Svijet egzotične ljepote i intrigantne prošlosti: vrijeme je da upoznate Brijune!

Što posjetiti na Brijunima | Vodič kroz Nacionalni park Brijuni
piše Putni Kofer

Nacionalni park Brijuni jedan je od najljepših i najpoznatijih hrvatskih nacionalnih parkova, oaza veličanstvenog sklada čovjeka i prirode koja iz godine u godinu privlači na tisuće turista. Bez obzira odlučite li se u rajskoj prirodi Brijuna uživati samo na jedan dan ili planirate višednevni posjet, sigurni smo da će vas posebnost ovog mjesta oduševiti. Pronađite mir u šetnji fotogeničnim drvoredom borova, zaboravite na gradsku vrevu u Mediteranskom vrtu ili probudite istraživača u sebi te zavirite u čari podmorske staze. Ljubitelji prirode uživat će u prirodnim bogatstvima najrazvedenijeg istarskog otočja, a ljubitelji povijesti i arhitekture u povijesnim zgodama i događajima iz davne prošlosti. Krajnje je vrijeme da ovo očaravajuće mjesto uvrstite na svoju bucket listu – evo što sve posjetiti i doživjeti na Brijunima!

Emilio je "šaptač pticama", spašava ih, liječi i o njima brine: "Ovaj posao te uči kako živjeti s divljinom, a pritom na nju imati minimalan utjecaj"

POVIJEST BRIJUNA: LEGENDA KAŽE DA SU BRIJUNI NASTALI TAKO ŠTO SU ANĐELI SKUPILI KOMADIĆE RAJA RASUTOG PO ISTARSKOJ ZEMLJI

Brijune čini skupina od 14 otoka i otočića koji su se smjestili zapadno od istarske obale. Legenda kaže da je Stvoritelj odlučio napraviti kutak Zemlje koji će nalikovati Raju pa je stvorio Istru koja je sa svojim livadama, šumama i bistrim vodama postala zemaljska inačica Edenskog vrta. No, ljubomorni vrag je postao ljutit te je presreo anđela koji je nosio neiskorišteno kamenje u vreći. Prerezavši vreću, tisuće kamenih stijena prosulo se po istarskoj zemlji. Žalosni anđeli prikupili su kamenje oko jednog dijela Raja te ih zaštitili morskim valovima. Tako su nastali čarobni Brijuni. 

ŠTO SVE POSJETITI NA BRIJUNIMA? UPOZNAJTE EGZOTIČNE ŽIVOTINJE U SAFARI PARKU

Jedna od najpopularnijih atrakcija Nacionalnog parka Brijuni smjestila se na sjevernom rubu Velikog Brijuna. Radi se o Safari parku do kojeg ćete doći panoramskom vožnjom turističkim vlakićem koji je sam po sebi veliki doživljaj. Tijekom vožnje imat ćete priliku uživati u pogledu na pažljivo održavane golf terene i stare gospodarske zgrade sagrađene početkom 20. stoljeća u doba austrijske obitelji Kupelweiser, ali i u mirisu netaknutog raslinja i opuštajućim zvukovima prirode.

Ono po čemu su Brijuni specifični u odnosu na druge hrvatske nacionalne parkove su egzotične životinje koje dolaze iz različitih krajeva svijeta. Naime, ovih 9 zelenih hektara dom su opuštenih nojeva i pomalo bajkovitih albino paunova. Tu je i vesela ljama družina, pitome planinske zebre koje su došle čak iz Gvineje te sveto indijsko govedo.

Najljepši dvorci u Europi čuvari su prošlosti i intrigantnih priča: ovih deset svaki zaljubljenik u povijest mora posjetiti barem jednom u životu

Ipak, najpopularnija stanovnica ovog životinjskog carstva je Lanka, posljednja slonica u Hrvatskoj, koja je na Brijune stigla 1972. godine kao dar indijske premijerke Indire Gandhi. Sve životinje su odreda vesele naravi i spremne na fotografiranje. Ipak, imajte na umu dobrobit svih stanovnika Safari parka i nemojte ih hraniti.

ZNAMENITOSTI UNUTAR NACIONALNOG PARKA BRIJUNI: OBIĐITE OSTATKE RIMSKE VILE I UŽIVAJTE U PREKRASNIM PRIZORIMA BROJNIH POPULACIJA RIBA

Podvodna poučna staza u uvali Verige na istočnoj strani Velog Brijuna predstavlja jedinstveni doživljaj prirodnih i arheoloških vrijednosti iznimno bogatog i sačuvanog podmorja. Razgledavanje traje 45 minuta, dužina staze je 500 metara, a namijenjena je svim posjetiteljima koji znaju plivati i koristiti se maskom, disalicom i perajama.

U pratnji stručnih vodiča imat ćete priliku doživjeti nezaboravni podvodni svijet Brijuna koji krije ostatke nekadašnje rimske vile koja potječe još iz 1. stoljeća te zanimljive morske životinje poput riba, trpova, ježinaca, algi, morskih spužvi, rakova i školjkaša. Ako vas posluži sreća, osim riba, spužvi i rakova, možda ugledate i simpatičnog morskog konjica – vrckavo biće za koje mnogi tvrde da su ga vidjeli, ali rijetkima pođe za rukom fotografirati ga. Obilazak je moguć jedino uz prethodnu rezervaciju, a dodatne informacije potražite na službenim stranicama NP Brijuni.

POSEBNOSTI NACIONALNOG PARKA BRIJUNI: JESTE LI ZNALI DA SU DINOSAURI ŽIVJELI NA OVOM PREKRASNOM OTOČJU?

Ako želite zaroniti još dublje u povijest ovog čarobnog mjesta, u doba prije nego je ljudska noga kročila Brijunima ili Zemljom uopće, potražite otiske dinosaura. Brijunsko ih otočje broji više od 200, a vjeruje se da su ovi drevni gmazovi šetali ovim područjem prije 125 do 100 milijuna godina. Prvi od otisaka možete vidjeti na molu, odmah po iskrcaju s trajekta u velobrijunskoj luci. Riječ je o troprstnom otisku koji vrlo vjerojatno potječe od krupnoga mesojeda iz skupine teropoda.

Prvi nalaz dinosaura u Hrvatskoj pronađen je 1925. godine i potječe s Brijuna. Znanstvenici navode kako je na ovom području živjelo nekoliko vrsta dinosaura, uključujući i T-Rexove rođake, a zbog mekanog muljevitog tla otisci su se zadržali do danas. Replika jednog takvog stvorenja u njegovoj prirodnoj veličini postavljena je na rtu Vrbanj/Barban/Pogledalo, a posebno mu se vesele oni najmlađi.

TITOV CADILLAC ELDORADO IZ 1953. JOŠ JE U VOZNOM STANJU

Brijuni su i danas omiljena destinacija političara i javnih osoba. No, gotovo je nemoguće govoriti o njima, a pritom ne spomenuti njihovog najpoznatijeg stanovnika – Josipa Broza Tita, predsjednika Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Upravo su Brijuni bili mjesto njegove službene rezidencije te je na njima boravio i do šest mjeseci godišnje.

Osim njegove vile, koju i danas možete posjetiti, da bi obilazio svoje voljene Brijune Tito je trebao i prijevozno sredstvo. Godine 1953. na Brijune je stigao tamnozeleni Cadillac kao poklon hrvatskih iseljenika iz Kanade. Ovaj prekrasni primjerak kultnog američkog automobila oduševljava svojim izgledom, a impozantna je i sama njegova dužina koja iznosi 5,6 metara, dok je širina automobila dva metra. 

U njemu su se svojedobno provozali i mnogi svjetski državnici poput egipatskog predsjednika Nassera, indijske premijerkae Indire Gandhi, belgijske kraljice Elizabethe te etiopijskog cara Hailea Selasije. Ovaj je oldtimer i danas prekrasne originalne boje te je u voznom stanju, a posljednja poznata osoba koja se u njemu provozala bila je Salma Hayek. Svatko ga može unajmiti za vožnju otokom, a sata vremena košta 5.000 kuna. Posebno je atraktivan mladencima koji obožavaju obilježiti najsretniji dan u životu upravo vožnjom ovim luksuznim automobilom.

PLAŽA SALUGA – KOMADIĆ PJEŠČANOG RAJA U SJENI STOLJETNIH BOROVA

Odlučite li se za višednevni boravak na Brijunima, svakako ne smijete propustiti Salugu, pješčanu plažu koja se smjestila u uvali okruženoj stoljetnim borovima. Plaža je posuta šljunkom, sigurnost kupačima pružaju educirani spasioci te je pogodna za obitelji s djecom jer ju obilježava izrazito plitko, toplo i kristalno čisto more. U predahu od kupanja, počastite se ručkom u istoimenom restoranu ili jednostavno popijte kavu s pogledom na Istru.

PREGRŠT SADRŽAJA ZA CIJELU OBITELJ: BOGATA PONUDA AKTIVNOG ODMORA I DRUŽENJE S BRBLJIVIM PAPAGAJOM

U Nacionalnom parku Brijuni pronaći ćete jedinstvenu ponudu sportskih i rekreativnih sadržaja za cijelu obitelj – od golfa, tenisa, ronjenja pa sve do biciklizma i kajakarenja. Brijunsko igralište za golf poznato je kao jedno od ekološki najosvještenijih u Hrvatskoj, stoga ne čude mir i tišina netaknute prirode koji će dočekati igrače te nezaboravan doživljaj igranja pod stoljetnim krošanja mediteranskih stabala. Bicikl je vjerojatno jedno od omiljenih prijevoznih sredstava na svijetu pa tako i na Brijunima. Nešto više od 13 kilometara staza vodi uz prekrasan krajolik te su idealna kombinacija za istraživanje i potpuno prepuštanje ljepotama prirode.

Još jedna velika atrakcija Brijuna je i Titov papagaj – Kakadu Koki – vesela pedesetogodišnja životinja koja voli čavrljati, družiti se i rukovati s posjetiteljima. ‘Stari, kako si? Kako se zoveš? Tito! Zdravo, Tito!…,’ samo je dio bogatog Kokijeva vokabulara koji se može pohvaliti i sa selfijima s brojnim poznatim osobama kao što su princeza Caroline od Monaca i John Malkovich. Uz Kokija, ne propustite posjetiti maslinu staru oko 1600 godina te Mediteranski vrt, prvi stilski oblikovan perivoj u Europi u kojem možete vidjeti čak 169 autohtonih i egzotičnih biljaka.

Naslovna fotografija: Marko Vrdoljak

PODIJELI ČLANAK