Rijeka ima savršen položaj za uzbudljive dnevne izlete: krenite u brda, na otoke i istražujte povijesne utvrde

Izleti u okolici Rijeke: Imamo 5 ideja kamo biste mogli već ovog vikenda
piše Putni Kofer

Položaj Rijeke gotovo je idealan. Sa svih strana grle ju brda, Risnjak, Učka i cijeli Gorski kotar, a ispred nje je more po kojem su „razbacani” neki od najljepših hrvatskih otoka. Njeni su susjedi i s lijeve i s desne strane šarmantni gradići kvarnerske rivijere, a tek kratka vožnja kroz tunel Učka dijeli ju od cijele šarene i mogućnostima prebogate unutrašnjosti Istre. Kako biste izbjegli pretraživanje u zadnji tren ‘Izleti u okolici Rijeke’, donosimo nekoliko prijedloga – kako za one kojima je najdraži odmor u prirodi, tako i za one koji više vole gastronomske doživljaje, fina vina i kulturno-povijesne ture.

OPATIJSKA RIVIJERA SAVRŠENA JE ZA AKTIVNI ODMOR

Elegantna i profinjena, stara dama hrvatskog turizma u svako je godišnje doba omiljeno odredište za izlet i kratki odmor. Iz Rijeke se do Opatije u trenu dolazi autom, a dobre su međugradske autobusne linije. U Opatiji uživajte u austrougarskoj arhitekturi, provjerite zašto su ju oduvijek rado posjećivali velikaši i plemićke obitelji iz ovog dijela Europe, pojedite kolač na terasi s pogledom na more u jednom od njezinih mnogobrojnih izvrsnih hotela.

Prošetajte parkom Vile Angiolina i otkrijte cijelu opatijsku rivijeru na najljepšoj šetnici uz more: opatijski Lungomare vodi kroz Ičiće, Iku i Lovran, a nastavlja se i dalje, prema Mošćeničkoj Dragi. Mnogi kažu da je riječ o najljepšoj stazi uz more u Hrvatskoj: provjerite jesu li u pravu!

Kamo na izlet s djecom? Pet mjesta koja će klinci obožavati

HAHLIĆI – PUTEVIMA SUHOZIDA I DIVLJIH KONJA

Rijeka je, već smo spomenuli, okružena prekrasnim brdima, u neposrednoj blizini nalaze se Nacionalni park Risnjak i park prirode Učka, no tu je i jedna manje poznata oaza prekrasne prirode – planinski masiv Hahlići, od milja zvan i Grobničke Alpe. Ovaj izlet je planinarski pa će vam za njega trebati dobra obuća, najbolje gojzerice, i nešto kondicije. Ali bez brige, ne radi se o jako strmim usponima.

Početna točka je u mjestu Podkilavac u kojem možete ostaviti automobil, a do njega iz Rijeke voze i autobusi. Tri su najčešće rute: preko „kolci”, preko „čeke” i preko grebena. Prva je najstrmija, pa predlažemo uspon preko grebena i spust preko „čeke”. Vidici koji će se otvarati pred vama su nevjerojatni, široka polja zeleno-zlatne trave, kamene stazice… Vrhovi koje možete obići su Fratar, Obruč, Suhi vrh, no cilj izleta može biti i samo prekrasan planinarski dom Hahlići u kojem se možete ugrijati i okrijepiti prije spusta na početnu točku.

OTKRIJTE ČAROBNE LJEPOTE GORSKOG KOTARA

Gorski Kotar s razlogom se od milja naziva „zeleno srce Hrvatske”, a iz Rijeke su sve njegove ljepote vrlo jednostavno dostupne. U NP Risnjak ne propustite posjetiti poučnu stazu Leska, laganu šetnicu dostupnu u svako doba godine, uputite se do izvora Kupe ili se odvažite na ozbiljnije planinarenje i osvojite Risnjak, istoimeni najviši vrh koji se nalazi na 1528 metara nadmorske visine.

Skrivene oaze: 3 prekrasna jezera koja se nalaze samo 20tak minuta od centra Zagreba, a samo rijetki za njih znaju

U Skradu obiđite dva prirodna fenomena za koja zna cijela Hrvatska, Vražji prolaz i Zeleni vir. Prošetajte stazom u Kanjonu Kamačnik. Obiđite Fužine ili napravite krug oko Lokvarskog jezera. Mogućnosti za izlet u Gorski kotar uistinu su nebrojene!

UPOZNAJTE KRK KOJI PONOSNO NOSI LASKAVU TITULU ZLATNOG OTOKA

Zlatni otok s kopnom je povezan mostom pa bi bila prava šteta ne otkriti sve tajne koje skriva. Ako ste ljubitelj aktivnog odmora, na Krku će vas oduševiti stotine kilometara uređenih biciklističkih staza, planinarske staze i vidikovci poput onih u zaleđu Baške, uređeni Put svetog Jakova, kružna pješačka staza koja povezuje sve najljepše točke otoka…

Niste za toliko aktivnosti? Nema problema! Otok Krk je idealno odredište i za gastronomsko-enološki izlet. U Vrbniku kušajte slavnu krčku žlahtinu, koja savršeno paše uz otočki specijalitet šurlice sa šugom ili slavnu krčku janjetinu.

TURA FRANKOPANSKIM KAŠTELIMA

Okolica Rijeke područje je brojnih starih utvrda i kaštela iz vremena Frankopana, plemićke obitelji koja je utjecala na povijest cijelog kraja. Ako volite povijest i kulturu, jedan dan izdvojite za obilazak onih najljepših. Na ovom je području čak sedamnaest kaštela, utvrđenih gradova i dvoraca te tri sakralna kompleksa.

Krenite od onih najbližih Rijeci, obiđite Grobnik, Drivenik, Bribir, Kraljevicu, Čabar i upoznajte priču o obitelji koja je ispisala pet i pol stoljeća hrvatske povijesti.

Što posjetiti u Rijeci? Istražite grad kroz priče očuvanih znamenitosti

Grad koji teče, rokerski grad, grad slobode i tolerancije, prijestolnica kulture, sve je to najveći grad Primorja. Povijesna, kulturna i industrijska baština zovu na razgledavanje, a brojni barovi i restorani na uživanje u svakom trenutku u ovom jedinstvenom gradu. Saznajte što sve posjetiti u Rijeci i krenite u obilazak multikulturalnog srca Europe koje te uvijek dočekuje raširenih ruku.

– – – 

Potražite inspiraciju za putovanje ili vikend izlet na našem Facebook profilu ili nas zapratite na Instagramu i Tik Toku.

PODIJELI: