zaštitnik grada Karlovca
KADROVI OD KOJIH RASTU ZAZUBICE
Pogledajte najslasniji serijal zbog kojeg ćete odmah poželjeti otputovati u Dalmaciju! Predivni kadrovi mjesta i slavne marende dostupni su potpuno besplatno
Znate li što je to dalmatinska marenda? Sam je pojam jako poznat, no objasniti nekom strancu što je zapravo marenda i dočarati njezinu važnost i magiju nije jednostavan posao. Marenda nije samo gastronomski pojam, ona je i tradicija, dio svakodnevice Dalmaciji i ima veliko kulturološko, pa čak i filozofsko značenje. Ako želite proniknuti u sve tajne tog kultnog obroka, dobra je vijest da su sve epizode predivnog i živopisnog serijala Dalmatinska marenda sada dostupne besplatno na YouTube kanalu Central Dalmatia!
PROJEKT JE NA DANIMA TURIZMA OSVOJIO NAGRADU ZA GASTRONOMSKI DOŽIVLJAJ GODINE
Već dobro poznati projekt Turističke zajednice Splitsko – dalmatinske županije, Dalmatinska marenda, zaradio je vrhunske pohvale javnosti i turističkog sektora, kao i pozitivan odjek među lokalnim stanovništvom. Dokaz tomu je i nagrada koju je projekt osvojio na ovogodišnjim Danima hrvatskog turizma u Opatiji u kategoriji Gastronomski doživljaj godine.
Jednom strancu poprilično je izazovno u nekoliko riječi pojasniti što u Dalmaciji znači marenda. Mnogi taj pojam vežu za prvi obrok u danu, no iz Turističke zajednice Splitsko – dalmatinske županije potrudili su se što vjerodostojnije približiti značenje tog, možemo slobodno reći, filozofskog koncepta u Dalmaciji kroz serijal Dalmatinska marenda koji u 8 epizoda prikazuje tradicionalne marende u svakom dijelu Splitsko – dalmatinske županije.
SVE EPIZODE ŽIVOPISNOG SERIJALA DOSTUPNE SU BESPLATNO NA YOUTUBEU
Serijal se od 23. listopada počeo emitirati na Hrvatskoj radioteleviziji, a sada je dostupan i na YouTube kanalu Turističke zajednice Splitsko – dalmatinske županije. Dalmatinska marenda je puno više od običnog obroka. Toliko različitih jela, drugačijih namirnica, a jedno zajedničko ime: marenda. Sama priča o marendi započinje tamo negdje 50-ih i 60-ih godina prošloga stoljeća, kada su vrijedni dalmatinski ljudi, mahom težaci, seljaci, ribari i radnici u pogonima i tvornicama, od ranog jutra bili na nogama, pa je vrijeme između 10 i 13 sati bilo, kako se kaže, ura od marende.
Prilika za predah. Stanku. U tom razdoblju uobičajeno bi se okupljali u tadašnjim marendaškim objektima diljem Dalmacije, od kojih su mnogi i dan danas otvoreni, i sjedali za stol okrijepiti se uz jednostavna, ali opet bogata i iznimno hranjiva „jela na žlicu“ kojima su im davala snage za nastavak radnog dana. Na meniju su bile tripice, pašticada, gregada, domaća juha i lešo meso, bakalar… Od svega nabrojenoga sigurno vam rastu zazubice?!
MARENDA JE NAČIN ŽIVOTA I PREDSTAVLJA PUNO VIŠE OD SAME HRANE
No, nemojte ni slučajno pomisliti kako se marenda kao koncept, ili bolje reći način života u Dalmaciji, prakticirala isključivo zbog hrane. To je bilo svojevrsno vrijeme odmora, predaha, prilika za ćakulu… Dakako, umjesto lipe riči za marendom bi se nekada povukla i žustra rasprava. A sve se ovo odvijalo oko stola gdje je do izražaja dolazila sva dalmatinska opuštenost, emocija, temperament, kolorit… Upravo te fragmente domaćeg života i lokalnih običaja, Turistička zajednica Splitsko – dalmatinske županije odlučila je „upakirati“ u vrhunski turistički proizvod kroz koncept Dalmatinske marende.
Ovo je prva epizoda iz Starog Grada na Hvaru, a u nastavku pogledajte cijeli serijal Dalmatinska marenda, koji vas, vjerujte, odmah vraća u kamene dalmatinske kale, šarmantne stare konobe i dobro poznati miris mora i borova. Otkrijte kako se ovaj kultni dalmatinski međuobrok održao sve do danas, a pritom dobro zapamtite jela koja ćete sljedeći put kušati kada vas put nanese u ovaj kraj.