Najbolje biciklističke rute: Istražite zelenu okolicu Zagreba na dva kotača

Biciklističke rute u okolici Zagreba
piše Putni Kofer

Svima nam je poznato kako današnji užurbani način života ne ostavlja dovoljno vremena za tjelesnu aktivnost i bavljenje sportom te sve veći broj ljudi ima zdravstvenih problema povezanih sa sjedilačkim načinom života. Vožnja biciklom je sve popularniji oblik rekreacije i za razliku od mnogih drugih sportova ne zahtijeva visoku razinu fizičkih vještina ni kondiciju, a blagodati biciklizma su brojne.

Obožavatelji Elze, Ane i Olafa, pažnja! Otvoren je prvi tematski park na temu Snježnog kraljevstva koji posjetitelje vodi u magični Arendelle

Želite li se osjećati bolje, sjednite na bicikl i doživite neku od atraktivnih biciklističkih staza u okolici Zagreba. Neovisno o tome jeste li rekreativac ili profesionalni sportaš, zelena okolica Zagreba kao da je stvorena za turizam i rekreaciju na dva kotača.

BREŽULJCIMA I NIZINOM ZAPREŠIĆKOG KRAJA I RIJEKE SAVE

Upoznajte Zaprešić i njegovu okolicu. Kako ga često opisuju, Zaprešić je grad po mjeri čovjeka, kraj koji se diči svojom bogatom i zanimljivom povijesti i brojnim dvorcima. Uputite se biciklom na stazu koja je duga ukupno 29 kilometara i za koju će vam trebati 2 sata. Ova kružna ruta zaprešićkim područjem, koja započinje u Zaprešiću kod parka Novi dvor, kombinacija je asfaltne i makadamske podloge. Iskoristite cijeli dan i otkrijte dvorac Januševec, najljepši klasicistički dvorac u Hrvatskoj, Zavičajni muzej Brdovec, župnu crkvu Pohoda Blažene Djevice Marije i muzej Matija Skurjeni. Kartu za cijelu rutu možete preuzeti ovdje, kao i tehnički opis rute i servisne informacije.

OKOLICOM SAMOBORA UZ DESNU OBALU SAVE

Mali pitoreskni gradić smješten na istočnim obroncima Samoborskog gorja, čiji je centar grada udaljen samo 5 kilometara od granice sa Slovenijom, idealne je veličine za izlete vikendom, ali i za biciklističku rutu koja će vam pružiti ugodan bijeg od gužvi i buke svakodnevice. Kružna ruta uz desnu obalu rijeke Save započinje u samom središtu Samobora, njeno trajanje je 2 sata i 31 kilometar, a nalazi na potezu Samobor – Bregana – Samoborski Otok – Savršćak – Medsave – Jezero Orešje – Strmec – Domaslovec. Istražiti je detaljnije možete ovdje.

Najveći kip Djeda Mraza na svijetu visok je kao zgrada sa sedam katova! Krasi ga čak 250.000 lampica, a nalazi se u istom gradu kao i onaj najmanji koji stane u ušicu igle

KROZ ZAPADNO ZAGORJE DO DOLINE RIJEKE SUTLE

Brežuljkasti krajolik i zeleni bregi, male drvene hiže, raštrkana sela do kojih vode zavojite ceste, pogled na beskrajne vinograde, veličanstveni dvorci, povijesne priče i narodne legende – sve je to Hrvatsko zagorje kojem tepaju da je ‘zeleno srce Hrvatske’ i ‘bajka na dlanu’. Ono što će vas na ovoj ruti dočekati su prekrasna dolina rijeke Sutle i pogledi na strme padine pune vinograda i vinskih klijeti. Sve detalje o ruti možete saznati ovdje.

PO STRMIM BREGIMA ZELINSKE VINSKE CESTE I PO SJENOVITIM PUTEVIMA ZELINSKE GORE

Biciklističke staze po zelinskim bregima i putevima Zelinske gore zamišljene su tako da se upoznaju brežuljci zelinskog vinogorja, vinski podrumi, atraktivne vinske ceste, bogata povijesna baština, mnoštvo sakralnih spomenika, crkava i kapela. Nemojte da vas obeshrabre mnogi strmi usponi i spustevi jer vas čekaju jedni od najljepših vidikovaca koje možete zamisliti. Tehnički opis rute, kao i sve potrebne informacije o startu i skretanjima možete pronaći ovdje.

LJEPOTA VOŽNJE UZ RIBNJAKE, LOVIŠTA, TRADICIJSKA SELA I EKO – IMANJE

Kroz stoljetne rezervate šumske vegetacije do veličanstvenih ribnjaka vrbovečkog područja, na ovoj ruti ćete se upoznati s malim mjestima na samom istoku Zagrebačke županije, poznatoj po svojoj bogatoj prirodnoj raznolikosti i šumskim rezervatima. Ukupno trajanje rute je 3 sata i 38 kilometara, a sve potrebne informacije o tome kako izgleda ruta i koja su važna skretanja saznajte ovdje.

PODIJELI ČLANAK