Na manje od sat i pol vožnje od Zagreba nalazi se jedno od najljepših jezera u Hrvatskoj – idealno za izlet u prirodu!

Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Izlet u prirodu je odličan način za opuštanje i bijeg od gradske vreve. Bilo da se radi o planinarenju, vožnji biciklom ili jednostavno šetnji uz jezero ili rijeku, priroda uvijek pruža posebno i relaksirajuće iskustvo. Predlažemo da iskoristite dan i posjetite ovo prekrasno jezero koje se nalazi na manje od sat i pol vožnje od Zagreba te da uživate u idiličnom izletu. Ovdje možete birati između različitih aktivnosti, od šetnje i piknika do ribolova ili vožnje biciklom, ovisno o tome što najviše volite i želite doživjeti.

Skriveni dragulji Hrvatske: ove slikovite male gradove i mjesta morate posjetiti

LOKVARSKO JEZERO JE SKRIVENI DRAGULJ GORSKOG KOTARA I IDEALNO JE MJESTO ZA SVE KOJI TRAŽE MIR I OPUŠTANJE U PRIRODI

Jezero je nepravilnog, duguljastog oblika, dugo je dva i pol kilometara, a staza koja ga okružuje proteže se na 17 kilometara. No samo aktivniji rekreativci i hodači prolaze cijelu stazu, većina odabire samo manji dio koji je prikladan i za izlet s djecom i ljubimcima.

View this post on Instagram

A post shared by Croatia Full Of life (@croatiafulloflife)

Iako je savršeno uklopljeno u okoliš i djeluje kao da je oduvijek dio njega, zapravo je riječ o umjetnom jezeru. Nastalo je kada je radnim akcijama od 1952. do 1955. zaustavljena rijeka Lokvarka, a u čast omladinaca koji su radili na njemu, njih više od 25 tisuća, nekada je nosilo ime Omladinsko jezero.

U ovoj neobičnoj crkvi pije se kava, igraju društvene igre, vježba joga, a u večernjim satima postaje noćni bar

Danas je mjesto okupljanja biciklista i šetača, a cijele su mu godine vjerni ribiči. Bogato je, naime, slatkovodnom ribom, klenom, šaranom, karasom… A zabilježeno je i da je upravo u njemu 1973. ulovljena najveća riječna pastrva u svijetu, teška čak 25,40 kilograma.

UŽIVAJTE U GORANSKIM SPECIJALITETIMA NA OBALAMA JEZERA

Ako se uputite na izlet na Lokvarsko jezero, možete biti sigurni da ćete uživati u prekrasnoj prirodi, svježem zraku, aktivnostima i ukusnim gorskim specijalitetima. Na stazu se možete priključiti, naravno, gdje god želite jer je kružna. Najbolji je izbor dio koji prolazi uz samo vodu, kod mjesta Lokve, gdje ćete naći i dvije kuće za odmor i restoran Eva.

Šetnju oko jezera, bilo da se odlučite na dužu ili kraću, idealno je nadopuniti posjetom drugim obližnjim atrakcijama i produžiti svoj odmor u ovom biseru Gorskog kotara. Možete uživati u goranskim specijalitetima na obali jezera, kušati jela od divljači, štrudle s bobičastim voćem, jela od sira i krumpira.

U samo nekoliko kilometara udaljenosti nalazi se niz prirodnih ljepota i turističkih atrakcija uz koje će svaki posjet Gorskom kotaru postati prava avantura za pamćenje.

PODIJELI ČLANAK