U ratu je vozila kamion, prije ručka pila je koktel, imala je svog privatnog pjesnika i bankomat… Zanimljivosti o kraljici Elizabeti II. koje niste znali

Foto: Flickr
piše Lucija Biondić

I da nije bila britanska kraljica, Elizabetha II. bila bi zanimljiva sugovornica s obzirom na život koji je proživjela. Što god mislili o monarhijama, plavoj krvi i kraljevskim glavama, kraljica Elizabetha II. bila je svjedokom turbulentnog vremena – Drugi svjetski rat, prvi letovi u svemir i slijetanje na Mjesec, dekolonizacija Afrike, pad Berlinskog zida, ulazak, a zatim i izlazak Velike Britanije iz Europske unije… Značajni događaji obilježili su 20. stoljeće, a britanska kraljica bila je njihov živi svjedok, pa čak i sudionica i to nerijetko u prvom redu. No, Elizabetha II. bila je i žena od krvi i mesa sa svojim malim ženskim i ljudskim ‘kapricima’. U nastavku vam donosimo zanimljivosti o kraljici Elizabethi II. koje vjerojatno niste znali.

U kojoj je državi najveća minimalna plaća? Rekorder je europska zemlja u kojoj nitko ne radi za manje od 2500 eura

KRALJICA ELIZABETHA II. I MARILYN MONROE BILE SU VRŠNJAKINJE

Rođena 1926. godine, Elizabetha II. bila je vršnjakinja Marilyn Monroe. Od Marilyn je Elizabetha bila starija nepunih mjesec i pol dana. No kako je glumica umrla u 37. godini, britanska kraljica nadživjela ju je punih 60 godina. Dvije žene u koje su oči svijeta bile uprte za njihova života, ali i nakon smrti, susrele su se kao 30-godišnjakinje u Londonu.

KRALJICA ELIZABETHA II. NIJE ROĐENA KAO NASLJEDNICA PRIJESTOLJA

Kraljica Elizabetha nije trebala biti britanska kraljica, baš kao što njezin otac nije trebao biti kralj. Prvih deset godina života bila je gotovo nebitna britanskoj kraljevskoj kruni. Elizabethin status mijenja se smrću njezina djeda Georgea V. i odlukom Elizabethina strica Edwarda VII. da abdicira nakon samo jedne godine ‘kraljevanja’ kako bi se mogao oženiti Amerikankom Wallis Simpson. Kako Edward VIII. u to vrijeme nije imao djece, sljedeći u nasljednoj liniji bio je Elizabethin otac Albert koji stupa na prijestolje i uzima ime George VI. U to vrijeme 10-godišnja Elizabetha postaje prva u liniji nasljeđivanja britanske krune.

OBITELJSKI NADIMAK ELIZABETHE II. BIO JE LILIBET, A KAO KRALJICA POTPISIVALA SE S ELIZABETH R

Kraljičina mlađa sestra Margaret, koju su u obitelji nazivali Margot, krivo je izgovarala ime svoje starije sestre, pa su Elizabethu svi u obitelji počeli zvati Lilibet. Baš onako kako ju je Margot zvala. Krsno ime Elizabethe II. bilo je Elizabetha Alexandra Mary Windsor, a sva tri imena dobila je po svojim precima – Elizabeth po majci, te Alexandra po prabaki i Mary po baki s očeve strane. Nakon što je postala britanska kraljica sva svoja pisma potpisivala je s Elizabeth R. Kraljici u potpisu nije trebalo prezime, a slovo R dolazi od latinske riječi ‘regina’ što znači kraljica, odnosno vladarica.

Nerazvikani gradovi u Europi koje vrijedi posjetiti ovog proljeća: osvajaju ljepotom, šarmom, arhitekturom i životom koji teče njihovim ulicama

U DRUGOM SVJETSKOM RATU VOZILA JE KAMION

Kad je buknuo Drugi svjetski rat 1939. godine željela je sudjelovati u njemu i s tim je opsjedala oca. Na početku je kao 14-godišnjakinja sudjelovala u radijskim emisijama u kojima je hrabrila najmlađe, a tijekom rata završila je i vojnu obuku te se 1945. godine kao 18-godišnjakinja pridružila ženskoj pomoćnoj teritorijalnoj službi vozeći kamion. Tako je postala i jedina ženska članica kraljevske obitelji koja je bila dijelom oružanih snaga i do svoje smrti jedina osoba ne čelu neke države koja je službeno služila u Drugom svjetskom ratu.

