Camino se i dalje širi Hrvatskom, najavljena nova ruta na jednom od najljepših dalmatinskih otoka

Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Ako tražite inspirativan i uzbudljiv film koji će vam otkriti nevjerojatne ljepote prirode i izazove koje donosi hodočasnički put El Camino de Santiago, onda je film „Put” (The Way) iz 2010. godine s Martinom Sheenom u glavnoj ulozi pravi izbor za vas. Ova emotivna i dirljiva priča slijedi glavnog protagonista, liječnika Toma Averyja, koji nakon smrti svog sina odluči preuzeti njegovu želju za hodanjem El Camina i tako započinje avanturu koja će mu promijeniti život.

Najniži jadranski otočić slikovita je oaza mira bez buke i automobila, a ponosi se bogatom tradicijom ronjenja i izrade spužvi

Osim što će vas oduševiti prekrasnim pejzažima, „Put” će vas potaknuti na razmišljanje o vlastitim životnim odabirima. Cijeli je film oda putovanjima, upoznavanju samog sebe i potrazi za istinskom srećom. Iako prosječni hodočasnik Camino de Santiago prehoda za mjesec dana, ne brinite se ako vam se čini da nemate dovoljno vremena za jedan takav pothvat.

POKREĆE SE CAMINO BRAČ, JEDINSTVENA RUTA KOJA ĆE SPOJIT SAKRALNE, KULTURNE I PRIRODNE ZNAMENITOSTI OTOKA

Slični putevi postoje i u našoj blizini, među kojima se ističe onaj na otoku Krku, Camino Krk, a mogu se prehodati za manje od deset dana. Za sve ljubitelje netaknute prirode, jadranskih otoka i osjećaja koji ti daje 20-ak kilometara hodanja svaki dan, upravo je najavljena još jedna ruta, Camino Brač, koja će biti duga 140 kilometara. Spojivši sakralne, kulturne i prirodne znamenitosti, nova hodočasnička staza pružit će turistima i lokalnom stanovništvu mogućnost da na jedinstven način dožive najveći dalmatinski otok.

Turističke zajednice otoka Brača i općina Nerežišća planiraju ovim projektom povećati broj dolazaka i noćenja, posebno u predsezoni i posezoni, te se priključiti hrvatskoj i europskoj mreži Camino de Santiago putova. Camino de Santiago je jedna od kulturnih ruta Vijeća Europe, a ovaj projekt će omogućiti Braču da se upiše na ovu prestižnu listu.

Ove nerazvikane i neobične atrakcije u Istri potpuno će vas oduševiti: od tragova dinosaura, kosog tornja i pijane pruge do slapa koji inspirira pjesnike

Hodočasnička putovanja privlače sve veći broj turista iz cijelog svijeta, a samo u posljednje dvije godine više od 3000 hodočasnika, najviše iz SAD-a, Australije i Južne Afrike, prošlo je kroz impresivne domaće rute koje su inspirirane slavnom španjolskom stazom. Hodanje Camino putevima postaje popularna aktivnost koja spaja putovanje i duhovnost te omogućuje otkrivanje ljepota i kulturne baštine Hrvatske.

CAMINO DE SANTIAGO: PUTOVANJE KOJE MIJENJA ŽIVOT

Uz Jeruzalem i Rim, Camino de Santiago je jedno od najpoznatijih svjetskih hodočašća koje svake godine privuče preko 200.000 ljudi koji tragaju za autentičnim iskustvom. Putevima sv. Jakova počelo se odlaziti još u 12. stoljeću, a ruta je do danas ostala ista – raznolikost čarobnog krajolika, susreti s osobama iz cijeloga svijeta, prenoćišta, fizički napor i silni žuljevi tijekom hodanja.

U Camino iskustvo svatko kreće iz svojih osobnih i nerijetko potpuno različitih razloga. Netko će putovanje iskoristiti kao “break” između dva posla, netko kao terapiju nakon gubitka drage osobe ili razvoda braka, netko kao posvetu ili zavjet, a mnogi će se u Camino iskustvo upustiti iz najbanalnije ljudske radoznalosti i želje za avanturom, probijanjem vlastitih granica i drugačiji vid turizma.

PODIJELI ČLANAK