Ovaj nevjerojatan fenomen mnoge ostavlja bez daha! Znate li na kojem hrvatskom otoku se nalazi Zmajevo oko?

piše Ana-Marija Topolčić

Jedna od najljepših lokacija na otocima koju definitivno morate posjetiti ako ste ovih dana razmišljali o odmoru u postsezoni definitivno je Dugi otok. Osim brojnih prirodnih ljepota, nestvarnog mora i živopisnih ribarskih naselja, ondje se nalazi i Zmajevo oko. Prirodni je to fenomen koji svojom ljepotom ostavlja bez daha i česta je fotografska kulisa brojnih posjetitelja ovog otoka. Bazen kojeg je izdubilo more, mali komadić raja samo stijenom odvojen od otvorenog plavetnila, zasluženo nosi titulu jednog od najfotogeničnijih mjesta na hrvatskom Jadranu.

U ovoj su državi knjižnice besplatne za sve građane, a čak 70 posto ljudi do najbliže ne mora hodati više od tri kilometara

DUGI OTOK – DRAGULJ JADRANSKOG MORA

Dugi otok jedan je od dragulja Jadranskog mora i skriva neka od najzanimljivijih mjesta na koja ćemo naići istražujući naše otoke. Kristalno čisto i prekrasno plavo more, netaknuta priroda, divljina i krajolici koje su tisućama godina oblikovale vremenske prilike i neprilike, njegov su glavni adut. Pripada zadarskoj otočnoj skupini sjevernodalmatinskih otoka i broji jedanaest naselja, poput mjesta Sali, Zaglav, Žman, Luka, Savar, Brbinj, Dragove i Božava, Soline, Verunić i Veli Rat. Nadaleko je poznat i po Parku prirode Telašćica koji s okolnim akvatorijem i 13 otoka, otočića i hridi čini čudesan sklad prirode na 70.5 km2.

View this post on Instagram

A post shared by Park prirode Telascica (@natureparktelascica)

Dugi otok naseljen je tisućama godina, o čemu svjedoče brojni arhitektonski ostaci, a u pećini Vlakno otkriveni su ljudski ostaci stari čak 11 tisuća godina. Pronađeni muškarac danas je u medijima poznat i kao “najstariji Dalmatinac Šime” koji je ondje živio u vrijeme ranog mezolitika. Ne čudi što je otok toliko dugo naseljen jer je ovo područje od davnina bogato plavom ribom, što ribarstvo i danas čini glavnom djelatnosti za brojne obitelji. No, more je osim za ribu zaslužno i za brojne prirodne fenomene koje danas ovaj otok stavljaju na kartu svih zaljubljenika u istinske otočke ljepote. Jedan od njih je i Zmajevo oko.

Znate li koja tri grada u Hrvatskoj imaju gotovo identičan spomenik? Poznat je po uzdignutom prstu, knjizi u ruci i nožnom palcu koji donosi sreću

ZMAJEVO OKO – PRIRODNI FENOMEN KOJI OSTAVLJA BEZ DAHA

Na jugozapadnom dijelu Dugog otoka nalazi se jedna od najljepših hrvatskih uvala – Brbišćica. Osim po prirodnim ljepotama, ona je i važno geomorfološko središte i nalazište brojnih fosila koji svjedoče o davnoj prošlosti ovoga kraja. Nedaleko od nje priroda je pokazala svu svoju moć kreacije te je tako trošenjem vapnenca pod utjecajem mora i vjetra nastao prirodni fenomen Zmajevo oko.

Ovaj bazen podvodnim je putem spojen s otvorenim morem te se tako oni odvažniji mogu odlučiti na zaron i zaplivati ispod stijene prema beskrajnom plavetnilu. Ono što ovo mjesto također čini posebnim je njegova izoliranost pa ovdje možete uživati u miru kakav nam samo priroda može priuštiti. Zmajevo oko posljednjih je nekoliko godina postao prava atrakcija na Instagramu upravo zbog svoje fotogeničnosti, a fotografije snimljene iz zraka gotovo kao da su mala umjetnička djela.

Sam dolazak do Zmajevog oka može biti malo kompliciran s obzirom na to da je broj parkirnih mjesta u uvali ograničen, no ako putujete sada, u postsezoni, velika je vjerojatnost da ćete izbjeći svaku gužvu. Kako se nalazi tik uz more i ondje nema nikakvoga hlada, dobro se organizirajte i pripazite u koje doba dana ćete krenuti kako ne biste izgorjeli na suncu. Kada dođete do uvale Brbišćica, tek vas nekoliko minuta dijeli do dolaska na ovaj prekrasan bazen.

PRIRODNE LJEPOTE OTOKA

Dugi otok skriva i brojne druge prirodne ljepote. Nemojte izostaviti špilju Golubinku, svjetionik Veli rat, Park prirode Telašćica, slano jezero Mir i jednu od najljepših plaža na Jadranu – Sakarun. Obožavaju ga i ljubitelji aktivnog odmora pa tako ovdje možete voziti bicikle i šetati kroz netaknutu prirodu, a zbog svoje ribarske i maslinarske tradicije, važno je i gastronomsko središte.

Do Dugog otoka možete doći iz Zadra brodom, katamaranom ili trajektom. S obzirom na to da ondje ljeto još uvijek traje, sada je čak u svojem najljepšem rujanskom sjaju. Preporučujemo da ga barem jednim dijelom obiđete biciklom!

PODIJELI ČLANAK