KRAJ DRUGOG SVJETSKOG RATA ELIZABETHA II. PROSLAVILA JE INKOGNITO NA ULICAMA LONDONA SA SVOJIM BUDUĆIM PODANICIMA

Kad je tadašnji britanski premijer Winston Churchill 8. svibnja 1945. godine proglasio Drugi svjetski rat završenim, Elizabeth je nagovorila oca da joj dopusti pridružiti se stanovnicima u slavlju na londonskim ulicama. Kralj George VI. dopustio je sestrama da se inkognito i bez pratnje pridruže slavlju, a Elizabetha je taj dan pamtila kao jedan od najupečatljivijih u životu.

KRALJICA ELIZABETHA II. ZARUČILA SE BEZ ZNANJA RODITELJA

Samo godinu dana nakon završetka Drugog svjetskog rata pet godina stariji princ Philip od Grčke i Danske zaprosio je Elizabethu tijekom njihova jednomjesečnog boravka u Balmoralu. Elizabetha je odmah pristala bez da je išta javila roditeljima. Kad je George VI. konačno saznao za  zaruke odlučio ih je blagosloviti, no samo ako njegova ljubimica s javnom objavom pričeka dok ne navrši 21. godinu. Elizabetha je ispunila očevu želju i čekala gotovo godinu dana – da je zaručena objavljeno je u srpnju 1947. godine.

VJENČANICU JE ELIZABETHA II. PLATILA U BONOVIMA

Kako su u vrijeme njezina vjenčanja u optjecaju još uvijek bili bonovi, Elizabetha je iskoristila bonove za hranu te 200 kupona od Vlade Ujedinjenog Kraljevstva kako bi platila vjenčanicu. Ipak, neka vas ovi podatci ne zavaraju. Elizabethina vjenčanica bila je iznimno elegantna; sašivena je od najfinije svile boje slonovače i ukrašena s 10.000 bisera, za njezinu je izradu trebalo šest mjeseci, a veo je bio dugačak 4 metra. Zanimljivo je kako je za potrebe snimanja serije The Crown izrađena replika kraljičine vjenčane haljine, a njezina je izrada u današnje vrijeme koštala gotovo 40.000 dolara, što je skoro 300.000 kuna.

IZRAVNI TELEVIZIJSKI PRIJENOS KRUNIDBE KRALJICE ELIZABETHE II. BIO JE PROTIVAN NJEZINIM ŽELJAMA

Elizabetha II. imala je tek 25 godina kad joj je preminuo otac George VI i kad je sjela na tron. Bila je toliko stidljiva da nije željela niti fotografiranje vjenčanja, kamoli TV prijenos. S njom su se složili pripadnici britanskog visokog društva, ali iz drugih razloga – vjerovali su da se time narušava njihova privilegija da svjedoče iznimnom događaju kao što je krunidba, jer bi taj događaj ‘dijelili’ s običnim pučanima. Na kraju je osnovano povjerenstvo kojim je presjedao princ Philip i koje je donijelo odluku da se kamere smiju postaviti samo na jedno mjesto u Westminsterskoj opatiji te da se kraljicu ne smije snimati izbliza.

ELIZABETHA II. PROVOZALA JE SAUDIJSKOG PRESTOLONASLJEDNIKA U VRIJEME KAD U SAUDIJSKOJ ARABIJI ŽENAMA NIJE BILO DOZVOLJENO SJESTI ZA VOLAN, A ON JU JE ZAMOLIO DA – USPORI

Prestolonasljednika Saudijske Arabije Elizabetha II. ugostila je 2003. godine u Balmoralu, pa mu ponudila da će ga provesti škotskim imanjem. Sama je sjela za volan Range Rovera, u vrijeme kad ženama u Saudijskoj Arabiji nije bilo dozvoljeno voziti, i stisnula gas. Princ je navodno bio toliko nervozan zbog kraljičine brze vožnje uskim cesticama i neprestanog razgovora, da je preko prevoditelja zamolio Elizabethu II. da uspori i koncentrira se na vožnju.

Inače, tijekom svoje 70-godišnje vladavine kraljica je upoznala 15 britanskih premijera – prvi je bio Winston Churchill, zadnje se susrela s aktualnom britanskom premijerkom Liz Truss dva dana prije smrti. Za svog je života upoznala 14 američkih predsjednika te je ugostila ili se susrela sa 113 predsjednika država, među kojima su bili i vladar Etiopije Haile Selassie i japanski car Hirohito.

