s planinskom pozadinom. Isprobajte veslanje na dasci (SUP) ili ostale vodene sportove kao što su jedrenje, windsurfing i kitesurfing. Kombinacija visokih planina i tirkizne vode oduzet će vam dah.

NEKA STAZA ISEL BUDE VAŠA PRVA DUGOPRUGAŠKA STAZA

Kad jednom date priliku višednevnim turama i dugim pješačenjima, brzo ćete pasti na njihove čari. Isel Trail, dugoprugaška staza u Istočnom Tirolu otvorena je 2020. Pješačenje se odvija cijelim tokom rijeke Isel u 5 faza – od njenog ušća u gradu Lienzu do izvora na ledenjaku Umbalkees. A tijekom tog puta doživjet ćete različite svjetove: sunčane doline, slikovita sela, bajkovite šume, vodopade koji oduzimaju dah pa čak i nevjerojatne krajolike arktičkog ledenjaka.

Čarobna Slavonija: nekoliko dobrih prijedloga za izlet u slavonske gradove

Prve tri etape posebno su prikladne za obitelji i početnike. Također možete napraviti pauzu i provesti dan u jednom od sela, upoznajući zemlju i ljude. Najbolje doba godine za šetnju stazom Isel je između svibnja i rujna.

PJEŠAČENJE DO KOLIBE RAMOLHAUS

Većina ljudi bi pomislila da bi najviša zgrada u ravnom Hamburgu bila smještena na vrhu brda negdje na dalekom sjeveru Njemačke – ali bili bi u zabludi. Najviša zgrada u Hamburgu nalazi se u srcu Tirola – riječ je o kolibi Ramolhaus. Velika terasa kolibe nudi nevjerojatan pogled na gotovo dva tuceta ledenjaka, što čini spektakularan prizor u vrijeme izlaska sunca.

Neka od najpopularnijih planinarskih staza počinju od Ramolhausa i vode do vrhova Ramolkögel ili obližnje planine Firmisanschneide. Iskusni planinari mogu doći do Ramolhausa za oko četiri sata iz Obergurgla ili Venta. Dok se budu penjali na 1100 metara do kolibe, imat će dovoljno vremena da razmisle koliko je teško bilo 1881. godine kada je Martin Scheiber izgradio Ramolhaus, prvu planinsku kolibu takve vrste u dolini Ötztal.  

PODIJELI: