Zdravo, jeftino i zabavno! Evo zašto je ovo prijevozno sredstvo idealno za kretanje po gradu

Foto: Unsplash
piše Putni Kofer

Proljeće je na vrhuncu i, bez obzira na to što na povremeno iznenadi kišom, temperature su ugodne i sve više vremena provodimo na otvorenom. Umjesto da se gužvate u javnom prijevozu ili dosađujete u kolonama u automobilu, počnite koristiti bicikl. Bicikl je idealno prijevozno sredstvo za kretanje po gradu, za kraće izlete, a savršen je izbor i za razgledavanje novih destinacija na putovanjima. Ako vas još nismo uvjerili, u nastavku doznajte sve dobrobiti vožnje bicikla i uvjerite se da je on idealno prijevozno sredstvo!

Šetnja od milijun doživljaja: omiljeno proljetno događanje na istoku Hrvatske spaja vrhunska vina i ljepote prirode, a ove je godine program najbogatiji do sad

GUŽVA U GRADU? S BICIKLOM TO NIJE VAŠ PROBLEM

U vrijeme kad većina ljudi ide s posla i na posao, ujutro od 7 do 10 i popodne od 15 do 18 sati, na većini gradskih prometnica stvaraju se ogromne gužve. Povratak kući automobilom obično znači čekanje u koloni i pomicanje metar po metar uz dosadnu muziku s radija. Ali ako u to vrijeme putujete biciklom, „proletjet“ ćete pored te kolone, a vrijeme koje će vam trebati bit će na kraćim dionicama čak i slično u odnosu na to da ste išli automobilom.

U POLA SATA VOŽNJE BICIKLA MOŽETE POTROŠITI I DO 300 KALORIJA

Bicikl je odlična tjelovježba koja čini čuda za naše tijelo, posebno za mišiće nogu i stražnjice. S druge strane, nije prenaporna pa ne morate ravno s bicikla trčati pod tuš. To znači da svakodnevna aktivnost poput odlaska na posao i povratka, odlazak na kavu s prijateljima i slično svakodnevno kretanje po gradu može poboljšati vaše zdravlje, kondiciju i liniju. Osoba teška oko 70 kilograma za pola sata vožnje bicikla umjerenom brzinom potrošit će od 250 do 300 kalorija.  

VOZEĆI BICIKL UŠTEDJET ĆETE DOSTA NOVACA

Ako provodite puno vremena u automobilu, pogotovo ako zapnete u nekoj od kolona tijekom najveće gužve, zasigurno trošite dosta novca na gorivo. Prosječna potrošnja benzinca na 100 kilometara je 9,2 litre goriva, a u gradu ta brojka, zbog semafora, kolona i kratkih udaljenosti, još više raste. Da automobil koristite samo za odlazak na posao i posla, i da vam do radnog mjesta treba 5 kilometara, s trenutnom cijenom goriva od 1,4 eura, mjesečno ćete za benzin davati nekoliko desetaka eura. Zamijenite li automobil biciklom samo na ovoj dionici, ušteda je već itekako osjetna.

Prekrasan grad posebne energije ogrnut će najšarmantnije ruho i oživjeti sva vaša osjetila: pripremaju jedinstveno urbano događanje koje se ne propušta!

VOZITI BICIKL JE JEDNOSTAVNO I JEFTINO

Većina nas je naučila voziti bicikl u djetinjstvu, no čak i oni koji nisu brzo će usvojiti vještinu okretanja pedala i balansiranja na dva kotača. Jednom kad kupite bicikl, oko njega nemate puno dodatnih troškova. Jednom godišnje odvezite ga na servis da ga pregledaju, pritegnu i podmažu što treba i mirni ste sljedećih godinu dana. Bicikl se ne kvari, ali može se dogoditi nezgoda poput puknute gume ili dotrajalih dijelova. No svi će ti zahvati biti puno jeftiniji od održavanja automobila.

UTJECAJ VOŽNJE BICIKLA NA TIJELO I MENTALNO ZDRAVLJE JE OGROMAN

Osim što troši kalorije, vožnja bicikla ima brojne prednosti za naše fizičko, ali i psihičko zdravlje. Redovita tjelovježba, a bicikliranje to jest, može spriječiti brojne bolesti. Vožnja bicikla ojačava donji dio tijela, može smanjiti kolesterol, ali i ublažiti osjećaje tjeskobe i stresa. Usredotočenost na cestu i ritam vožnje može poboljšati koncentraciju i izoštriti pažnju. Ako započnete dan vožnjom bicikla, primjerice do posla, probudit će vam se cijelo tijelo i ući ćete u dan s osjećajem da ste nešto već postigli. Uz to, vožnja bicikla dugoročno poboljšava naše držanje, ravnotežu i koordinaciju.

POMAŽETE PLANETI I SMANJUJETE SVOJ UGLJIČNI OTISAK

Na kraju, ali ne i najmanje važno, vožnja bicikla je izrazito dobra za okoliš. Nedavna su istraživanja pokazala da putovanje biciklom umjesto automobilom jednom dnevno smanjuje ugljični otisak osobe za 67 posto. Nema ispušnih plinova, ne koriste se izvori energije osim vaše vlastite, smanjuje se zagađenje zraka i zagađenje bukom. Nema ni dugog traženja parkiranog mjesta, što je u automobilima jedna ogromna stavka potrošnje energije i zagađenog okoliša.

KAKO POČETI? KRENITE S MANJIM UDALJENOSTIMA DOK SE NE NAVIKNETE

Ako vam sve ranije navedeno zvuči privlačno, prvi je korak da nabavite bicikl, ako ga već nemate. To ne mora biti ništa skupo, može biti i rabljeni iz oglasnika. Od dodatne opreme uložite u kacigu i dobar zaštitni lanac i spremni ste za izlazak na cestu. Ako vam se put do posla ili izlet biciklom čine kao preveliki zalogaj za prvi put, krenite s manjim udaljenostima. Otiđite do nekoliko kilometara udaljenog dućana, provozajte se po kvartu i gradskom parku, pa kad steknete sigurnost možete krenuti na veće udaljenosti. I vjerujte, zaljubit ćete se u osjećaj slobode koji pruža vožnja biciklom!

PODIJELI ČLANAK