KRALJICA ELIZABETHA II. UJUTRO SE KUPALA U NE VIŠE OD 20 CM VODE, A PRIJE RUČKA I SPAVANJA UŽIVALA JE UZ ČAŠICU ALKOHOLA

Jutarnja kupka bila je uvijek iste temperature i nikad se nije kupala u više od 20 cm vode. Uz to bi pila svoj jutarnji čaj. Prije ručka bi redovito popila omiljeni koktel – gin sa slatkim aperitivnim vinom Dubonnetom, kriškom limuna i puno leda, dok bi uz ručak pila vino. Dan bi završila s čašom pjenušca ili martinijem prije spavanja. Kad smo već kod alkohola, zanimljivo je i kako je imala ‘službenog pjesnika’ kojeg je sama imenovala, a koji je uz godišnju plaću od 5750 funti (50.000 kn) bio plaćen punom bačvom sherrya.

33 GODINE KRALJICA ELIZABETHA II. KORISTILA JE ISTI LAK ZA NOKTE

Od 1989. godine Elizabetha II. koristila je isti lak za nokte. Njezin je frizer tada tražio od brenda Essie bočicu laka klasične bijeloružičaste nijanse, jer je kraljica odbijala nositi bilo koju drugu nijansu laka. Lak za nokte ove nijanse i danas je dostupan u trgovinama, nazvan je Ballet Slipper i cijena mu je oko 60-ak kuna.

U PODRUMU BUCKINGHAMSKE PALAČE KRALJICA ELIZABETHA II. IMALA JE SVOJ PRIVATNI BANKOMAT

Možete se pitati što će kraljici gotovina, no činjenica je da je u podrumu Buckinghamske palače imala svoj privatni bankomat koji su koristili članovi kraljevske obitelji. Navodno kraljica s privatnim bankomatom nije ni po čemu posebna, može ga dobiti svatko tko ima 1,3 milijuna funti na svom računu. No ono po čemu jest posebna je to što iako nije morala plaćati porez, ona je to odabrala dobrovoljno činiti. Istina, nakon pritiska javnosti 1993. godine. I kad smo već kod poreza, kralj Charles neće ga platiti na nasljedstvo koje se procjenjuje na 500 milijuna dolara.

KRALJICA ELIZABETHA II. UZGOJILA JE VLASTITU PASMINU PASA – DORGI

Cijeli je svijet upoznat s kraljičinom ljubavlju prema korgijima. Tijekom života imala je više od 30 korgija iz vlastitog legla koje je započelo sa Susan koju je dobila od oca za 18. rođendan. No zanimljivo je i kako je odgovorna za posve novu pasminu – dorgi. Radi se o mješancima korgija i jazavčara koji su nastali sasvim slučajno kad se jedan od kraljičinih korgija ‘spetljao’ s jazavčarom Pipkin princeze Margarete.

KAO SREDSTVO TAJNE KOMUNIKACIJE S OSOBLJEM KRALJICA ELIZABETHA II. KORISTILA JE SVOJU RUČNU TORBICU

Britansku kraljicu bilo je gotovo nemoguće vidjeti bez ručne torbice. Ne čudi to kad znate da je upravo ovaj asesoar koristila za komunikaciju s osobljem. Primjerice, ako je željela biti ‘spašena’ s dosadnog ili neugodnog sastanka, stavila bi torbicu na stol. Za njezinu pratnju to je značilo da s događaja želi otići u idućih pet minuta. Ukoliko bi, pak, spustila torbicu na pod, osoblje je djelovalo odmah, jer je to značilo da kraljica želi odmah završiti razgovor u kojem se našla.

KRALJICA ELIZABETHA II. BILA JE NAJDUGOVJEČNIJA VLADARICA U BRITANSKOJ POVIJESTI I DRUGA NAJDUGOVJEČNIJA VLADARICA U SVJETSKOJ POVIJESTI

Elizabetha II. bila je kraljica 70 godina i 214 dana. Jedna je od četiri svjetska vladara koji su bili na čelu neke države više od 70 godina, a samo je francuski kralj Louis XIV (1643-1715) vladao dulje od nje. Njegova je vladavina trajala 72 godine i 110 dana, no valja imati na umu kako je on na francuski tron zasjeo kad je ima tek pet godina. Osim toga, bila je i najstarija britanska kraljica. Prije nje taj je ‘rekord’ držala njezina prabaka, kraljica Viktorija, koja je umrla u 82. godini.

81% DANAŠNJIH STANOVNIKA VELIKE BRITANIJE NIJE BILO ROĐENO KAD JE ELIZABETHA II. POSTALA KRALJICA

Četiri od pet stanovnika Velike Britanije nije se još rodilo kad je Elizabetha II. zasjela na kraljevski tron. Za smrt svoje kraljice Velika Britanija pripremljena je od 1960. godine. „Operacija London Bridge“ kodni je naziv protokola koji je pokrenut u trenutku smrti kraljice Elizabethe II., čak 62 godine nakon što je osmišljen.

PODIJELI ČLANAK