U ovoj su državi knjižnice besplatne za sve građane, a čak 70 posto ljudi do najbliže ne mora hodati više od tri kilometara

Foto: Devon Divine, Unsplash
piše Putni Kofer

U Finskoj su knjižnice mnogo više od uobičajenih mjesta za čitanje i posudbu knjiga: one su kamen temeljac ravnopravnog društva i igraju ključnu ulogu u socijalnom tkivu zemlje. Finske knjižnice pružaju neprocjenjive resurse za učenje, podršku pismenosti te unapređenje obrazovanja. One su kao dnevni boravak za građane, a ono što je posebno važno jest da su te usluge potpuno besplatne i dostupne svima. Bez obzira na to jeste li u velikom gradu ili malenoj općini, u Finskoj ćete uvijek pronaći knjižnicu. I baš svako mjesto ima svoj vlastiti prostor za druženje, učenje i istraživanje!

Najljepši dvorci u Europi čuvari su prošlosti i intrigantnih priča: ovih deset svaki zaljubljenik u povijest mora posjetiti barem jednom u životu

BESPLATAN PRISTUP ZNANJU ZA SVE

Većina knjižnica u Finskoj nudi besplatne usluge svojim korisnicima. Ova skandinavska zemlja ima iznimno razvijen sustav javnih knjižnica koji je financiran iz poreza i proračuna, što omogućava građanima besplatan pristup knjigama, časopisima, elektroničkim resursima i drugim medijskim sadržajima. Korisnici obično mogu posuđivati knjige i druge materijale, koristiti računala, prisustvovati događanjima i programima te koristiti različite usluge knjižnica bez dodatnih troškova.

U FINSKOJ JE BROJ POSJETA KNJIŽNICI I POSUĐENIH JEDINICA PO GLAVI STANOVNIKA MEĐU NAJVIŠIMA U SVIJETU

Finska knjižnična mreža obuhvaća različite vrste ustanova. To uključuje javne, odnosno gradske knjižnice, istraživačke knjižnice (koje uključuju sveučilišne knjižnice, knjižnice primijenjenih znanosti i specijalne knjižnice) te knjižnice smještene u školama i drugim obrazovnim ustanovama. Važno je napomenuti da su gradske i istraživačke knjižnice dostupne svim građanima bez obzira na njihovu pozadinu ili status.

Finska ima zakon koji propisuje obvezu svake općine pružiti knjižnične usluge koje zadovoljavaju određene standarde. To znači da pristup knjižnicama i njihovim resursima nije luksuz, već temeljno pravo svakog stanovnika.

Kultni obrok koji je simbol hedonizma i okupljanja oko stola ima samo jedno pravilo: hrana mora biti ukusna, domaća i pripremljena s ljubavlju

Sustav gradskih knjižnica u ovoj prekrasnoj zemlji zadovoljava visoke međunarodne standarde kvalitete. U Finskoj postoji čak 738 glavnih i podružnih knjižnica. Impresivno je da do 70 posto Finaca živi unutar svega tri kilometra udaljenosti od svoje lokalne knjižnice, dok čak 93 posto Finaca ima pristup knjižnici udaljenoj najviše 10 kilometara. Ova široka dostupnost knjižnica odražava predanost Finske obrazovanju i kulturi.

NACIONALNA KNJIŽNICA FINSKE JEDNA JE OD NAJPOPULARNIJIH U ZEMLJI

Ako ste zaljubljenik u svijet Harryja Pottera i čarobnjaštva, Nacionalna knjižnica Finske u Helsinkiju može vam pružiti osjećaj kao da ste kročili u stvarni Hogwarts. Ova čarobna knjižnica ima svoju jedinstvenu čar i povijest te je osnovana davne 1919. godine. No, umjesto magičnih napitaka i čarobnih štapića, Nacionalna knjižnica odgovorna je za čuvanje bogate finske kulturne baštine.

Ova impozantna ustanova služi kao čuvarica mnogih vrijednih književnih djela, arhiva, rukopisa i drugih kulturnih blaga. Posjetitelji mogu osjetiti duboku povezanost s finskom kulturom i poviješću dok istražuju njezine zbirke. Knjižnica se ističe ne samo po svojoj bogatoj kolekciji, već i po svojoj arhitekturi. Njezina prepoznatljiva zgrada postala je simbol Helsinkija i popularno odredište za posjetitelje.

Baš kao što Hogwarts ima svoje knjižnice pune tajanstvenih knjiga i zagonetnih koridora, Nacionalna knjižnica Finske nudi inspiraciju i znanje na svakom koraku. To je mjesto gdje se susreću prošlost, sadašnjost i budućnost, što je čini idealnim mjestom za sve one koji cijene kulturu, umjetnost i književnost.

PODIJELI ČLANAK