Šarm kojemu je teško odoljeti: šest hrvatskih otoka koji fasciniraju turiste diljem svijeta

Najljepši hrvatski otoci koje morate posjetiti
piše Putni Kofer

Protekle dvije godine u potpunosti su promijenile svijet putovanja kakav smo do jučer poznavali. Zbog zatvaranja granica i pod pritiskom epidemije, mnogi su odlučili bolje upoznati svoju zemlju. Otkrivali smo nova mjesta, gradove, otoke i priče o neistraženim morskim dubinama i planinskim visinama. Sudeći prema brojnim reakcijama na društvenim mrežama i naslovima svjetskih priznatih medija, nekoliko domaćih otoka definitivno zaslužuju ponijeti titulu najpoželjnijih na svijetu. Pa, krenimo redom… Ovo su najljepši hrvatski otoci koji fasciniraju turiste diljem svijeta!

Živahni otok čarobne prirode i divne arhitekture, do kojeg iz Zagreba stižete za manje od dva i pol sata, mjesto je s najbistrijim morem na Sredozemlju

MLJET – NAJZELENIJI HRVATSKI OTOK

Otok na kojem se nalazi najjužniji hrvatski nacionalni park, Mljet, prava je riznica prirodnih ljepota, povijesne baštine, tradicije i mogućnosti za aktivan odmor. Nacionalni park Mljet najstarije je zaštićeno područje na cijelom Mediteranu. Taj je status dobio davne 1960., a kad ga jednom obiđete i vidite sve prirodne ljepote koje krije i mogućnosti koje nudi bit će vam jasno i zašto. Područje parka zauzima oko trećinu otoka na sjeverozapadu i pravi je raj za sve ljubitelje iskonske prirode. 

Dva prirodna slana jezera, Malo i Veliko jezero, posebnost su Mljeta i jedinstveni prirodni fenomen. Jezera su zapravo duboki zaljevi u koje je ušlo more. Zbog njihovog mirnog karaktera i nedostatka valova, zelene šume rastu tik do tirkizno plavog mora. Nacionalni park Mljet odiše ljepotom i životopisnim bojama tijekom cijele godine te je otvoren za posjetitelje. Za potpuni doživljaj odmora pobrinut će se blaga zimska klima i gostoljubivi domaćini. Ako smo vas zainteresirali, evo što sve posjetiti na Mljetu, najzelenijem hrvatskom otoku.

CRES – OTOK NA KOJEM CARUJU OVCE, NETAKNUTA PRIRODA I NAJLJEPŠE PLAŽE U HRVATSKOJ

Ako želite uživati u netaknutoj i divljoj prirodi, doživjeti strme silaske na plaže koju su nebrojeno puta proglašene najljepšima na svijetu, upoznati najpitomije ovce na svijetu i kušati vino od kojeg glava ne boli, otputujte na otok Cres jer je to pravo mjesto gdje se možete opustiti i uživati. Bajkoviti Cres najveći je jadranski otok uz otok Krk i idealno mjesto za suživot s prirodom. Cijelo njegovo područje oduševljava svojom raznolikošću biljnog i životinjskog svijeta, iskonskom prirodom, mirisima, tišinom, tirkiznim morem, šumama, malim selima, ljubaznim stanovnicima i ukusnom hranom.

Najniži jadranski otočić slikovita je oaza mira bez buke i automobila, a ponosi se bogatom tradicijom ronjenja i izrade spužvi

Cres je jedan od najrjeđe naseljenih otoka na Jadranu, ali i na cijelom Mediteranu. Na njemu se oduvijek živjelo jednostavnim, mirnim životom, a ljudi su se većinom bavili stočarstvom, poljoprivredom, ribarstvom i maslinarstvom. Ta izoliranost rezultirala je očuvanjem čakavskog jezika i dijalekta s kojim se domaće stanovništvo i danas služi. Evo što sve posjetiti na Cresu, otoku na kojem caruju ovce, netaknuta priroda i najljepše plaže u Hrvatskoj!

SRCE I DUŠA KVARNERA: UPOZNAJTE KRK KOJI PONOSNO NOSI LASKAVU TITULU ZLATNOG OTOKA

Krk je jedan od naših najpoznatijih i najljepših otoka. Njegova povoljna klima, geografski položaj i prirodne ljepote prepoznati su još u antičkom dobu kada su ga stari Rimljani nazvali Zlatnim otokom. Osim činjenice da je njegovo ime jedan od rijetkih palindroma u hrvatskom jeziku (riječi koje se čitaju isto s obje strane), danas se Krk može pohvaliti bogatim kulturnim nasljeđem i predivnim krajolicima koji se ne smiju zaobići.

Nijanse boje raskoši, čarobne pješčane plaže, zalasci sunca, vino i maslinovo ulje samo su neki od razloga zbog kojih se još od antičkih vremena otok Krk naziva Zlatnim otokom, dok pri tome grad Krk opisuje sav šarm života u osami otočnog naselja. Saznajte što sve vidjeti na Krku te upoznajte srdačne Bodule za koje kažu da su duša Kvarnera!

LASTOVO – OTOK PO MJERI ČOVJEKA ŽELJNOG SUSRETA S RAJSKOM LJEPOTOM I NETAKNUTOM PRIRODOM

Lastovo je jedan od najjužnijih naseljenih otoka na Jadranu. Zbog svoje biološke raznolikosti i netaknute prirode proglašen je Parkom prirode. Ovo zaštićeno područje rajske ljepote i kristalno plavog mora idealno je mjesto za bijeg od ubrzanog života, stresne realnosti i gradske vreve. Na otoku na kojem kraljuju mirisi prirode i gdje tišinu prekidaju samo zvukovi valova noću ćete jasno vidjeti čak i najudaljenije zvijezde te Mliječnu stazu. 

Staro srednjovjekovno naselje Lastovo smjestilo se na strateškoj poziciji između mora i plodnih polja, a na brdima koje ga okružuju nalaze se vidikovci koji prate svaki korak života. Ovo čarobno mjesto neodoljive ljepote i amfiteatralnog oblika jedino je naselje na otoku koje nije u neposrednoj blizini mora. Ovdje su mnoge kamene kuće dobro očuvane, a kroz njihovu arhitekturu i cjelokupan izgled možemo prepoznati nekadašnju feudalnu raslojenost društva.

KORČULA – KARIZMATIČNA LJEPOTICA MAMI SVOJIM MIRISIMA, OKUSIMA I VIDICIMA

Zbog njenih gustih šuma, stari Grci i Latini zvali su ju Korkyra Nigra, odnosno Crna Korčula. Iako taj naziv ima privlačan i pomalo mističan prizvuk, današnja je Korčula zapravo satkana od boja i živopisnih vidika koji odmaraju oči i dušu. Zbog blage, mediteranske klime odlično je mjesto za odmor tijekom cijele godine, ali se u svojoj najvećoj raskoši prikazuje ljeti. Slično vrijedi i za mnoge gradove na hrvatskoj obali, ali otok Marka Pola ipak je poseban. Očuvani kameni grad, skrivene plaže, svjetski poznata vina, spektakularni zalasci sunca praćeni igrom dupina…

Okružen zidinama i kulama koje su nekoć služile za obranu, grad Korčula sazdan je od kamena i jedan je od najbolje očuvanih srednjovjekovnih gradova na Mediteranu. Unutar stare gradske jezgre skrivaju se uske uličice, nebrojene stube i šarmantni prolazi, postavljeni u obliku riblje kosti kako bi bolje štitili stanovnike te kako bi se omogućilo udobno strujanje zraka. Tako pomno osmišljen raspored čini stari grad pravim arhitektonskim čudom. Otkrijte što sve posjetiti na Korčuli: upoznajte sve čari starog grada pješice, dozvolite da vas povijest prigrli i da vam ispriča priču o minulim vremenima.

OTOK HVAR – ISTINSKI HEDONIZAM MEĐU RASKOŠNIM RIMSKIH LJETNIKOVCIMA I OPOJNIM MIRISIMA LAVANDE

Otok sunca i lavande jedno je od vodećih turističkih mjesta u Hrvatskoj. Zahvaljujući svojoj burnoj i zanimljivoj povijesti te bogatoj kulturnoj baštini, Hvar je danas u svijetu poznatiji nego ikad prije. O njemu se piše i priča, a da je tako pokazuju naslovi najpopularnijih svjetskih medija koji su otok Hvar nebrojeno puta okrunili titulom najljepšeg, najboljeg i najatraktivnijeg otoka u Europi. Prema riječima domaćih stanovnika, otok je to koji ne spava tijekom cijele sezone. Nakon što temperature počnu padati, on opet utone u zimski san te postane pust kao i prije nekoliko stoljeća. 

Ono što je izdvojilo otok i grad Hvar od niza drugih prekrasnih jadranskih mjesta zasigurno je ostavština različitih nacionalnih, kulturnih i civilizacijskih skupina koji su živjeli i upravljali otokom. Zahvaljujući takvoj povijesti, kao i božanskoj ljepoti koja je bila inspiracija mnogim umjetnicima, danas se Hvar može pohvaliti s 936 spomenika od čega su 6 zaštićeni pod UNESCO-om, prvim građanskim kazalištem u Europi, ali i ljudima koji su ostavili neizbrisiv trag u domaćoj kulturi i svjetskoj literaturi poput Hanibala Lucića te Petra Hektorovića.

@putni.kofer Koji je vaš najdraži otok? ? #putnikofer ♬ Infinity – Jaymes Young

PODIJELI ČLANAK