Grad Rijeka

Vodič kroz Rijeku

Grad koji teče, rokerski grad, grad slobode i tolerancije, prijestolnica kulture, sve je to najveći grad Kvarnera i Primorja. Povijesna, kulturna i industrijska baština zovu na razgledavanje, a brojni barovi i restorani na uživanje u svakom trenutku u ovom jedinstvenom gradu. Rijeka možda nije čest odabir za ljetovanja, iako je na moru, ali je savršen izbor za kratki city break, koji u ljetnim mjesecima lako možete nadopuniti kupanjem i uživanjem u moru. Krenimo u obilazak!
1

ŠTO POSJETITI U RIJECI? UPOZNAJ GRAD KROZ PRIČE OČUVANIH ZNAMENITOSTI

Posjetitelji grada kojeg na pola dijeli Rječina za početnu točku obilaska trebali bi odabrati Korzo, najprostraniju gradsku šetnicu do koje, može se reći, vode svi putevi u Rijeci. Ova žila kucavica grada, koja nosi ime Ante Starčevića, u blizini je gotovo svih najvažnijih gradskih znamenitosti, a na njoj ne možete promašiti Gradski toranj, najprepoznatljiviji simbol Rijeke.

S Korza djelomično puca pogled i prema moru, a jedna od zgrada koja će zakloniti taj pogled je nekadašnja Guvernerova palača, u kojoj je danas smješten Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja. Gradnja gradnja je trajala od 1893. do 1896. godine, a palača je smještena na parceli površine 12 tisuća četvornih metara. Prema legendi, upravo je u prostorijama ove palače Antun Mihanović napisao “Hrvatsku domovinu”, danas poznatiju kao hrvatska himna “Lijepa naša”.

2

PROŠETAJTE KROZ VAŽNA MJESTA RIJEČKE POVIJESTI

Kad ste na Korzu, nadohvat ruke su vam brojna važna mjesta riječke povijesti. Prošetajte do Trga Riječke rezolucije, dođite do Koblerovog trga s kojeg se ulazi u Stari grad, gdje pak možete razgledati antička Stara vrata, katedralu sv. Vida, zaštitnika Rijeke, crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije, a tu je i popularni Kosi toranj.

Vodič kroz Zagreb
3

KOSI TORANJ

A otkud kosi toranj u Rijeci, pitate se? Riječ je o zvoniku Kosi crkve Uznesenja Marijina u Starome gradu, a tako je nazvan jer je prema mjerenjima iz 1920. godine nagnut oko 40 centimetara. Za to su krive podzemne vode, točnije potok Lešnjak, koji potkopava njegove temelje. Bez brige, slobodno ga razgledajte, utvrđeno je da potpuno siguran od urušavanja!

4

STARA GRADSKA VRATA

Zanimljivu povijesnu legendu kriju Stara gradska vrata, najstarija građevina u Rijeci koja datira iz rimskog doba. Kako nema puno zapisa njihovu nastanku u 18. stoljeću gradski je patricij proglasio da je sagrađen u čast pobjede rimskog cara Klaudija II. Kasnije se ispravno zaključuje da je riječ o vratima, i u 19. stoljeću pojavljuje se ideja da se luk rasformira i preseli na neku drugu lokaciju. Građani Rijeke su se pobunili i spriječili devastaciju i danas su ponosni na najstariji spomenik svog grada.

5

KATEDRALA SV. VIDA

Katedrala sv. Vida posvećena je zaštitniku grada i plijeni pažnju svojim raskošnim ovalnim oblikom. Gradnja je počela 1638., a za nju su zaslužni isusovci.

Vodič kroz Vinkovce
6

NAJVEĆA BAROKNA PALAČA U HRVATSKOJ

Palača šećera dio je “najslađeg” dijela povijesti riječke industrije. Najveća barokna poslovna palača u Habsburškome Carstvu sagrađena je u 18. stoljeću za preradu šećera, a njezinim otvorenjem počinje razvoj industrije u Rijeci. Šećerana odlazi u stečaj 1826., zgrada nakon toga neko vrijeme služi za preradu duhana, nakon čega je godinama bila nijemi svjedok nekad veličanstvene industrije. U sklopu projekata pokrenutih povodom titule Rijeka Europska prijestolnica kulture 2020. palača je napokon obnovljena i ponovo otvorena i u nju je smješten stalni postav Muzeja grada Rijeke.

7

JEDAN OD NAJNEOBIČNIJIH STADIONA NA SVIJETU

Prepoznatljiv detalj koji krasi gotovo svaku razglednicu iz Rijeke su dizalice, postavljene početkom prošlog stoljeća. Danas imaju tek simboličko značenje i podsjećaju na veliku industrijsku povijest grada. Uz dizalice, ljubitelji sporta zasigurno poznaju nogometni klub iz Rijeke i popularnu Kantridu, riječki nogometni stadion koji je zbog svoje ljepote i jedinstvenog okruženja uz more proglašen među najneobičnijim stadionima svijeta.

8

POZNATO MARIJANSKO SVETIŠTE

Naposljetku, Rijeka ne bi bila Rijeka bez svog poznatog marjanskog svetišta na Trsatu. Prema legendi, na mjestu današnjeg svetišta Majke Božje Trsatske, kod utvrde koja je do tada služila kao promatračnica za obranu grada, 1291. ukazala se Nazaretska kućica Svete obitelji. Osim po svetištu, Trsat je poznat i kao mjesto s kojeg puca jedan od najljepših pogleda na Kvarnerski zaljev.

Vodič kroz Dubrovnik
9

AUTENTIČNA KUHINJA: GDJE DOBRO JESTI U RIJECI?

U samom gradu postoji niz malih konoba u centru s jednostavnim marendama po pristupačnim cijenama, kao što su Fiume ili Mornar na glavnoj gradskoj tržnici, ili Primorska konoba u Starom gradu. Do Kantride se isplati potegnuti na meso u Zonu ili u Ribicu na ribu, a Tarsa na Trsatu poznata je po mesnim jelima. U blizini Rijeke, točnije u Opatiji, naći ćete jedan od najboljih hrvatskih restorana visoke kuhinje – Plavi podrum.

10

NOĆNI ŽIVOT

Kad se radi o noćnom životu i opuštanju uz kavu ili neko piće, Rijeka svakako ima što za ponuditi. U šarmantno uređenom Dnevnom boravku osjećat ćete se baš kao u vlastitom, u Beertiji i King’s Pubu teško ćete ostati na samo jednom piću, a za zabavu do jutra (kad opet bude dozvoljena) tu je klub Život u Ružićevoj, kao i ulica koju lokalci zovu “pijanom”. Riječ je o Jedrarskoj ulici u centru u kojoj je niz kafića koji rade do sitnih sati.

SAZNAJ VIŠE: Izleti u okolici Rijeke

PODIJELI: